איראן מאותתת על נכונות לחידוש המשא ומתן עם ארצות הברית, אך במקביל מדגישה תנאים נוקשים – ומבהירה כי איום התקיפה האמריקנית טרם הוסר. בטהרן טענו בימים האחרונים כי נושאת מטוסים אמריקנית התרחקה מהאזור, אולם בירושלים ובוושינגטון ממשיכים להיערך גם לתרחיש של הסלמה צבאית.
נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן, הודיע רשמית כי טהרן מוכנה לשיחות עם ארצות הברית, אך התנה זאת ביצירת “אווירה מכבדת, נטולת איומים ודרישות בלתי סבירות”. לדבריו, שר החוץ האיראני הונחה להכין את הקרקע למשא ומתן – אך רק אם יובטח כי הדיאלוג לא ישמש כיסוי ללחץ צבאי.
במקביל, דיווחה סוכנות הידיעות האיראנית פארס כי נושאת המטוסים האמריקנית “אברהם לינקולן” התרחקה כ־1,400 קילומטרים מהחוף הדרומי של איראן, ונעה לעבר אזור מפרץ עדן. בארצות הברית לא אישרו את הדיווח, וגורמים ביטחוניים מדגישים כי ריכוז הכוחות האמריקני באזור נמשך.
על רקע ההתפתחויות, צפוי היום להגיע לישראל סטיב וויטקוף, שליחו המיוחד של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. וויטקוף יקיים פגישות עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ראש המוסד, שר הביטחון, הרמטכ״ל וראש אמ״ן – במטרה לתאם עמדות לקראת האפשרות של מו״מ או, לחלופין, החרפת צעדים מול איראן.
לפי דיווח ב"וול סטריט ג’ורנל", המגעים המתגבשים עשויים להתפצל לשני מסלולים: מסלול מצומצם שיתמקד בתוכנית הגרעין האיראנית בלבד, ומסלול רחב יותר שיכלול גם דרישות אמריקניות בנוגע לתוכנית הטילים הבליסטיים של איראן ולפעילות של שלוחותיה באזור. טהרן, מנגד, מתנגדת נחרצות לכל דיון שאינו נוגע ישירות לגרעין.
הפערים בין הצדדים נותרו עמוקים. איראן מסרבת לעצור לחלוטין את העשרת האורניום או למסור את המאגרים שברשותה, בעוד שוושינגטון מתעקשת על צעדים משמעותיים שיבטיחו כי לא תתקרב לנשק גרעיני. מתווכים אזוריים מדווחים כי בטהרן קיים חשש שהדיפלומטיה נועדה למשוך זמן בלבד – עד להחלטה אמריקנית על תקיפה.
במקביל, נמשכים מאמצי תיווך מצד מדינות האזור. ראש ממשלת קטאר ונשיא מצרים קיימו שיחות ישירות עם ההנהגה האיראנית, ובחנו הצעה אזורית רחבה הכוללת תמריצים כלכליים והתחייבויות ביטחוניות בתמורה לריסון גרעיני. לפי גורמים המעורים בפרטים, איראן דורשת ערבויות ברורות מארצות הברית שלא תותקף בזמן השיחות.
ברקע הדברים, דיווחים במערב מצביעים על חשש גובר בצמרת האיראנית מפני שילוב מסוכן בין מתקפה חיצונית לבין התחדשות המחאה הפנימית. לפי מקורות שונים, בכירים בטהרן מזהירים כי לחץ צבאי אמריקני עלול להצית מחדש גל מחאות רחב – ולערער את יציבות המשטר.




















