השבוע יצאה הגרלה גדולה, ובה כ-5,500 דירות, בכל משפחה חרדית יש לפחות אחד מבני המשפחה שהוא בעל תעודת זכאות, והשאלה בכל בית היא להיכן להירשם. מה גם שאיש אינו יודע מה ילד יום, מי יהיה שר השיכון הבא, והאם הנוכחי ימשיך מה שהתחיל, כך שייתכן מאוד שאנחנו בהגרלה האחרונה.
למי שנכנס רק עכשיו למשחק המונופול הזה, נזכיר את כללי המשחק: א) ניתן להירשם רק לשלוש ערים. ב) סדר ההגרלה מלמעלה למטה לפי גודל העיר, ג) בעלי אישור "בן מקום" זכאים לעדיפות משמעותית בעיר אשר בה הם רשומים כבן מקום (זה קצת מרושע כי מי שהתגורר בירושלים לפני חמש שנים ועבר לצפת עדיין נחשב בן מקום בירושלים, אך מי שעבר מצפת וגר בירושלים כבר שנתיים עדיין לא נחשב בן מקום). ועכשיו הבה נבחן את ההצעות להרשמה:
בהגרלה הקודמת, המלצנו כחברי וועדת הדיור, להירשם למקומות נוספים ולא ממש חרדיים, ואכן ההצלחה האירה פנים, ומשפחות רבות זכו לדירה בקריות העתידיות לקום בע"ה בזכות ההגרלה, בעכו (כמאתיים משפחות), אופקים וטבריה, וגם אפשרות לקהילה קטנה בבן שמן ליד אחיסמך. אך הפעם אין לנו את הפריווילגיה הזאת, התכנסנו אתמול (א) כל חברי הוועד ולאחר שעות של חיפושים ודיונים לא הגענו עדיין למקום אחד שאפשר להמליץ עליו מחוץ לאזורים החרדיים, כל מקום או שלא מתאים עבורנו או שהוא יקר מידי או חסר סיכוי. נותרנו אם כן, בהמלצה כלכלית גרידא, איפה הכי כדאי להשקיע? וזה מה שננסה לעשות כאן יחד בשורות הקרובות.
כמובן, נחתור לחפש מקום שיש לו את כל המעלות, ובעיקר את השלושה החשובים: גם סיכויים גבוהים לזכייה, גם רווח גדול, וגם סיכוי טוב לגור כחרדים, אבל כמו כל דבר בחיים, אין שלמות בעולם הזה, וצריך לבחור בין המעלות השונות, מה הכי חשוב ודחוף, ולוותר על השאר. לפיכך, ננסה לחלק את כל 95 הפרויקטים השונים לקבוצות, כדי שההחלטה תהיה קלה יותר:
1) הפרויקטים שחייבים להירשם:
בית שמש ואלעד, סה"כ 750 דירות, רובן לכלל הציבור, אין ספק כי כדאי להירשם, נכון, אנחנו מדברים על 5,000 נרשמים כבר עכשיו, 12 שעות מפתיחת ההרשמה, מה שאומר צפי של עשרים אלף נרשמים, אבל עדיין, אם ירצה השם זאת ההשתדלות שצריך לעשות ולהתפלל.
לכך יש להוסיף את מי שיש לו זכות של בן מקום לעיר מסוימת, כגון לירושלים, שחובה עליו לבחור בעיר זו כאחת משתי הערים הראשונות.
2) הפרויקטים הערביים:
הדירות הטובות ביותר עם סיכוי גבוה ביותר לזכייה, כמובן את השאלה אם להירשם שם, יש להפנות למורה הוראה ויש בזה הרבה חששות הלכתיים ואכמ"ל.
הממשלה היוצאת יצאה מכליה על מנת להרעיף טוב וחסד על מצביעי מנסור עבאס, כך למשל בכפר ברא, חמש דקות מפתח תקוה, המרכז של המרכז, הדירות מוצעות במחיר 600,000 ש"ח לארבעה חדרים (כל המחירים להלן לדירת 4 חדרים 100 מ"ר נטו, לצורך קלות החישוב וההבנה) ועוד מוסיפים להם מענק של ארבעים אלף על זה שהם מואילים ברוב טובם לקחת את הדבש הזה, וראה זה פלא: נכון לרגע כתיבת השורות, נרשמו רק 35 איש על 80 דירות! לשם השוואה: בנתניה המרוחקת יותר המחיר לאותה דירה הוא 2 מיליון ש"ח ללא מענק, ונרשמו כשבעת אלפים איש. אין לי הסבר מדוע הערבים אינם נרשמים להגרלות, אך ייתכן שזאת ההזדמנות, אני יודע שזה נשמע הזוי, אך בהגרלות הקודמות שהיו בג'סר א זרקא היו כמה יהודים פיקחים שניצלו את ההזדמנות והרוויחו הון על כל דירה.
3) הפרויקטים היקרים ביותר:
רמת גן, נתניה, ואשדוד, לכך יש להוסיף גם את ראש העין שהיא אמנם לא יקרה יחסית אך הסיכוי לזכייה הוא נמוך מאוד. אפשר להירשם אבל זה ממש סיכויים שקרובים להגרלת הלוטו ואפילו פחות מכך, וגם הרווח לא בשמיים. כך שעדיף להקצות את המקום האחרון שנותר לנו למקום הגיוני יותר.
