ברכה על הים התיכון
שאלה: מה מברכים על ראיית הים התיכון.
תשובה: אם רואה את ים התיכון או ים סוף לאחר שלא ראוהו שלושים יום, לבני ספרד: לדעת השו"ע מברכים "שעשה את הים הגדול", , ומ"מ רבים מבני ספרד נוהגים: לברך עליו "עושה מעשה בראשית" . ולבני אשכנז: מברכים "עושה מעשה בראשית", ורק על ים האוקינוס מברכים "שעשה את הים הגדול". ,
ברכה על הכינרת וים המלח
שאלה: מה מברכים על ראיית הכינרת וים המלח.
תשובה: על הכינרת מברכים "עושה מעשה בראשית". אך על ראיית ים המלח לא מברכים, כיון שיש ספק אם נשתנה מבריאתו. . אך כדי לצאת מספק יכול להסתכל קודם על מדבר יהודה, ועל ים המלח, ויפטור את שניהם בברכת עושה מעשה בראשית.
עירוב חצירות בבית מלון או בצימר.
שאלה: האם צריך לעשות עירוב חצירות בבית מלון או בצימר
תשובה: הבא לבית מלון או לצימר לשבת ישנם אופנים שצריכים לעשות עירוב חצירות כדי לטלטל, וישנם אופנים שאין צריך לעשות עירוב חצירות, ודלהלן.
א]. אם יש עירוב במקום הבית מלון, כגון בית מלון בשכונה חרדית, אין צריך לעשות עירובי תחומין, [אלא א"כ יש שם אינם שומרי תורה ומצוות או גויים, ובד"כ אינו מצוי, ואין צריך לחשוש לכך, ואפשר לסמוך על תפיסת יד של בעלי המלון לדעת המשנ"ב, וכמו שיתבאר להלן]. ולכן ישנם בתי מלון שיש בהם עירוב חצירות ועירוב של כל המקום מוגדר, בישוב ניר עציון יש עירוב מהודר בכל הישוב, במלון כינר, יש עירוב לטלטל בכל המלון, במלון לביא יש עירוב לטלטל בכל בניניני המלון.
ב]. בצימר מאותו משפחה שכולם אוכלים באותו מקום או בבית מלון אם כל הנמצאים במתחם אוכלים ממטבח אחד אף אוכלים בכמה חדרי אוכל שונים, דינם כבית אחד, וכל המלון בבנין אחד או שכל המתחם מוקף מחיצות אין צריך עירוב חצירות. אף שיש חדרים רבים שישנים בהם ואף אוכלים בהם אכילת ארעי, כיון שכולם אוכלים את האכילה העיקרית של סעודות השבת בחדר אוכל אחד, אזי נחשב שיש שם רק דירה אחת, כי הקובע לשם דירה הוא מקום האכילה. אך אם יש אדם אחד שאוכל בחדרו מהאוכל שלו או במק"א [כגון בבית חב"ד] סעודות שבת, צריך לעשות עירוב חצירות, ויתבאר דינו להלן.
ג]. אם גר במקום מנהל או בעל הבית או סתם אדם שגר אם זה יותר משלושים יום, אין צורך בעירוב חצירות, עבור כל אלו שבאים להתארח, כיון שהוא גר שם בקביעות והם טפלים אליו אך ישנם אופנים שאף אם המנהל גר במקום צריכים עירובין חצירות. א]. אם הבעלים גוי או שאינו שומר תורה ומצוות אין נטפלין אליו וצריכים לעשות עירוב חצירות. ב]. אם במתחם הצימר או בבית מלון גרים שני בעל בתים, אינם טפלים אליו, וצריכים לעשות עירוב חצירות ג]. אם נמצאים במתחם הצימר או הבית מלון, גוים או אינם שומרי תורה ומצוות. [אך יש אופנים שיש להקל מדין שכירו ולקיטו כמו שיתבאר להלן].
