באדיבות המצלם

משרד הרווחה נערך לחזרת תושבי הצפון לבתיהם

לקראת חזרתם של תושבי הצפון הביתה: משרד הרווחה בשיתוף הקואליציה הישראלית לטראומה הכין מסמך מיוחד ומקיף עבור מטפלים ועובדים סוציאליים, הכולל עקרונות והתארגנות מקצועית לסיוע לקהילות מפונות החוזרות לבתיהם

כתבות נוספות בנושא:

אתי קיסוס, סמנכ"לית שירותים חברתיים במשרד הרווחה: "מתחילת המלחמה פעל משרד הרווחה על מנת לייצר מענה רגשי מותאם לקבוצות אוכלוסייה מגוונות שחוו טראומה מסוגים שונים. עשרות אלפי תושבי הצפון שפונו באחת מביתם חוו טראומה שנוגעת במקומות הרגישים של הביטחון הקיומי וחוויית פליטות. הקואליציה לטראומה היא שותף מרכזי של המשרד בטיפול באוכלוסייה מתחילת המלחמה והם מלווים את העובדים הסוציאליים שזקוקים גם הם לעיבוד רגשי וחיזוק המיומנויות בהתמודדות עם אירועי טראומה המונית".

טליה לבנון, מנכ"לית הקואליציה הישראלית לטראומה: "מאז הקמתה, הקואליציה הישראלית לטראומה עובדת יד ביד עם משרד הרווחה במתן מענה מקצועי ומשמעותי לאוכלוסיות שנפגעו ממשברים וטראומות על רקע ביטחוני. המסמך שגובש על ידי משרד הרווחה בשיתוף איתנו הוא תוצר של שנים של ניסיון ועבודה בשטח, והוא נועד לעזור לעובדים הסוציאליים והמטפלים להתמודד עם אתגרי השיבה הביתה של תושבי הצפון. הקואליציה הישראלית לטראומה מונה היום 58 ארגונים העוסקים בתחום המוכנות לחירום והמענה לחירום  בכל רחבי הארץ. אנו עומדים לרשות משרד הרווחה ולרווחת אזרחי מדינת ישראל ככל שנדרש, ונמשיך לפעול כדי לחזק את תחושת הביטחון, התקווה והחוסן של הקהילות."

ב-1.3 עתידים, באופן רשמי, תושבי הצפון לחזור לביתם. משרד הרווחה נערך ומפרסם בימים אלו מסמך מיוחד ומקיף עבור העובדים הסוציאליים המלווים את התהליך, שנכתב יחד עם הקואליציה הישראלית לטראומה וארגון מהו"ת.
המסמך, שנכתב עבור עובדים סוציאליים ומטפלים שנמצאים בקו התפר ועומדים להתמודד עם סוג חדש של אתגרים, מפרט עקרונות חשובים ומרכזיים בעבודה עם משפחות שחוזרות לצפון וחוו (כל אחת בדרכה) דחק, וחלקן גם טראומה ואובדן.

המסמך, המיועד לעו"ס המלווים את תהליך החזרה, מכיל מגוון שאלונים על מנת לקיים  הערכת מצב לפרט ולמשפחה – כולל האם בני המשפחה זקוקים לעזרה רגשית-נפשית נוספת לזו הניתנת היום, הערכת משאבים ומסוגלות של בני המשפחה, המשמעות של החזרה הביתה עבורם ועוד.

בהמשך, מפרט המסמך את העקרונות המנחים לליווי משפחות בתהליך החזרה הביתה.

מעולם לא התנסתה החברה הישראלית בפינוי בסדר גודל כזה, ולזמן כל כך ארוך. על כן, המסמך נכתב עבור עובדים סוציאליים ומטפלים שנמצאים בקו התפר ועומדים להתמודד עם סוג חדש של טיפול במשפחות. האתגר הנוכחי הוא מקיף, מורכב ורב פני.

