צילום: Chaim Goldberg/Flash90

בתוך זמן קצר: הסתיים הדיון בבג"ץ על שלילת הטבות מס לישיבות חרדיות

בג"ץ דן בעתירה לשלול את הטבת המס לתרומות לישיבות שבהן לומדים חייבי גיוס. היועמ"שית תומכת במהלך, בטענה שמדובר במימון עקיף האסור לפי פסיקות בג"ץ, ומקדמת מנגנון ליישומו. בתוך פחות משעה הסתיים הדיון בעתירה

כתבות נוספות בנושא:

בית המשפט העליון דן היום (שני) בעתירת תנועת "ישראל חופשית", המבקשת לשלול את הטבת המס לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה ממוסדות תורניים שבהם לומדים בני ישיבות שלא הסדירו את מעמדם מול רשויות הצבא.

הדיון מתקיים בפני הרכב השופטות דפנה ברק-ארז, גילה כנפי-שטייניץ ורות רונן.

לקראת הדיון הגישה היועצת המשפטית לממשלה את עמדת המדינה, ובה תמכה בקבלת העתירה. לעמדתה, אין להעניק אישורי זיכוי מס חדשים, אין לחדש אישורים קיימים ואף יש לשלול אישורים ממוסדות שבהם לומדים חייבי גיוס שלא הסדירו את מעמדם, בכפוף לגיבוש מנגנון יישום מסודר.

המדינה טוענת כי הזיכוי במס לתורמים מהווה למעשה מימון עקיף של המדינה, משום שהוא מעודד תרומות באמצעות ויתור על הכנסות ממסים. לשיטתה, לאחר שבג"ץ כבר קבע כי אין למדינה סמכות לממן במישרין או בעקיפין מוסדות חרדיים שבהם לומדים חייבי גיוס שלא הסדירו את מעמדם מול הצבא, אין אפשרות להמשיך ולהעניק גם את ההטבה הזו. עוד נטען כי המשך ההטבה פוגע בעקרון השוויון ובשלטון החוק, ומחליש את המאבק בניסיון להביא לגיוס בני הישיבות.

בתגובה המקדמית שהגישה לבית המשפט מדגישה המדינה כי כספי התרומות מהווים מקור מימון מרכזי לישיבות, ולכן שלילת הטבת המס עשויה לתפיסתה להיות כלי אפקטיבי לעידוד הסדרת מעמדם של תלמידי הישיבות מול רשויות הצבא. במקביל נמסר כי מתבצעת עבודת מטה בין-משרדית לגיבוש מנגנון יישום מידתי, שיכלול בין היתר העברת מידע מרשויות הצבא לרשות המסים ומתן זכות טיעון למוסדות לפני שלילת ההכרה.

מנגד, הגופים המייצגים את הישיבות מתנגדים לעתירה וטוענים כי שלילת ההכרה תפגע קשות ביכולתן להתקיים. לקראת הדיון אף ביקשו להצטרף להליך מספר תורמים לישיבות ותלמידי ישיבה ששירתו בצה"ל, התומכים בעמדת המוסדות ומתנגדים לשלילת הטבת המס.

בפתח הדיון תהו השופטות האם יש טעם לקיום הדיון אחרי שהיועמ"שית קיבלה את עמדתם ואף החלה לבצע את דרישתם לעצור את מתן הטבת המס לישיבות חרדיות.

נציגת היועמ"שית עו"ד נטע אורן, הסבירה בדיון כי לא תישלל ההטבה מכל מוסד שיש בו אפילו תלמיד אחד שלא הסדיר את מעמדו, אולם סירבה לנקוב בשיעור לפיו יוחלט לשלול את ההטבה מהישיבה, לדבריה, הסיבה לכך היא החשש הוא שיבוצעו התאמות בדיווחים של הישיבות על מנת לעמוד בשיעור הנדרש.

בהמשך דבריה התייחסה לעתירה שהגיש ארגון 'אמת ליעקב בישראל' השבוע, בטענה לאפליה בשלילת ההטבה מישיבות חרדיות בלבד, וביקשה מהשופטים שייתנו החלטה בנוגע לעמדת המדינה ובכך לחסוך חלק מההליך בעתירה האמורה.

השופטת גילה כנפי שטייניץ הלינה בפני נציגת היועמ"שית על כך שלא ניתנה למוסדות החרדיים הזדמנות ראויה להציג את טענותיהם בטרם קבלת ההחלטה על ידי היועמ"שית לפני קיום הדיון בבג"ץ.

לאחר דיון על הליכי הדיון בנוגע לניהול הדיון בעתירה בין השופטות לעותרים ולנציגי הישיבות, ולאחר שהשופטות יצאו במהלך הדיון פעמיים להתייעצות, החליטו השופטות לסיים את הדיון בתוך זמן קצר, ההרכב הודיע כי יעדכן על החלטתו בנוגע לקיום הדיון בעתירה בהמשך.