ד]. במקום שבעל המלון יכול להעביר את האורחים חדרים, ממקום למקום, מחמת כל סיבה שהיא, רבים מקילים שנחשב שאין החדר מיוחד לאורחים, ואין צריך עירוב חצירות, אך יש מחמירי שאף אם הבעלים יכול לסלק אותם או להעביר אותם מחדר
לחדר צריך עירוב חצירות.
ה]. יש מקילים אם יש לבעל הבית תפיסת יד דהיינו כלים שנמצאים בחדרי האירוח, [כגון כלי מיטה או מצעים, וכדו', אך שולחן ומיטה אינה מועילים לתפיסת יד, ויש מקילים שאף כלי מיטה מועילים לתפיסת יד] או כלים בחדר אוכל, אין צריך לעשות עירוב חצירות, כיון שדינו כשכירו ולקיטו, מאך רבים מחמירים שאינו מועיל להתיר כיון שבעל הבית לא גר באותו מתחם, וגם החפצים שבחדר אף אם כל האוכל מגיע ממטבח אחד זה זה מועיל רק אם גרים במקומות האירוח בחינם, אבל במקום שמשלמים על מקום האירוח [שוכרים] זה לא מועיל, וכן יש לדון שאם הבעל הבית לא גר שם, אינו מועיל שלא שייך לומר שהוא נטפל לבעל הבית.
להשתמש עם מיקרוגל במקומות נופש
שאלה: האם מותר להשתמש עם מיקרוגל במקומות נופש.
תשובה: מיקרוגל שאינו יודע מה כשרותו, אף אם יש ספק או יודע שהשתמשו בו למאכלות אסורות, לכתחילה יש להכשירו, וצורת הכשרתו כך, א' לחכות 24 שעות שלא השתמשו, ויש מקילים בכך, ב' לנקותו היטב הצלחות והדפנות, ג' להניח בתוכו כוס עם מים רותחים עם סבון שפוגם כגון אמה, ד' הצלחת, לבני ספרד: אינה צריכה הכשר, כיון שעשויה מזכוכית, ולבני אשכנז: מועיל הכשר כיון שבד"כ אין מניחים עליה אוכל, אך במקומות נופש כיון שאינו יודע מה היה צורת השימוש שבה, יש לשפוך עליה מים רותחים. . ה' להפעיל את המקירוגל עד שהמים מתאדים בד"כ 10-15 דקות.
ואם אינו יכול להכשירו, [כגון בשימוש באופן חד פעמי או במקומות עבודה וכדו'] יכול לחמם את האוכל בשני כיסוים [המאכל בתוך קופסה ועטוף בניילון נצמד].
שימוש בגריל גז בצימר
שאלה: האם מותר להשתמש בגריל גז בנופש.
תשובה: אם משתמש בגריל גז, במקומות שיש חשש שהשתמשו בו להכשרים שאינו סומך עליהם, מספיק לעשות ליבון קל שידליק את הגריל על החום הכי גבוה, למשך זמן כחצי שעה ויותר, כשיעור שיוכל להאדים, אך אם יש חשש שהשתמשו בו לבשר או חלב, לנבילות וטריפות אם מגיע ל400 מעלות צזליוס, ידליקו על החום הכי גבוה למשך כחצי שעה, ויש לנקות את הכיסוי של הגריל גז ואח"כ לכסותו בשעת הליבון כדי שגם הוא יתלבן, וכבולעו כך פולטו, ואם לא לבנו אותו יש להזהר שלא לסגור את הכיסוי של הגריל גז.
שימוש בתנורים ותבניות במקומות נופש
שאלה: האם מותר להשתמש בתנורים ותבניות במקומות נופש.
תשובה: תנורים ותבניות ורשתות, במקומות נופש באר"י, אם יודע שהבעל בית שומר תורה ומצוות ויודע שהתנור בשרי, אין צריך להכשירו, ואם הוא דתי, ואף חילוני כיון שבדרך כלל אין חשש שהשתמשו בו לנבילות וטריפות, יש להדליקו על חום הכי גבוה, למשך כשעה, ולהשתמש רק בתבניות אלומניום או בנייר אפייה עבה, או שישתמש בתנור בשני כיסוים.
אבל במקומות נופש בחו"ל שמשכירים דירה מגויים, אף שלכתחילה ראוי שלא להכשיר את התנור, אך במקום הצורך אפשר להשתמש בתנור, וכבולעו כך פולטו. . [ואף בתנורי טורבו, ואין חוששים לשיירי מאכל שנמצאים שם, כמו שמחמירים בפסח, ששאני הכא בדיני בשר בחלב כיון שנותן טעם לפגם מותר].
תנור עם תוכנית פירוליטי יפעיל את התנור על תוכנית פירוליטי [-ניקוי עצמי] על החום הכי גבוה. ואין צריך להמתין 24 שעות לאחר השימוש בהם, ואף אין צריך לנקותם לפני, אלא אפשר להכשירם מיד לאחר השימוש מהבשרי או מהחלבי. [ויש מחמירים לייחד תבניות נפרדות לבשרי ולחלבי, ויכניס את התבניות בתוך הפירוליטי].
שימוש בקומקום ובמכונת קפה ובכוסות זכוכית שאינם טבולים
שאלה: האם מותר להשתמש בקומקום או מכונת קפה וכוסות זכוכית, שאין בהם חשש שהשתמשו בהם לאיסור, שלא יודע שהם טבולים.
תשובה: בצימר/בית מלון, לכתחילה מחמירים שהבעלים צריכים להטביל את הכלים, בלא ברכה. אך רבים מקילים שדינם ככלי סחורה, יש להם על מה לסמוך, [ועכ"פ ראוי שיקנו את כל הכלים לגוי, ויחזרו וישאלו ממנו] ולכן רבים שנמצאים במקומות הנ"ל אף בבעלות יהודי, אינם צריכים לברר את הכלים הנ"ל טבולים, כיון שדינם ככלי סחורה.
שכחו להטביל את הרשת של המנגל
שאלה: שכחו להטביל את הרשת, האם יש היתר להשתמש פ"א ולזרוק.
תשובה: הרשת חייבת בטבילה, אף אם משתמשים בה שימוש אחד, ולאחר מכן זורקים אותה לאשפה, אך ישנם ב' אופנים בשעת הדחק אם א"א ללכת ולטבול. [אך רשת של מנגל חד פעמי אינו צריך טבילה]. א]. לכתחילה אפשר ע"י הפקר בפני שלושה בני אדם שאינם קרוביו, [ולא מועיל להפקיר בטלפון] ויכון אח"כ שלא לזכות ברשת, וישתמש בה רק שימוש חד פעמי, [אבל שימוש חד פעמי בלא הפקר לא מהני]. ב]. אם אין אפשרות אחרת, רבים מתירים ע"י הקנאת הרשת של המנגל לגוי בקנין אודיתא בפני שני עדים שהרשת שייכת לגוי פלוני שמכיר. ובשעת הדחק, יכול להקנות אף לגוי שמכירו בלא שני עדים.
הדברים נערכו מתוך הקובץ שערי יוסף שאלות ותשובות המצויות בבין הזמנים לקבלת הקובץ המלא באימייל: [email protected]





















למה שטבילה באש לא תואיל עיין סמ"ק מצווה קנו שפוסק למעשה במקרה שאחד שיצא לשמד (חזר בשאלה אוו פרק עול) וחזר בו ולא הספיק להתגלח וליטבול כי כבר גויים תפסו אותו וישרפהו ובמקום ההוא היה מנעג שאחד שיצא לשמד והתחלן לא קוברים אותו בקבר ישראל עד שיסתפר ויטבול ופסק שכיוון שטבילה באש שמיה טבילה יקברוהו בקבר יש