מייקל אייזנברג, הוא איש עסקים ישראלי, משקיע הון סיכון בתעשיית ההיי-טק הישראלית והאמריקאית ושותף-מנהל בקרן הון הסיכון אלף (Aleph). אייזנברג הוא מראשוני המשקיעים ב-WeWork, ובמגוון חברות אחרות ביניהם Wix ו-Gigya. בשנים האחרונות השקיע הרבה בתחום הבינה המלאכותית.
היום (שלישי) הוא השתתף בדיון בוועדת המדע והטכנולוגיה בכנסת על בינה מלאכותית. בחשבון שלו ברשת X פרסם את נאומו המלא, ואנו מביאים אותם כאן במלואם.
"אני מייקל אייזנברג, נשוי ליפה, אבא לשמונה כולל 5 חיילים במערכה. שותף בקרן הון סיכון אלף ויו״ר השומר החדש.
שאלו אותי כמה זמן ארצה לדבר. אמרתי חמש דקות. הופתעו. אני רוצה להיות חד ומדוייק. אני רוצה להודות לשתי נשים בחדר, גברת פרקש הכהן וגברת נעם דן שהם היחידים שלקחו את נושא הבינה המלאכותית ברצינות הנדרשת.
כשגייסנו את הקרן הראשונה שלנו ב2013 דיברנו במצגת שלנו על בינה מלאכותית. ב2013 השקענו בwindward, בינה מלאכותית לימאות, ב2015 השקענו בלמונייד בינה מלאכותית לביטוח שהמנכ״ל שלה דיבר בוועדה הקודמת. גם השקענו בנקסאר, edge AI for mobility, בקרן השנייה ב2016 השקענו בנקסט סיליקון שפיתח ובונה מעבד למחשב על, בהלת׳י איי או שמפענחת בדיקות שתן באייפון עם בינה מלאכותית. המשכנו לבינה מלאכותית לחוזים, בינה מלאכותית שמחליפה רואי חשבון, בינה מלאכותית להוצאה לאור של ספרים ועוד.
ראינו את המגמה מוקדם וצללנו לעומק, לקחנו את המהפכה ברצינות. אנחנו נמדדים על תוצאות. מהפכות כמו בינה מלאכותית דורשים חדות, עומק ומקצועיות.
המהפכה של הבינה המלאכותית שהיא המהפכה הטכנולוגית הגדולה בחיי ובחייכים היא ארוע בקנה מידה היסטורי. כמובן היא תהיה לאט יותר מכל מה שהפרשנים אומרים ועוצמתי יותר מכל מה שאנחנו מדמיינים. כי כך קורה תמיד. אבל היא מהפכה שתיגע בלא מעט תחומים בחיינו כאינבידואלים וכאומה. שירותים, מוצרים, קבלת החלטות ברמה האישית, החברתית והממשלתית.
מרכיבי הבינה המלאכותית וגרורותיו הם כח מחשוב על סיליקון (מוליכים למחצה) וכח מיחשוב במוחות אדם. אלו שני המרכיבים העיקריים לבינתיים. יהיה לשני הדברים האלה השפעה דרמטית על עתידנו. ואנחנו צריכים להיות בין המובילים בשניהם.
לפני כמה שנים באתי לאחד מתתי המשרדים של משרד רוה״מ והתרעתי על אתגר המוליכים למחצה. הדברים שידידי אריאל סובלמן כתב עליהם לפני כמה חדשים. דיברתי איתם על חלופות, על אתגרי טייואן, על ירידת קרנה של אינטל, על הצורך בברית אסטרטגית עם tsmc, על ההסתמכות שלנו על ספקים שלא בטוח יהיו לידנו ביום פקודה ועוד.
באותה תקופה, הביאו אותי לשרת המדע דאז פרקש הכהן והאצתי בה לקחת ברצינות את הבינה המלאכותית והיא התחילה עבודה.