ברקע הדיון בעתירה והחלטת היועמ"שית לשלול את הטבת המס מישיבות חרדיות, ח"כ יעקב אשר אמר היום: "מה שסמוטריץ' וחבריו מהציונות הדתית לא מבינים שהשלב הבא של היועמ"שים וחבר מרעיהם יהיה שלילת סעיף 46 גם מעמותות שקשורות ל"מתנחלים" ול"משיחיים" שמהווים לדעתם סכנה לדמקורטיה. בצלאל, זו נורת אזהרה למדרון חלקלק ומסוכן. מי שלא עוצר את זה היום, יפגוש את זה מחר!"

התנהלות היועמ"שית וההחלטה לעצור את ההטבה עוד טרם הדיון בבג"ץ

היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, פנתה בתאריך י"ב אייר לבית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ בבקשת ארכה להגשת תגובה מקדמית לעתירה. באופן חריג, במכתב שנועד להשיג ארכה למועד הגשת תגובת היועמ"שית, חשפה היועמ"שית כי הגיעה למסקנה כי המדינה אינה רשאית להמשיך ולממן באופן עקיף את פעילותם של מוסדות תורניים חרדיים שלומדיהם אינם ממלאים את חובת השירות הצבאי – ובכלל זה לא ניתן להשלים עם המימון באמצעות מתן זיכוי מס לתורמים לאותם מוסדות לפי סעיף 46.

באופן חריג ביותר, בעקבות הכרעת היועמ"שית, הועברו הנחיות לגורמי המקצוע ברשות המיסים להשלים איסוף נתונים ועבודת מטה לצורך יישום הוראות הדין והפסיקה בפועל. מאז הודעת היועמ"שית לבג"ץ, בוצעו כבר הליכים מהותיים בנושא ונעצרה האפשרות להגיש בקשות לזכאות לקבלת הטבת המס למוסדות תורניים חרדים חדשים.

לתפיסת היועמ"שית, אין מדובר בשאלה שבית המשפט נדרש להכריע בה, בעיניה זו התוצאה הישירה של פסיקת בג"ץ הגיוס של סולברג. לכן היא קידמה את ביצוע הפסיקה בפועל.

לאחר החלטת היועמ"שית לעצור את ההטבה לישיבות החרדיות, הגיב יו"ר דגל התורה ח"כ משה גפני: "מדובר בהכרזת מלחמה גלויה נגד עולם התורה והיהדות במדינת ישראל. זו כבר לא שאלה משפטית, זו רדיפה אידיאולוגית שיטתית ואובססיבית נגד הציבור החרדי ונגד כל מה שמייצג את זהותה היהודית של המדינה. פעם אחר פעם היא מנצלת את סמכויותיה כדי לפגוע בלומדי התורה ובמוסדותיהם, באופן בלתי מתקבל על הדעת.

עוד אמר גפני: "אני קורא לציבור שלא להיכנע לתכתיבים פסולים ולא לקבל מציאות שבה פקידה משפטית מנהלת את המדינה ומכריעה נגד ערכיה הבסיסיים. לא ייתכן שמהלך חמור כזה יעבור בשתיקה. אני לא מבין כיצד רה"מ נתניהו, ממשיך להשאיר אותה בתפקידה, זהו מחדל חמור ואני קורא לו לשים סוף למצב הזה באופן מיידי. לא ייתכן שמדינת ישראל תובל על ידי מי שפועלת בעקביות נגד היהדות ונגד אזרחיה שומרי התורה".

עתירה נגדית הדורשת הקפאת צעדי היועמ"שית

אתמול (ראשון) הוגשה לבג"ץ עתירה מנהלית דחופה, על ידי ארגון "אמת ליעקב בישראל" (חל"צ) ובמשותף עם רו"ח חני טייטלבוים, המייצגת מאות עמותות ומוסדות חינוך ורווחה. העתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד יהודה אבלס, תוקפת חזיתית את מדיניות רשות המסים והיועצת המשפטית לממשלה, אשר מבקשות לעצור ולהקפיא בפועל את מתן אישורי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה אך ורק עבור מוסדות תורניים.

בעתירה נטען כי ההקפאה בפועל של אישורי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה אותה מובילה היועמ"שית עוד טרם קבלת פסק דין בנושא, אינה מוחלת באותה מידה בדיוק על כלל המוסדות המחזיקים באישור זהה לפי אותו סעיף, ובהם מוסדות אקדמיים, ממלכתיים-דתיים, מוסדות ספורט ותרבות.

העותרים מדגישים כי פסק הדין המוחלט של בג"ץ (בג"ץ 5819/24) קבע באופן ברור ושאינו משתמע לשתי פנים כי כל מדיניות אכיפה אזרחית-כלכלית חייבת לחול "באופן שוויוני… לא רק על אלה מקרב בני הציבור החרדי". החלת הסנקציות על מגזר אחד בלבד, תוך התעלמות מוחלטת מאלפי אזרחים שאינם משרתים במסגרות אחרות (כולל מי שלא זומנו לצבא כגון בני המגזר הערבי), מהווה הפליה אסורה.

הבוקר (שני) פרסם השופט עופר גרוסקופף החלטה ולפיה על המדינה להשיב לטענות המוזכרות בעתירת 'אמת ליעקב בישראל' עד ליום שני הבא (ו' מנחם אב). עם זאת השופט לא החליט להוציא צו ביניים בנושא.

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

הירשם לקבלת עדכונים
עדכן אותי על
4 תגובות
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

בס"ד, לא יאומן איזה רוע, תמיד חשבתי שמיארה היא שליחת השטן, כעת נראה שהיא השטן בעצמו ובאי כבודו.

מזכיר לכולם שהחרם על טרה מתחיל במוצש הקרוב לשתף עם כמה שיותר אנשים!!!! מי שיפגע בנו יספוג בכיסו מכה אנושה!!!!!

מוצ'ש????

די …..
להתנתק מהמוסדות ולהתחיל בניהול עצמי ולהפסיק להתחנן….

כתבות חדשות באתר

מבצע ענק ב-FLY CARD: מצטרפים עכשיו, ומקבלים טיסה במתנה!
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
רחפנים מתאבדים וראשי נ"ט במיכלית סולר: תיעוד מהברחת הענק של חיזבאללה בסוריה
אושר סופית: אשת רה"מ תאובטח עד סוף חייו, הבנים יאובטחו לחמש שנים
מעיין הישועות של האר"י הקדוש נפתח מחדש: התפילה הנדירה של המקובל הירושלמי
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
אושר בכנסת: תקופת רישום נתוני האשראי השליליים קוצרה מ3 שנים לשנה אחת
גבול סוריה: כוחות צה"ל החלו בפינוי נקודת ההתיישבות החדשה בבשן
מודיעין עילית: הסתיימו ימי השבעה – שמונה יתומים שבו לבית ריק
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
חסידות צאנז יצאה לרחובה של עיר במחאה מול כלא 10 על מעצר לומדי התורה
דיון מורחב של תשעה שופטי בג"ץ ידונו בעוד שבועיים ב "חוק הקפאת המעצרים"
ה' באב: ישועות לרוב בקבר האריז"ל בראשות רבי אלימלך בידרמן
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
הקרב על מיצרי הורמוז: ארה"ב הולמת באיראן לילה שישי ברציפות
מתנין אימתני ל"חיית בר מטופחת": התרגיל המשפטי שמאפשר את הקמת כלא התנינים

הכתבות המעניינות ביותר

המשגיח הגר"ד סגל במעמד נשגב בישיבת 'אור שמואל' לזכר מרן הגר"ש רוזובסקי זצוק"ל
בצל מעצר בני הישיבות: המפכ"ל והרמטכ"ל אייל זמיר סיכמו על הידוק שיתוף הפעולה
חוסל מפקד מחלקה בחמאס שפשט לישראל בטבח שמחת תורה
ח"כ משה סולומון פורש מהציונות הדתית: "המפלגה ויתרה על עקרונותיה"
אושר חוק התקשורת של קרעי – האופוזיציה והתנועה לאיכות השלטון עתרו לבג"ץ
הִילּוּלָא קַדִּישָׁא • הילולת הרב שריה דבליצקי • צפו
יד לאחים בדרישה מהרמטכ"ל: הפסיקו לאלתר את האירועים באולם של הכת המיסיונרית
הִילּוּלָא קַדִּישָׁא • הגה"ק רבי שמשון מאוסטרופולי זיע"א
הִילּוּלָא קַדִּישָׁא • הגה"ק רבי שמשון מאוסטרופולי זיע"א
בשורה בעולם השידוכים: בשיתוף כללית נערכה ועידת רפואה והלכה למתמודדי אפילפסיה
וואטסאפ

חדש באתר

WhatsApp Image 2026-07-16 at 14.51
רחפנים מתאבדים וראשי נ"ט במיכלית סולר: תיעוד מהברחת הענק של חיזבאללה בסוריה
.
אושר סופית: אשת רה"מ תאובטח עד סוף חייו, הבנים יאובטחו לחמש שנים
.
אושר בכנסת: תקופת רישום נתוני האשראי השליליים קוצרה מ3 שנים לשנה אחת
WhatsApp Image 2026-07-16 at 22.18
גבול סוריה: כוחות צה"ל החלו בפינוי נקודת ההתיישבות החדשה בבשן

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

האדמו''ר מקרעטשניף סיגעט בביקור באנטווערפן - צילום משה קאהן -מ.א
האדמו"ר מקרעטשניף סיגעט בביקור באנטווערפן
יוארצייט באבוב בבת ים צילום שוקי לרר (57)
הילולת ה'דברי שלמה' מבאבוב זי"ע בקרית באבוב בת ים
שאץ ויז'ניץ לונדון (54)
תיעוד: האדמו"ר משאץ ויז'ניץ בביקור בלונדון
WhatsApp Image 2026-07-16 at 11.45
העבודות הופסקו לכבוד האדמו"ר מתולדות אהרן: הביקור בבית הכנסת המשוחזר בקרעסטיר

עיתוני היום

דוכן העיתונים • כל שערי השבועונים על המסך שלכם
דוכן העיתונים • כל שערי השבועונים על המסך שלכם

התחברות למשתמש פרימיום

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
4
0
מעניין אותנו מה אתה חושב, תוכל להגיב בבקשה?x
Hide picture