דרמה פרלמנטרית והיסטורית במליאת הכנסת: לאחר חודשים ארוכים של דיונים סוערים, אישרה היום הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה (חלק א') והסדרת סמכויותיו. החוק, אותו יזם יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן, מהווה את המרכיב השלישי שאושר מתוך ארבעת הרכיבים המקוריים של הרפורמה המשפטית שמוביל סגן ראש הממשלה ושר המשפטים, יריב לוין.
אישור החוק הגיע בתום מרתון ממושך שכלל למעלה מ-60 דיונים בוועדת החוקה, שבמסגרתם נדונו אלפי הסתייגויות שהגישה האופוזיציה ונבחנו לעומק סוגיות היסוד של יחסי הדרג המדיני והייעוץ המשפטי. החוק החדש צפוי להיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2027.
עיקרי החוק החדש: סוף לחוות הדעת המחייבת, החוק שאושר עושה סדר חדש ביחסי הכוחות שבין הממשלה לבין היועצים המשפטיים, ומגדיר לראשונה בחקיקה את גבולות הגזרה של תפקיד היועמ"ש. נקבע כי תפקידו של היועץ המשפטי לממשלה הוא לסייע לממשלה בהגשמת מדיניותה ויעדיה במסגרת הדין.
חוות דעת מייעצת בלבד: החוק מגדיר את אופיין של חוות הדעת של היועמ"ש ומחדד באופן שאינו משתמע לשני פנים כי הממשלה תמיד רשאית לאמץ עמדה משפטית אחרת מזו של היועץ.
סוף לייצוג כפול בבג"ץ: החוק מונע מצב של ייצוג משפטי שאינו אותנטי בערכאות שיפוטיות, ובכך אוסר על מצב שבו היועמ"ש מייצג את עמדת המדינה באופן המנוגד לעמדתה המפורשת של הממשלה.
חיזוק כוחם של השרים: החוק מחזק את אחריותם של היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה השונים כלפי השרים והממשלה, וקובע מנגנוני פיקוח ובקרה של שר המשפטים על עבודת היועמ"ש.
סגן ראש הממשלה ושר המשפטים, יריב לוין, בירך על ההישג המשמעותי בקידום הרפורמה שלו ואמר: "החוק שאושר הוא נדבך מרכזי נוסף ברפורמה המשפטית. זהו צעד הכרחי להחזרת יכולת המשילות לדרג הנבחר, במטרה לבצע את המדיניות שלשמה קיבלנו את אמון הציבור. אני מודה ליו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, ולכל השותפים למלאכה החשובה הזו".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וח"כ רוטמן הצטרפו לברכות וכינו את המהלך "שינוי היסטורי ותיקון הכרחי לדמוקרטיה הישראלית".
יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, הבהיר כי מדובר בצעד ראשון בלבד בדרך להשלמת המהלך הכולל להפרדת סמכויות התביעה והייעוץ של מוסד היועמ"ש:
ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית): "היום עשינו שינוי היסטורי בדרך שבה פועל הייעוץ המשפטי לממשלה. התיקון החשוב יסדיר את התנהלותה של הממשלה, כך שממשלה שנבחרה על ידי הציבור צריכה להיות מסוגלת למשול, לקבל ייעוץ משפטי מקצועי, אך גם לקבוע את עמדתה ולהיות מיוצגת בבית המשפט באופן שתואם את מדיניותה.





















חבל על המאמץ…בגף שולט במדינה…גם ללא בחירה של האזרחים…הבחירות מיותרות אלא אם כן יבחר הצד ששולט אע'פ שלא נבחר.