לאחר הצעתו של נשיא רוסיה פוטין לקיים שיחות משא ומתן בין ארצו לאוקראינה באופן ישיר במהלך השבוע הקרוב, נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי מגיב להצעה ואומר: "זהו סימן טוב לכך שהרוסים סוף סוף חושבים על סיום המלחמה. כל אחד בעולם חיכה לזה הרבה מאוד זמן. והצעד הראשון בסיום אמיתי של כל מלחמה הוא הפסקת אש".
עוד אמר זלנסקי: "אין טעם להמשיך את הרציחות אפילו יום אחד. אנו מצפים שרוסיה תאשר הפסקת אש – מלאה, מתמשכת ואמינה – החל ממחר, 12 במאי, ואוקראינה מוכנה להיפגש".
הצעתו של פוטין לקיום שיחות ישירות נמסרה אתמול במסיבת עיתונאים חריגה שהתקיימה בקרמלין בשעת לילה מאוחרת לאחר חצות.

בשבת האחרונה נפגש זלנסקי עם מנהיגי צרפת, גרמניה, פולין ובריטניה לדון על הפסקת אש עם רוסיה. בסיום המפגש שהתקיים בקייב יצאה הצהרה משותפת של מנהיגי צרפת, גרמניה, פולין, בריטניה ואוקראינה ובה נכתב כי החמישה הסכימו שתהיה הפסקת אש מוחלטת וללא תנאי למשך 30 יום לפחות, החל מיום שני, 12 במאי.
"הם הסכימו כי הפסקת אש ללא תנאי, מעצם הגדרתה, אינה יכולה להיות מוגבלת בתנאים כלשהם. אם רוסיה תציג תנאים כאלה, הדבר יכול להיתפס רק כניסיון להאריך את המלחמה ולערער את הדיפלומטיה. הם דורשים שהפסקת האש תהיה מקיפה: באוויר, בים וביבשה. הם הדגישו כי הדבר דורש ניטור יעיל, שניתן ליישם בהצלחה בתיאום הדוק עם ארצות הברית".
עוד נמסר בהצהרה המשותפת של חמשת מנהיגי המדינות כי הושגה הסכמה כי "הפסקת האש צריכה להימשך לפחות 30 יום כדי ליצור מרחב לדיפלומטיה. במהלך תקופה זו, העבודה הדיפלומטית צריכה להתמקד בהתוויית היסודות הביטחוניים, הפוליטיים וההומניטריים של השלום".
המנהיגים הדגישו את החשיבות העליונה של "חיזוק כוחות ההגנה והביטחון של אוקראינה כערובה העיקרית לריבונותה וביטחונה של אוקראינה. הוסכם כי אם רוסיה תסרב להפסקת אש מלאה וללא תנאי, יש להטיל סנקציות מחמירות יותר על מגזרי הבנקאות והאנרגיה שלה, המכוונות נגד דלקים מאובנים, נפט ועוד".




