כשקמה הממשלה הזאת שוחחתי ונפגשתי פעמים רבות עם שר האוצר, שר הכלכלה ושר המדע. השתתפתי בדיונים באוצר בנידון עם מומחים ממני. היו פגישות. ועוד כמה פגישות. רעיונות ועוד כמה רעיונות.
נכתבו תכניות על ידי יואב שהם ואופיר זיגלמן ועוד. רובם עדיין במגירה.
חברים, כמו שבמאה הקודמת היו מדינות גרעיניות ומדינות לא גרעיניות, בעתיד הנראה לעין יהיו מדינות בינה מלאכותית ומדינות שלא. אין לנו פריביליגיה לא להיות מובילים. אנחנו חייבים להיות מדינת בינה מלאכותית. חייבים להשיג גישה לכח מחשוב, למוליכים למחצה, ולטאלנט. אם נוביל, יהיה לנו גם הזדמנות דרך הבינה המלאכותית להשפיע. במקום לראות אנטישמיות ואנטי ישראליות, אפשר להטמיע ולקדם ערכים יהודים וישראלים. השפעת בינה מלאכותית כחול לבן ועתיק יומים בטכנולוגיה חדשה.
אבל הטיפול הממשלתי עד היום הוא חובבני. חובבני מאד. דיונים ודיונים ולא תכניות מחץ. אם החובבנות הזאת אי אפשר להמשיך. תכנית האוצר של 700 מיליון הוא too little because we are late. מעט מדי כי אנחנו מאחרים. זה צריך להיות 7 מיליארד ולא שבע מאות מיליון להחזיר לפה מוחות.
אבל לא רק. איפה הצוותים שהולכים להביא את הטאלנטים לארץ? למה הם לא הוקמו במקביל? מי מסתער על זה? איפה רשימת הטאלנטים שאנחנו חייבים, אבל חייבים להחזיר או להביא לארץ? מי בממשלה ובכנסת כאן יודע לדבר באופן רהוט ומשכנע על הנושא. הבית הזה מלאה בחובבנים. אין עומק. אין אסטרטגיה. ובעיקר אין תכנית ביצוע. בלי עומק ובלי אסטרטגיה ובלי צוות ביצוע שמודדים את תפוקתו ודורשים ממנו אחריות, אי אפשר לנצח.
חלק לא פרופורציונלי בעליל מנושאי תפקידים במעבדות ובחברות בינה מלאכותית הם יהודים וישראלים. רק אתמול דיברתי עם ישראלי בMIT. הוא עובד בצומת של ביוטכנולוגיה ובינה מלאכותית. הוא מת לחזור לארץ אבל לא יודע אם יהיה לו גישה למספיק טאלנט וכח מחשוב כאן. שאלתי אותו למה הגעת אלי. אמר לי אם לא אתה אז מי כן? תסלחו לי אבל למה אני משלם לכם אם פונים אלי?
איפה מערכת המידע של הבית הזה על טאלנט? איפה החבילות הפשוטות לכח מחשוב. איפה המלווה שיגיד להם איך חוזרים לפה?
עוד דוגמא לחובבנות? הקמת מערכת הענן ממשלתית. מיליארדים הוקצבו לנימבוס, לענן. דאטה מסודר בענן חייב לבוא לפני שמפיקים תועלת מבינה מלאכותית? איפה אכיפת החוק על משרדי ושרי הממשלה לאגום את הדאטה של הממשלה באופן מיידי? למה זה לא קורה? כי עובדים פה חובבנים. כי נמצאים פה אנשים שהבינה המלאכותית נשגב מהם.
אמרו אחכמה והיא רחוקה מהם כמרחק שמים וארץ.
זה לא צחוק. זה כמו גרעין. בינה מלאכותית ב2024 היא מפעל טקסטיל בדימונה בשנות החמישים של המאה הקודמת.
