קרדיט: דובר צה"ל

המנגנון שזורע פחד בלבנון: ה'ראבט' של חיזבאללה נחשף – כך צה"ל פועל לסכלו

הוא הכתובת לכל בעיה אזרחית בכפר, אבל גם החוליה שמחברת בין האוכלוסייה לתשתיות הטרור. לראשונה, צה"ל חושף את תפקיד המקשר של חיזבאללה - ואת שורת הסיכולים הממוקדים שנעשו במטרה לפגוע בניסיונות הארגון לחזור למרחב האזרחי בדרום לבנון - בניגוד להסכמות בין המדינות

כתבות נוספות בנושא:

בכפרים של דרום לבנון, אין מי שלא מכיר את ה'ראבט', ובתרגום לעברית – המקשר. הוא הכתובת שאליה פונים התושבים כשצריך סיוע כספי, גישור בסכסוך שכנים או תיאום מול הרשויות. לכאורה, אזרח שמשמש כ'פטרון' וגשר, אבל בפועל – תחת המעטפת האזרחית מסתתר תפקיד אפל בהרבה, שאחראי על ניסיונות ביסוס תשתיות טרור במרחב.

ה'ראבט' מהווה אחת מדמויות המפתח של חיזבאללה בכל כפר – ומי שמחזיק בידיו כוח, שליטה והשפעה רחבה על חיי היום-יום בדרום לבנון. הוא משמש כאבן מרכזית בהתבססות הצבאית של חיזבאללה בלב המרחב האורבני. בין היתר, אחראי ה'ראבט' לתיאום השתלטות על נכסים פרטיים, שכירת בתים ומבנים מתושבים לצורכי טרור, והתאמת כל נכס לייעודו הצבאי – מהסתרת אמל"ח ועד פריסת תשתיות מבצעיות.

קרדיט: דובר צה"ל

בעצם, מפאת היותו הנציג המקומי של המועצה המבצעת (הזרוע האזרחית) של ארגון הטרור, וחלק ממערכת הפיקוח והשליטה ההדוקה בכפרים וביישובים, הוא מעודכן בכל הפרטים הצבאיים הרגישים ביותר: פריסת הלוחמים בכפר, מיקומי האמל"ח ותנועת היחידות השונות שפועלות במרחב.

ובתור הסמכות העליונה בשטח, הוא משמש כעיניים והאוזניים של ארגון הטרור – מעביר מסרים, מאיים, מתחקר ועוקב אחרי כל חריגה מהקווים. כל זה, לצד שאר ניסיונות השיקום של חיזבאללה בלבנון, מהווה הפרה ברורה של ההבנות בין המדינות, ואיום על ישראל.

קרדיט: דובר צה"ל

דוגמה לשיטה זו, התקיימה בחודש שעבר בכפר 'יאנוח'. צה"ל העביר מידע מודיעיני על איתור אמל"ח של חיזבאללה לצבא לבנון, וכשקציניו הגיעו למקום המדובר, נתקלו בדלת נעולה מברזל. הראבט, אבו עלי סלאמה, עיכב אותם בעזרת 'הפגנה' שדרש מנשות הכפר לקיים מחוץ למבנה. לאחר מכן, סלאמה קבע עם קציני צבא לבנון שיעזבו את המתחם, ובהמשך ה'ראבט' ואנשיו הוציאו מהמקום מספר ארגזים חשודים.

כל זה לא היה קורה ללא הסיוע האזרחי שה'ראבט' מעניק לתושבים. באמצעות תרומות, פיצויים, סיוע רפואי , כספי צדקה, הוא יוצר תלות ומחויבות. מי שמקבל עזרה, מבין שבבוא היום יידרש להחזיר 'טובה'. לעיתים אף מדובר בבקשה 'קטנה': לאחסן ארגזים, להעביר מידע על הנעשה בכפר, או לאפשר שימוש זמני בנכס. ובפועל, הופך האזרח לחלק ממערך הטרור – ולעיתים גם מי שמשלם את המחיר כשהבית שלו מסומן כיעד.

בתחילת מבצע 'חיצי צפון' באוקטובר 24', נרשמה תופעה חריגה: חלק ניכר מה'ראבטים' נטשו את הכפרים שעליהם היו ממונים וברחו צפונה. אותם גורמים שפעלו בנחישות לבסס את אחיזת חיזבאללה, והשאירו אחריהם הרס ונזק כבד לאוכלוסייה, היו הראשונים להיעלם – תוך הותרת התושבים ללא סיוע, מענה או הנהגה.

בצה"ל מזהים כי מאז חתימת הפסקת האש, ה'ראבטים' שבו במטרה לסייע לחיזבאללה להשתקם, והם פועלים לחידוש תשתיות הטרור במרחב האזרחי, ובמקביל מנסים לאושש את תדמית הארגון כלגיטימי בקרב תושבי הכפרים – למרות המחיר הגדול שהשאיר מאחוריו בדרום לבנון.

אמל"ח שאותר במהלך התמרון בדרום לבנון. קרדיט: דובר צה"ל

מתוך ההבנה כי ה'ראבטים' אינם רק גורם אזרחי, אלא חוליה קריטית המתכללת ומחברת בין חיי הכפר לתשתיות הטרור, פיקוד הצפון פעל בתקופה האחרונה לשיבוש ניסיונותיהם בדרום לבנון. ובמסגרת זו, בשת"פ בין אוגדה 91, אמ"ן וחיל האוויר, חוסלו 10 מהם בחודשים האחרונים. אתמול, חוסל אבו עלי סלאמה, אותו 'ראבט' מהכפר 'יאנוח' שהיה מעורב בהפרת מנגנון ההסכמות.

