המלחמה מול איראן חושפת בעיה אסטרטגית הולכת ומחריפה: הפער בין קצב ייצור הטילים של טהראן לבין קצב ייצור מערכות היירוט של ארה"ב ובעלות בריתה. כך עולה מדיווח מקיף שפורסם ב-CNN.
כבר ארבעה ימים לאחר פרוץ הלחימה, מדינה אחת לפחות מבעלות הברית של ארצות הברית במפרץ החלה לדווח על מחסור בתחמושת יירוט חיונית שנועדה לבלום מתקפות טילים וכטב"מים איראניים. גורמים באזור אמרו כי “זו עדיין לא פאניקה, אבל ככל שהתחמושת תגיע מהר יותר – כך יהיה טוב יותר”.
החשש הזה קיים גם בישראל ובמדינות נוספות באזור, במיוחד על רקע האפשרות שהמערכה תימשך זמן רב. הנשיא דונלד טראמפ אמר כי בתחילה הוערך שהמלחמה תימשך ארבעה עד חמישה שבועות, אך הדגיש כי לצבא האמריקני יש יכולת להמשיך זמן רב יותר.
קצב הייצור האיראני מול המערב
בפנטגון מזהירים כי מדובר במאזן מספרים פשוט: כמה טילים יכולה איראן לשגר, וכמה יירוטים מסוגלות מערכות ההגנה לייצר ולשגר נגדם.
שר החוץ האמריקני מרקו רוביו אמר כי לפי הערכות שונות איראן מייצרת יותר ממאה טילים בחודש. לעומת זאת, הייצור של מערכות יירוט עומד על שישה או שבעה בלבד באותו פרק זמן.
המשמעות היא שבמערכה ממושכת הפער עלול לגדול במהירות. לכן אחת המטרות המרכזיות של המערכה הצבאית היא פגיעה ביכולת הייצור והאחסון של הטילים האיראניים.
אלפי תקיפות ומאות טילים
לפי פיקוד המרכז של צבא ארה"ב, עד כה הותקפו כמעט אלפיים מטרות איראניות באמצעות יותר מאלפיים חימושים שונים. במקביל, איראן שיגרה מעל חמש מאות טילים בליסטיים ולמעלה מאלפיים כטב"מים לעבר יעדים באזור.
לדברי האדמירל בראד קופר, ראש פיקוד המרכז האמריקני, התקיפות גרמו לפגיעה קשה במערכות ההגנה האווירית של איראן ולהשמדת מאות טילים, משגרים וכטב"מים. הוא טען כי יכולת התקיפה של איראן הולכת ונחלשת, בעוד כוח הלחימה של ארה"ב ובעלות בריתה מתחזק.
לחץ על מערכות ההגנה
במדינות המפרץ ניסו בתחילת המלחמה ליירט כמעט כל טיל או כטב"ם ששוגר לעברן, אך חלקם הצליחו לעבור את מערכות ההגנה. כך למשל פגע כטב"ם איראני בבניין מגורים בבחריין וגרם לפיצוץ גדול, ובאיחוד האמירויות נפגעו שני מרכזי נתונים של חברת אמזון.
מומחים מעריכים כי אם המלחמה תימשך זמן רב, ייתכן שמדינות האזור ייאלצו לשנות טקטיקה ולבחור בזהירות רבה יותר אילו איומים ליירט.
המלאי האמריקני תחת לחץ
גם בארצות הברית גוברת הדאגה לגבי מצב המלאי. כבר בשנה שעברה, במהלך עימות קצר של 12 ימים בין ישראל לאיראן, השתמש הצבא האמריקני בכרבע ממלאי הטילים המתקדמים של מערכת THAAD ליירוט טילים בליסטיים.
הבעיה המרכזית היא שקצב הייצור של מערכות יירוט מתקדמות נמוך בהרבה מקצב השימוש בהן בזמן מלחמה.
עם זאת, גורמים בפנטגון מדגישים כי לארה"ב יש מלאי גדול של חימושים מדויקים זולים יותר, כמו פצצות JDAM, שניתן להשתמש בהן נגד מטרות באיראן ממרחק קצר יותר.
החשש: מלחמה ארוכה
לדברי מומחים, החשש הגדול הוא ממערכה ארוכה שתאלץ את ארה"ב לפצל את מלאי התחמושת שלה בין כמה זירות, כולל אוקראינה והאזור האינדו־פסיפי מול סין.
מחקר שפורסם השנה בארה"ב אף העריך כי במקרה של מלחמה רחבת היקף מול סין, המלאי הראשוני של תחמושת אמריקנית עלול להתרוקן בתוך פחות מחודש.
לכן בפנטגון עוקבים מקרוב אחר קצב השימוש בחימושים במערכה מול איראן. גורמים אמריקניים מדגישים כי ככל שהתקיפות ימשיכו לפגוע במערכי הטילים האיראניים, כך יקטן הלחץ על מערכות ההגנה האווירית של ישראל ובעלות בריתה באזור.




