4) הפרויקטים הרווחיים ביותר:
בראש רשימה זו, נמצאת עיר הקודש והמקדש, המחירים בירושלים הם נמוכים ביותר ביחס למחיר השוק של הדירות הללו. מדובר בהפרש שעולה על מיליון ש"ח לדירה, ויכול להגיע גם ליותר מכך בתנאים מסוימים. הבעיה היא כמובן שכולם רוצים את הטוב הזה והסיכויים בהתאם. ברשימה זו, בפער גדול, יש גם את חיפה, אשקלון ועוד.
5) הפרויקטים שכדאי להירשם:
אני ממליץ בהחלט לעקוב אחרי הפרויקטים השונים על מנת למצוא את מי שיש לו את מירב הסיכויים, ישנן הערים הגדולות ובעלות הסיכוי, דימונה ושדרות, המחירים נמוכים והסיכויים גבוהים. עולה על כולנה דימונה, שיש בה גם סיכוי לזכייה משמעותית של חרדים (בהגרלה הקודמת זכו חסידי גור רבים בדימונה), באופן שיאפשר הקמת קהילה חרדית במקום. כמו כן יש הפרויקטים הקטנים, כמו פוריה, אדם (גבע בנימין) ועוד, אשר יש לבדוק ביום האחרון להרשמה כמה באמת נרשמו אליהן, מניסיון, ככל שמתקדם הזמן יותר ויותר מגרילים מקצועיים מעבירים את ההרשמה שלהם לערים הללו. אמנם בדירה הזאת לא תוכלו לגור אך תוכלו בהחלט למכור וברווח (בתוספת משכנתא) לקנות דירה גדולה איפה שאתם רוצים.
6) הפרויקט הכי מעצבן:
הפרויקט היהודי הזול ביותר נמצא בבית שאן, בניינים קטנים, מחירים נמוכים, ומענקים גבוהים, בקיצור פרפקט. אבל אין לכם מה להירשם לשם, יען הממשלה החליטה באופן חסר היגיון להקצות 90% מהדירות לבני המקום בלבד. זה מעצבן מאוד ומהווה לכאורה אפליה פסולה, אני מוכן לעתור לבג"ץ בעניין, מי שרוצה לעזור לי קצת בהכנה, בהגשה, או בתשלום האגרות (כמה אלפי ש"ח סה"כ) אשמח לשמוע באישי.
ועד אז, יש להתחזק באמונה ולזכור כי כל החישובים הם רק בגדר השתדלות, מלמעלה כבר נגזר בית פלוני לפלוני.





















יישר כח גדול על פועלך
מנצל את הבמה כדי להגיב גם בהקשר לטורים קודמים בענין מחירי הדיור –
מצטרף לדבריך עם שתי שאלות מעניינות:
א. מי היה יושב ראש וועדת הכספים לפני שנה וחצי כשהורידו בזמנו את מס הרכישה מ 8% ל 5 % וזה גרם לעלייה מיידית במחירי הדירות
ב. מי כיושב ראש ועדת הכספים חסם בגופו את המס על דירה שלישית שהיה יכול להוריד את מחירי הדירות להרבה שנים ולעזור לכולנו לחתן ילדים בכבוד
אני ועוד הרבה אנשים ובחורים בישיבה שאני מלמד בה כבר לא מאמינים שגפני/ביבי רוצים להוריד את מחירי הדירות, הם רק רוצים לדבר על זה אבל הציבור כבר לא תמים
בנוסף לכל הדירות שנעלמו לנו בכרמי גת
יישר כח רב שאתה מציף את הדברים, הגיע הזמן שהנציגים החרדיים שלנו יחליטו ולא יחביאו את זה האם הם רוצים לעזור לעשירים וקבלנים במגזר החרדי או לזוגות צעירים ולאברכים שמחתנים ילדים
עצוב מאד אבל הציבור כבר לא מאמין
מה אתה מכניס בכל דבר פוליטיקה
תעשו טובה רק על תגישו בגץ על כל שטות מה שיעקב את כל ההגרלות לנצח תנו לזרום
עד שאנו נרשמים להגרלות. בימים אלו כל החפץ יכול להביע את התנגדותו לתכנית קריית גת מערב 7000 יח"ד שהיו אמורים להתאים למגזר החרדי ובפועל הותאמו למגזר הכללי, כל אדם יכול להגיש התנגדות לתכנית באתר מנהל התכנון עד 17.08.2022 לא צריך להוציא בשביל זה תעודת זכאות זה גם לא עולה כסף ולא צריך הגרלה, כל אחד יכול לרשום מדוע לדעתו הדירות היו אמורות להתאים לנו. ולשלוח.
אתה יכול לתת לינק. לאיפה להגיש את ההתנגדות.
ר"מ בישיבה גדולה אתה כל כך צודק
ונוסיף מי שם רגלים לחריש ולהר יונה… וד"ל