בשנות החמישים והששים בן גוריון בכבודו ובעצמו נפגש עם מדענים מובילים בגרעין כמו אופנהיימר וטלר. התייעץ איתם. שמעון פרס ועוד טיילו בעולם לפגוש אותם ולנסות לגייס אותן לתכנית הגרעין. בפגישות הבינו את הצרכים, איפה אפשר לפרוץ דרכים, לחדש. כמובן יכולת לשוחח באנגלית ולהבין את החומר חיונית לאירוע הזה למרות שהחים חלק מהמדענים המובילים אפילו מדברים עברית!
ייאמר לזכותו של ראש הממשלה שנפגש עם אלון מאסק ועוד כמה מובילים אבל מי ממשיך את העבודה? מי מוביל. אנחנו מדינה עם 30 שרים וחצי טריליון דולר תל״ג. תתחילו לעבוד בצורה רצינית.
כן זה משפיע וישפיע על בטחוננו הפיזי והכלכלי.
אומרים שאין תקציבים. זה בגלל שיש פה בלבול בין הוצאות ממשלתיות שגורמות לאינפלציה לבין השקעות ממשלתיות שיורידו פה את יוקר המחיה כמו הבינה המלאכותית. בינה מלאכותית היא דיפלאציוני. הוא יוריד פה את יוקר המחיה אבל צריך להשקיע בזה וליישמו כדי להפיק ממנו תועלת.
דניאל שרייבר כבר אמר לכם שבינה מלאכותית מחליפה עובדי תמיכה אצלהם ולמונייד גדל מהר ובמקביל מורידים את כמות העובדים הודות לבינה המלאכותית. השקעה של מיליארדים בבינה מלאכותית ועבודה רצינית יוריד פה את יוקר המחיה ואת הסרבול הממשלתי ויאיץ פה את הכלכלה. הוא גם יקל על חיי האזרחים מהנפקה מהירה של היתרי בנייה, לתכנון תחבורה ועוד.
אתם בבית הזה מוציאים כסף וסוכריות על כל שטות שאין להם ולאדם החציוני בישראל כלום ושום דבר. עבודה רצינית בבינה מלאכותית ישפיע על חיי כולנו וכל צאצאנו. בינה מלאכותית דורשת רצינות, השקעה רצינית, תוכניות ביצוע רצינית להביא מוחות, לבנות גישה לכח מחשוב ולמוליכים למחצה. לצערי, לעת עתה אנחנו לא יכולים לסמוך עליכם כי אתם חובבנים. אפשר אפילו להציע חצי מיליארד דולר לאיליה סצקובר שגדל בארץ והיה בין המקימים של OPENAI להקים פה את החברה או המעבדה הבאה שלו. זה יניב תשואה גדולה מאד למשק. זה כמו להביא את נשיונל סמקונדוקדר לפני כ40 שנה.
לא ייתכן שהאמירתים לוקחים אותנו בסיבוב. לא ייתכן שהצרפתים גוברים עלינו בבינה מלאכותית. אם האוצר לא יודע לתעדף את ההשקעה הזאת על פני שטויות שלא כדאי לפרט פה. אם כל מה שהיא יודעת זה קיצוץ רחבי ולא לתעדף השקעות מאסיביות שמשנות פה מציאות. אם משרד הכלכלה לא יודעת לעבוד בצורה רצינית כפי שראינו בדו״ח על המכס שיוטל על מוצרים מטורקיה. אם משרדי הממשלה לא יבנו תכניות ביצוע מתקצוב על גיוס טאלנט וכח מחושב then get out of the way.
We can’t afford to lose this battle.
אין מצב שאנחנו מפסידים במלחמה הכלכלית והבטחונית הזאת בגלל האיטיות, חוסר הידע והחובבנות שלכם".





















לפי הספריה מאחוריו, נראה חרדי
אני לא מבין במיחשוב, ולא אוהב את ההתייחסות ל'טאלנט' [כישרונות] בתור איזשהו משאב כלכלי, אבל בדבר אחד הוא בודאי צודק: שבבית הזה (כנסת המינים) יושבים חובבנים.