המסמך מפרט את הכוחות הפועלים ומשפיעים על המשפחות. נזכיר כמה מהם. השפעתה הניכרת של טראומה קולקטיבית מתמשכת: מעגלי הנפגעים הם רבים, והשפעתה המתמשכת נוגעת ברבים. השפעתה של טראומת הפליטות, מדגישה שביטחון גיאוגרפי ופיזי הוא אחד מהגורמים המשמעותיים לתחושת שייכות, וכאשר אלו אבדו נפגע גם תפקוד הפרט והמשפחה ולכן אובדן השליטה והביטחון עלולים להשפיע משמעותית על תפקוד משפחה מסיום המשבר.

השפעת ריבוי אובדנים, כאשר מציאות המלחמה, יחד עם הפינויים מהצפון או המגורים באזורי איום מתמשך, יוצרים התמודדות מורכבת עם ריבוי אובדנים מסוגים שונים: ביטחון, בית, שגרה, פרנסה, מערכות תמיכה ושייכות. כוחות אלו, ועוד רבים שמוזכרים במסמך, מביאים לאובדן יציבות ולצורך בעיבוד  תהליכים רגשיים בקרב האוכלוסיות שנפגעו.

הלחץ המתמיד להישרדות במהלך המלחמה מותיר מעט מאוד פנאי רגשי לעיבוד התחושות והאובדנים, לצד תגובות טראומה שממשיכות להתקיים לאורך זמן. המצב הזה עלול להוביל לחוסר פניות רגשית שמקשה על קבלת החלטות או על ביצוע פעולות משמעותיות.לכן, יש חשיבות רבה למתן מענה טיפולי ממוקד, שיתמוך לא רק בפרטים ובמשפחות, אלא גם במערכות הקהילתיות הרחבות, ויסייע ביצירת תחושת יציבות, תקווה וחוסן נפשי.

עקרון ההדרגה: חזרה מדורגת לבית במרחב גיאו-טראומה
החזרה לבית, לשכונה וליישוב במצבים רגישים דורשת תהליך מדורג ומובנה, המשלב התמודדות פיזית ונפשית. לדוגמא, מומלץ שההורים יבצעו ביקור ראשוני לבד, במהלכו יבדקו מה נדרש לסדר, לנקות או לשפץ. בהמשך, ביקורים נוספים יכללו פעולות משותפות כמו בישול או סידור, ותכנון משפחתי כיצד לשפר את הבית – שתילת צמח חדש, צביעה או ארוחה משותפת.

המטרה היא לא רק להשיב את תחושת הביתיות, אלא גם ליצור מרחב בו כל בני המשפחה יוכלו לשתף רגשות וחוויות. תהליך זה חשוב לעיבוד הטראומה ולבניית הנרטיב המשפחתי, תוך התמקדות בחיבור ושיתוף פעולה בין ההורים והילדים.

עקרון הנגשת מידע
חשוב להנגיש למשפחות ידע על בריאות נפשית, דרכי התמודדות ושיטות לניהול מתח. הדגשת השפעת הטראומה על כל בני המשפחה מסייעת לנרמל את התחושות ולתת לגיטימציה לתגובות השונות. בנוסף, יש לעודד משפחות לשתף את תחושותיהן וללמוד כיצד לשלב בין תמיכה רגשית להתנהלות יומיומית.

עקרון ההתחדשות
בחזרה של התושבים יש גם הזדמנויות להתחדשות. יש לנצל את ההזדמנות של ההיעדרות הממושכת כדי לחדש משהו קטן בבית ולקיים סביבו טקס משפחתי של התחדשות.

עקרון השותפות
זוהי הזדמנות לתכנן יחד עם כל המשפחה איך ומה רוצים לעשות בבית, לטפח הקשבה ושיתוף פעולה בין הורים לילדים ובין הילדים לבין עצמם. כמובן, הכל בהתאמה לגילאים

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

כתבות חדשות באתר

הישג ענק: לאומית שירותי בריאות דורגה במקום הראשון במידרג קופות החולים
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
חשד לפיגוע הצתה בחוות גלעד: שר האוצר סמוטריץ' הנחה על בדיקה מיידית של מס רכוש
מתקפת עומק ברוסיה: אוקראינה הפציצה את "אמזון הרוסית"; 8 נהרגו
מבצע ענק ב-FLY CARD: מצטרפים עכשיו, ומקבלים טיסה במתנה!
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
עשרות מטוסי תדלוק אמריקאיים בדרך לישראל; נתב"ג ימשיך לפעול כסדרו
בשל החשש מאיומי רחפנים: בישראל נערכים להטלת איסור גורף על שימוש ברחפנים
כמה אתם מרוויחים באמת? הסקר שמסעיר את הרחוב החרדי
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
תקרית בדרום לבנון: חייל צבא לבנון נהרג מפיצוץ מטען; צה"ל: "האחריות על חיזבאללה"
פרדס חנה-כרכור: רכב חשמלי עלה באש לוחמי האש מנעו את התפשטות הלהבות
בזמן שמחירי המשלוחים עולים ברשתות השיווק, יש מי ששומרים על המחיר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
תקיפה אנטישמית במונגוליה: שישה ישראלים הותקפו עם גרזן במחנה אוהלים
שריפת ענק בחוות גלעד: במהלך השבת היישוב פונה, 13 בתים עלו בלהבות

הכתבות המעניינות ביותר

מחאות בצפת ובמירון על קדושת השבת: מוחים חסמו אוטובוסים במחאה על חילולי שבת
אבל בקהילת ברסלב: הלך לעולמו הרה"ח ר' בנימין שמואל רייס זצ"ל
הִילּוּלָא קַדִּישָׁא • האר"י הק' זיע"א
אורו של עולם: יומא דהילולא של האר''י הקדוש הטמון בצפת
אירוע חריג בלונדון: רכב שירות פגע במטוס ישראייר והשבית אותו
נעצרו שלושה צעירים שהתפרעו בטיסה מנתב"ג ואיחלו "שיקרה לכם שוב ה-7 באוקטובר"
משבר דיפלומטי: ראש עיריית ניו יורק ממדאני בוחן אפשרות לעצור את נתניהו בביקורו בעיר
הצהרת דובר משרד החוץ האיראני: ארצות הברית פוגעת באזרחים
אזהרת מסע חריפה של שגרירות ארצות הברית בירושלים
וואטסאפ

חדש באתר

IMG-20260718-WA0528 (1)
חשד לפיגוע הצתה בחוות גלעד: שר האוצר סמוטריץ' הנחה על בדיקה מיידית של מס רכוש
הפצצה-באוקראינה
מתקפת עומק ברוסיה: אוקראינה הפציצה את "אמזון הרוסית"; 8 נהרגו
.
עשרות מטוסי תדלוק אמריקאיים בדרך לישראל; נתב"ג ימשיך לפעול כסדרו
.
בשל החשש מאיומי רחפנים: בישראל נערכים להטלת איסור גורף על שימוש ברחפנים

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

אירוסין תולדות אברהם יצחק קרעטשניף לעלוב רחמסטריווקא צילום שוקי לרר (28)
שמחת האירוסין בחצרות תולדות אברהם יצחק - קרעטשניף - לעלוב ראחמסטריווקא
מעמד השלושים בחצר הקודש וואסלוי בבני ברק צילום יהודה פרקוביץ (20)
מעמד השלושים לפטירת הרה"צ רבי חיים דוב הלפרין זצ"ל
ר' אלימלך בידרמן מסר שיחת חיזוק בהיכל ישיבת 'באר יהודה' (12)
לקראת בין הזמנים: ר' אלימלך חיזק את תלמידי 'באר יהודה'
סעודת הילולת הרמ''ק המסורתית בטאלנער קלויז בצפת (2)
סעודת הילולת הרמ''ק זי"ע המסורתית בטאלנער קלויז בעיה"ק צפת

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שִׁשִּׁי • כותרות העיתונים – ג' באב ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שִׁשִּׁי • כותרות העיתונים – ג' באב ה'תשפ"ו

התחברות למשתמש פרימיום

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture