נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ צפוי לקבל היום (חמישי), תדרוך מפורט על תוכניות צבאיות אפשריות נגד איראן, זאת על רקע הקיפאון בשיחות הגרעין בין שתי המדינות. התדרוך ייערך על ידי מפקד פיקוד המרכז האמריקני (CENTCOM), אדמירל בראד קופר, ובהשתתפות הרמטכ"ל האמריקני דן קיין. כך דיווח אתר "אקסיוס" האמריקני, בהסתמך על גורמים המעורים בפרטים.
לפי הדיווח, פיקוד המרכז הכין תוכנית לגל תקיפות "קצר ועוצמתי" נגד מטרות תשתית באיראן, במטרה לשבור את הקיפאון הדיפלומטי ולהחזיר את טהרן לשולחן המשא ומתן עם נכונות רבה יותר לוויתורים בסוגיית הגרעין.
שתי אפשרויות נוספות צפויות להיות מוצגות בתדרוך: האחת – השתלטות חלקית על מצר הורמוז ופתיחתו מחדש לשיט מסחרי, פעולה שעשויה לכלול פריסת כוחות קרקעיים; והשנייה – מבצע של כוחות מיוחדים לחילוץ כ-450 קילוגרם אורניום מועשר לרמה של 60% המוחזק בידי איראן.
זהו אינו התדרוך הראשון מסוגו. ב-26 בפברואר העניק אדמירל קופר לטראמפ תדרוך דומה – יומיים בלבד לפני שארצות הברית וישראל פתחו במלחמה נגד איראן. גורם המקורב לנשיא מסר כי אותו תדרוך השפיע ישירות על החלטתו של טראמפ לצאת למלחמה.
המצור – הכלי המועדף
טראמפ שיבח את המצור הימי שמטיל הצי האמריקני על נמלי איראן, וכינה אותו "גאוני". לדבריו, "הוא חסין ב-100%, וזה מראה כמה הצי שלנו טוב. מבחינה צבאית, מחקנו את איראן – לא נשאר להם צבא, הצי בקרקעית הים, חיל האוויר לעולם לא יטוס שוב."
לצד זאת, אמש נודע כי הנשיא קיים דיון עם בכירים בחברות הנפט האמריקניות על תרחיש שבו המצור יימשך חודשים. במקביל, הורה טראמפ לצבאו להיערך למכה צבאית משמעותית אם המצור לא ישיג את מטרותיו.
שיחה עם נתניהו ופוטין
טראמפ קיים אמש שיחות נפרדות עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. בירושלים העריכו בתום השיחה עם נתניהו כי הנשיא מעוניין בהמשך המצור הימי כאמצעי הלחץ המרכזי על טהרן, מתוך תחושה שהדבר יוביל בסופו של דבר לכניעתה. בישראל נערכים בינתיים למספר תרחישים במקביל.




















