על רקע מגמה גוברת בשנים האחרונות של קבוצות העולות להר הבית, במסגרתה מתפשטת תופעה של השתחוויה מלאה על רצפת ההר ואף הפצת הדרכות מעשיות ועידוד פומבי לכך, פרסם הרב הראשי לישראל, הרב קלמן מאיר בר, מאמר הלכתי מקיף. המאמר, שנשלח כפסק הלכה רשמי לרב הכותל והמקומות הקדושים, הרב שמואל רבינוביץ, נועד להבהיר את חומרת המעשים ולעצור את התופעה. פסק ההלכה מנתח לעומק את המקורות ההלכתיים ומדגיש כי המשתחווים בהר הבית עוברים על איסורים חמורים ופוגעים בקדושת המקום.
בחלקו הראשון של המאמר, מבהיר הרב הראשי כי עצם העלייה להר הבית בזמן הזה אסורה לחלוטין. הוא שב ומדגיש כי זוהי עמדתה ההיסטורית והעקבית של הרבנות הראשית לישראל לדורותיה, וכן עמדתם של גדולי ישראל מכל העדות והחוגים. האיסור נובע מכך שכל בני האדם כיום נמצאים בחזקת "טמאי מת", ומכיוון שהגבולות המדויקים של שטחי המקדש (ההיכל והעזרות) אינם ידועים בוודאות, הכניסה לשטח ההר עלולה להוביל לאיסור חמור שעונשו כרת.
הרב בר מזכיר בפסקו שורת רבנים ראשיים ופוסקים בולטים שהזהירו מפני העלייה להר, בהם הראי"ה קוק, הרב עובדיה יוסף, הרב אברהם שפירא, הרב מרדכי אליהו, הרב יצחק אונטרמן ואחרים, אשר קבעו פה אחד כי מדובר בפגיעה חמורה בטהרת המקום הקדוש.
החלק המרכזי בפסק ההלכה מתמקד בסוגיה הספציפית של ההשתחוויה. על פי ההלכה, קיים איסור מן התורה להשתחוות בפישוט ידיים ורגליים על רצפת אבנים, איסור הנלמד מהפסוק "ואבן משכית לא תתנו בארצכם להשתחוות עליה".
בעוד שהלכה זו מחריגה את בית המקדש עצמו, בו הותרה השתחוויה על רצפת אבנים, הרב הראשי מסביר כי קיימת מחלוקת משמעותית בין הפוסקים (כדוגמת ה"מנחת חינוך") האם היתר זה חל על כל שטח הר הבית או אך ורק בתוך גבולות העזרה (החצר הפנימית של המקדש).
לאור הספק הקיים לגבי גבולות ההיתר, ובשילוב הראיות המצביעות על כך שההיתר להשתחוות יוחד אך ורק לעזרה, קובע הרב הראשי כי המשתחווה כיום על רצפת הר הבית מכניס את עצמו לספק של איסור תורה חמור ביותר. הרב מסכם את דבריו בקריאה נחרצת לציבור לשמור על קדושת המקום ולהימנע לחלוטין מכניסה להר הבית, תוך שהוא מזכיר את הפסוק "השמרו לכם עלות בהר ונגוע בקצהו", מתוך תקווה לבניין המקדש במהרה.





















הרב שמואל רבינוביץ לא בניגוד עניינים כאן?
נראה שאם עם ישראל יכיר בכך שהכותל הוא רק הקיר *החיצוני* של המקדש, ה"שואו" יעבור חלילה להר הבית…
אולי לכן הוא בטנטרום?