בכפרים בהם ה'ראבטים' פועלים, הגבול בין סיוע אזרחי לבין מעורבות ישירה בטרור הולך ומטשטש. בתים שנשכרו, נכסים שהוסבו ומידע שנאסף – כל אלה מצטברים לתמונה אחת, שבה חיזבאללה מנסה לבסס את עצמו לא רק בעזרת חייליו – אלא בעזרת כל מי שמאפשר את ניסיונותיו בשטח.

וכך, המנגנון שנועד לייצר שליטה שקטה ולהיטמע בשגרה האזרחית, הופך לחשוף יותר מתמיד. מי שפועל בכפר בשם חיזבאללה, גם אם אינו נושא נשק בגלוי, כבר אינו נמצא בשוליים – אלא על הכוונת של צה"ל.

קרדיט: דובר צה"ל

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

כתבות חדשות באתר

כך תרתמו את שוק ההון כדי לחתן את הילדים, בלי לסכן את הכסף
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
דרמה באוויר: נחשפה תוכנית של שלוחות איראן להפיל את מטוסו של טראמפ
המפנה האסטרטגי: מטוסי קרב ממדינות המפרץ הפציצו מחסני טילים בשטח איראן
בזמן שמחירי המשלוחים עולים ברשתות השיווק, יש מי ששומרים על המחיר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
מערכת הביטחון חוקרת: רחפן אותר סמוך לבית השר בן גביר בחברון
בנו של הרב הראשי של אוקראינה בשיחה עם JDN: כך חולצו ספרי התורה ברגע האחרון
מהפכה במגזר: איך למלא משרות דחופות תוך ימים - ובלי להתפשר על האיכות?
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
שריפה בהאדיטש: נזק כבד למתחם ציון בעל התניא באוקראינה
החות'ים שוברים את הכלים: "תם עידן התגובה הפרופורציונלית" - סעודיה ותימן תוקפות בתגובה
השקדן נפטר אחרי סבל עצום: "אפילו ל'ערבים' לא קיבלו אותו בגלל המחלה, מי יחתן את היתומים?"
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
מצב חירום ורבע מיליון מפונים: אירופה מאבדת שליטה על שרפות הענק
ממערך התצפיות ועד למודיעין: שלוש שנות מצוד בעזה הסתיימו בחיסול מהאוויר

הכתבות המעניינות ביותר

תלמידי ישיבת חב"ד במוסקבה בביקור אצל האדמו"ר מבאבוב - 45
היועמ"שית לבג"ץ: לפסול מיד את חוק "הקפאת המעצרים" לבחורי ישיבות
הנרצח השני בפיגוע בשומרון: קצין התותחנים יובל עזרא נהרג מאש מחבלים
מלחמת צללים של איומים: איראן מציגה "בנק מטרות" חדש כדי להשאיר את ישראל מחוץ לעימות
מצוד אחר מחבלים באזור סוסיא: חייל בחופשה נפצע בינוני מלינץ'; צה"ל איתר את הנשק שנחטף
טראמפ עוצר את התקיפות באיראן ומאפשר חלון דיפלומטי; נתניהו ימריא לבית הלבן
מעלת וקדושת שבת נחמו • הרב יוסף חיים אוהב ציון
עצרות תפילה וזעקה התקיימו בבתי הכנסת; תיעוד מהיכל ישיבת סלבודקה בראשות גדו"י
במוצאי תשעה באב: מאות אברכים ובחורי ישיבות פתחו את "בין הזמנים"
וואטסאפ

חדש באתר

Air_Force_One_photo_op_incident
דרמה באוויר: נחשפה תוכנית של שלוחות איראן להפיל את מטוסו של טראמפ
ByRn3nwtZg_0_0_1280_960_0_x-large
המפנה האסטרטגי: מטוסי קרב ממדינות המפרץ הפציצו מחסני טילים בשטח איראן
.
מערכת הביטחון חוקרת: רחפן אותר סמוך לבית השר בן גביר בחברון
צילום מסך 2026-07-25 225718_800x398
בנו של הרב הראשי של אוקראינה בשיחה עם JDN: כך חולצו ספרי התורה ברגע האחרון

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

ישיבת חב''ד מוסקבה אצל האדמו''ר מבאבוב 45 (9)
תלמידי ישיבת חב"ד במוסקבה בביקור אצל האדמו"ר מבאבוב - 45
מסע הקודש יזכור אהבתם ע''י האדמו''ר מקרעטשניף סיגעט לציון רבי מרדכי'לע מנדבורנא בבישטינא ושבת ק ( (54)
מסע הקודש 'יזכור אהבתם' של האדמו"ר מקרעטשניף סיגעט לבישטינא
בין הזמנים סיומים בישיבת 'שמחת התורה' חיפה צילום שמואל שנקר (15)
בין הזמנים נפתח בהתרוממות: מעמד הסיומים בישיבת 'שמחת התורה' חיפה
מודיעין עילית פתיחת ישיבות בין הזמנים ביציאת הצום צילום יעקב כהן (7)
מאות בני הישיבות במודיעין עילית פתחו את ישיבות בין הזמנים ביציאת הצום • גלריה

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שִׁשִּׁי • כותרות העיתונים – י' באב ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שִׁשִּׁי • כותרות העיתונים – י' באב ה'תשפ"ו

התחברות למשתמש פרימיום

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture