שעות אחרי סיום מבצע ההתפקדות למפלגת הציונות הדתית, אותו סיים ח"כ אופיר סופר, מספר 2 במפלגה, עם הישג מוביל עם צירוף אישי של למעלה מ-1000 חברי מפלגה, פגשנו אותו לראיון בלשכתו בכנסת לעיתון 'שחרית' ו'חדשות JDN'. עייף, אבל מרוצה.
"היה מעל הציפיות, קבעתי את היעד הזה עם הרבה אומץ ואני שמח שהצלחנו", הוא משתף אותנו. המבצע הסתיים בצירוף למעלה מ-15 אלף חברים חדשים בתוך שבועיים, אבל סופר מודה בגילוי לב שהוא היה יותר פסימי: "אני אמרתי שבשלב ראשון אנחנו צריכים להגיע למשהו כמו 10 אלף ואחר כך לתת קצת זמן ולהביא עוד, לאט לאט, יש זמן".
רגע לפני שנכנסתי ללשכה, פרסם העיתונאי חזקי ברוך ב'ערוץ 7' ציטוט בשם "גורמים בימין" שאומר כי בעקבות מפקד הציונות הדתית: "סמוטריץ׳ לא הצטרף לממשלה כי היה עסוק במפקד ולא בעבודה למען עם ישראל. ציבור הציונות הדתית מעוניין בהנהגה אמיתית שמחזיקה בהגה של מדינת ישראל".

סופר לא יכול שלא לצחוק כשאני מקריא לו הדברים. "ניסיתי לחשוב מי זה הגורם בימין? מי זה יכול להיות? אני לא יודע, אולי מישהו במפלגת ימינה? שאמור להתעסק במשבר הקורונה שלא מנוהל, עכשיו המשבר באוקראינה שלא מנוהל בצורה הנכונה, אולי מישהו אחר שאני לא יודע על קיומו, אין לי מושג".
זה שיש התפקדות, אומר שבקרוב יהיו גם פריימריז?
"בעזרת השם, זה הרעיון, לשתף את הציבור, זה הכוונה, אנשים פוקדים על דעת זה, לא על דעת משהו אחר".
פריימריז לרשימה כן, השאלה היא האם גם לראשות…
"ודאי שיהיו פריימריז לראשות. אתה שואל האם יהיו מועמדים אחרים? אני כרגע לא רואה מישהו באופק".
אתה לא רואה את עצמך כמועמד?
"לא".
למה לא?
"אני שמח בהנהגתו של סמוטריץ'. אנחנו ברוך השם נמצאים עכשיו בתקופה של עליה ונעלה עוד, מרחיבים קהלים והמנדטים ממשיכים ומתחזקים. אני חושב שהמצב מצוין, ברוך השם".
"נרחיב את השורות"
סופר, בן 47, שימש החל מלפני 8 שנים ועד לקראת בחירתו לכנסת כמזכ"ל מפלגת האיחוד הלאומי – תקומה (מה שהפכה לימים למפלגת הציונות הדתית). לפני הבחירות הראשונות, מתוך 4 שנערכו בתקופה האחרונה, נערכו פריימריז במפלגה, והוא הגיע למקום השני, אחרי היו"ר שנבחר אז ח"כ בצלאל סמוטריץ'.
המפלגה רצה במסגרת איחוד מפלגות הימין, והוא הוצב במקום הרביעי ברשימה המאוחדת ונכנס לכנסת. בבחירות שאחרי המפלגה רצה במסגרת ימינה, והוא הוצב במקום השישי ברשימה המאוחדת ונכנס לכנסת לקדנציה שנייה. כך קרה גם בבחירות לכנסת ה־23.
בבחירות האחרונות, לקראת הבחירות לכנסת העשרים וארבע, "הושאל" לליכוד ושוריין בידי ראש המפלגה בנימין נתניהו במקום ה-28 ברשימה, כשהוא רץ באופן פורמלי במפלגת מדף, זאת בתמורה לכך שמפלגת הבית שלו התאחדה עם עוצמה יהודית ונעם, ובכך מנעה זריקת קולות ימין לפח. בתום הבחירות חזר רשמית לסיעת 'הציונות הדתית'.

בתור מי ששילם את המחיר בשביל האחדות בפעם הקודמת, אני שואל אותו על הכוונות שלו עבור המפלגה בבחירות הבאות. "אני חושב שהרשימה צריכה להיות רחבה, אנחנו צריכים להרחיב ולהרחיב אותה עוד, אני חושב שאנחנו ניתן לציבור להצביע ולעצב את פני הרשימה".
אתה רומז שהרשימה הנוכחית הייתה חרד"לית מידי?
"נכון מאוד", הוא משיב בציניות, "סטלה ויינשטיין למשל, או כל מני דמויות אחרות, איפה אתה שם אותם? אז אין לנו את הדמויות הללו, בסוף ישראל ביתנו זה בית אחר".
וברצינות הוא מוסיף: "פריימריז ייתן מענה מעולה, לפחות התחושה של השותפות. אנשים יבחרו, אני גם חושב, לא רק בעולם הפוליטי אלא גם בעולם האמיתי, איך שבן אדם תופס את החיים, אתה מגדיר ילד אחד, ההוא חרד"ל, ההיא ככה, זה גם לא אמיתי, יש יותר השקפות שונות מסורתיות, אבל זה אנשים שמחוברים בבית המדרש יכולים לשאול את עצמם שאלות כאלה, וגם עניינים תרבותיים, היכן גדלת, זה בא לידי ביטוי האם גדלת בבית יותר במרכז או בבית כזה או אחר, וגם צריך לומר שזה הולך ומאבד את זה".
"הייתי אתמול ברכב", הוא משתף סיפור על טרמפיסט. "עצרתי שם ליד בחור חסידי, אמר לי – הפרצוף של מוכר לי, איך קוראים לך? אמרתי לו אופיר סופר, אז הוא אמר לי – הצבעתי לך. מאוד הופתעתי שהוא הצביע לנו, למפלגה, אבל אני חושב שהעולם היום יותר משוחרר לכאן ולכאן, אותו מצביע יכול להצביע לליכוד, לש"ס, ולנו. אני לא אומר את זה חלילה כדי להזיז מישהו, שהציבור החרדי ימשיך להצביע למפלגות החרדיות, זה פשוט קפץ לי בראש, רק כדי להמחיש, מקווה שלא יכעסו עלי חבריי האהובים, חברי הכנסת החרדים".
במקביל אליכם, יש גם קמפיין התפקדות בנעם, בעוצמה יהודית, ושלא לדבר על ימינה, זה לא קצת טו מאצ'?
"אני לא יודע מה זה הקמפיין של ימינה, אני לא יודע אם עדיין יש להם בוחרים. עוצמה יהודית ביקשו לשמור את העצמאות שלהם, אנחנו מכבדים את זה, אם הם הולכים לפריימריז או לא זה צריך לשאול אותם, עובדתית הקמפיין והמפקד שלנו מצליח".
על ההצהרות של עוצמה יהודית ונעם שידרשו יותר ברשימה הבאה, הוא אומר: "בסדר, נו. נשאיר את זה לאחר כך, אני באמת חושב שבשדה הימני האמוני, מה שנקרא חרדים-דתיים-ליכוד צריך להשתדל להרבות באהבה ובאחדות, מה שחשוב כרגע זה לקצר את ימי הממשלה הזו ועם כל השאר נסתדר".
צירוף של הבית היהודי עומד על הפרק?
"תראה אני חושב שהבית היהודי, כמפלגה או כפלטפורמה טכנית, כמעט ולא קיימת. יש את המנגנונים, אבל צריך לומר בישרות שאנשים רבים שהצביעו בעבר לבית היהודי נמצאים כיום איתנו, הרבה מהפעילים כבר נמצאים איתנו ועוד טיפה היו עוד קצת איתנו וזה זהו זה כבר חד משמעית".
בינתיים, בזמן שאנחנו מדברם, חברו לסיעה של סופר, ח"כ שמחה רוטמן, נלחם על קידום חוק האזרחות, תוך שיתוף פעולה עם השרה איילת שקד. למרות ההערכה ההדדית ביניהם, הוא קצת פחות מאמין בשת"פ הזה. "קודם כל צריך לראות שהחוק הזה יעבור", הוא פסימי, "לומר את האמת, אני פחות האמנתי למהלך הזה מלכתחילה ואם זה יעבור זה יהיה הפתעה וזה יעשה יותר טוב לקואליציה, אני פחות מאמין בשיתוף פעולה עם הקואליציה הנוכחית, אני חושב שהדבר שאנחנו הכי צריכים לעשות זה באמת לקצר את ימיה ולא לתת להם כל מיני עלי תאנה לכסות את חרפתם".
"מסכים עם החרדים על כמעט הכל"
סופר השיק לאחרונה בכנסת ביחד עם הח"כים רגב ואמסלם את השדולה לחיזוק אופיים המסורתי של מוסדות המדינה, מה שזכה לכינוי "שדולת ישראל השניה". "לא אהבתי את הכותרת שנתנו לזה ישראל השניה", הוא טוען.
מה זה שונה מהשדולה של אבי מעוז לחיזוק ושימור הזהות היהודית?
"יכול להיות שזה פחות שונה. יש היום מיעוט מאו ד קיצוני, חילוני, שהוא עובד כבר תקופה ארוכה ומנסה לקעקע בשם כל מיני אבני יסוד דמוקרטים ושוויוניים את הזהות היהודית של עם ישראל. זה בא לידי ביטוי בצה"ל עכשיו עם החמץ, והחמץ בבתי חולים, במוסדות החינוך הממלכתיים הלא דתיים. אבל אנשים הגיעו למדינה הזאת כדי להקים פה מדינה יהודית, וגם שיהיה את הזכות להיות יהודי, שיהיה להם את הזכות לעבוד רק שישה ימים בשבוע ולא שבעה, אבל מבחינת האנשים האלו לא אכפת להם, למרות שהם עושים זאת על בסיס 'ערכיים חברתיים' לכאורה, אבל בשביל לקעקע את הזהות היהודית הם מוכנים שגם אנשים יעבדו שבעה ימים בשבוע ויהיו עבדים. בשביל זה הם מוכנים לעשות המון פעולות והשדולה הזאת באה בעיקר לבוא ולומר, חברה, אנחנו או האמירה הזאת מייצגת את רוב עם ישראל או את הספקטרום המרכזי של עם ישראל".

"אני חושב שמשמאל ומימין, רבים מחברי הכנסת בשמאל היו שמחים מהדברים האלו שאנו עדיין שומרים בהקשרים הללו. יכול להיות שיש קצת מחלוקות לגבי נושאים כאלה ואחרים, אבל אף אחד לא רוצה לראות חמץ בצבא, זה ברור, זה יעשה מאד רע לצבא ואני לא רוצה לומר שיפרק אותו".
לשיטת סופר, הוא מסכים כמעט על הכל עם חבריו למפלגות החרדיות. "בהרבה דברים אנחנו מסכמים. ברור שהתחומי עיסוק שלי, שזה לוחמים, פצועי צה"ל, אני כמעט לא מוצא נושאים במחלוקת, אני חושב שהמחלוקת זה נושאים שיותר קשורים לפרקטיקה ופחות לחקיקה. עדיין, אני לא חושב שזה מחלוקת, למשל שירותי הדת – כמו שאמרתי בפתח הדברים, היום דברים יותר משוחררים, יותר פתוחים וגם תסתכל על העיסוקים של החכי"ם החרדיים, הם מתעסקים בנושאים כלליים לגמרי, הם מביאים את הקול של התורה, ואני כל מתפעם מזה ולפעמים אני אומר בצחוק, שאולי הייתי רוצה להיות במפלגה הזאת, אנחנו בכיוון טוב וצריך לחזק את זה, זה אולי קצת קשה אבל זה טוב".
אתה מרגיש שמפלגות החרדיות בגדו בכם כשהקימו יחד עם נתניהו את הממשלה עם גנץ והשאירו אתכם באופוזיציה?
"אני מאד לא אהבתי את זה, אין ספק שהיחסים הבין אשים בין בנט לנתניהו בסוף יצרו בין השאר את המערכת יחסים הזאת, אני חושב שזה היה חלק מהמחיר".
בנט אשם בפירוק הברית יותר מנתניהו והחרדים?
"אני חושב שבנט מוכיח לנו במעשיו כמה היה חשוב לו להיות ראש ממשלה ולותר על כל דבר שהציבור שלו מאמין".
"בנט עסוק באמביציה על חשבון העולים"
לסיום, אי אפשר שלא לדבר עם סופר על המלחמה באוקראינה, למרות שאותו הרבה פחות מעסיק הנושא המדיני, והרבה יותר חשוב לו להתמקד בהבאת היהודים לישראל. "אנחנו צריכים להיות בצד של להעלות את היהודים לארץ, צריך להיות לגמרי בצד הזה ולייצר כאן אירוע היסטורי מטורף".
"הקב"ה נותן לנו הזדמנות להשיב בנים לגבולם ואנחנו צריכים להיענות לה ולהתאמץ על זה, צריך להבין שגם אם מחירי הדיור יעלו קצת, וגם אם הכלכלה תתקשה קצת, בשביל זה באנו לכאן יש לנו הזדמנות להציל יהודים להשיב אותם לארץ, לדעתי זה חלק מתהליך שיבת ציון".
אתה רוצה לברך את בנט אל מאמצי התיווך?
"אני לא אוהב לדבר על דברים שלא אהבתי ולא שמעתי, במיוחד על דברים רגישים. אני חושב שהמשימה העיקרית שלו צריכה להיות העלייה, מסתובבים אלפי, אם לא רבבות של יהודים בגבולות, שמעדיפים לנסוע לגרמניה ולא לישראל, הבנתי שאנחנו צריכים לטפל בעניין הזה ולעשות את זה. צריך לעשות את זה בצורה הרבה יותר מאורגנת, צריך שתהיה מפקדה שתפקד על זה, זה אירוע היסטורי שלא קורה כל יום ".
בנט יותר עסוק בלתווך מלטפל בעלייה?
"הממשלה הזאת ממשלה בעיתית שאנחנו משלמים על זה מחירים רבים, שחלק מרכזי זה הנקודה שהממשלה קמה, זה האמביציה האישית של בנט ומפה תגזור את הכל".
"דרעי אולי הבא בתור אחרי נתניהו"
גם לסופר לא ויתרתי על משחק אסוציאציות, אל תפספסו, שם מתחבאים הכותרות האמיתיות.
בצלאל סמוטריץ': "תותח".
איילת שקד: "איבדה כיון".
נפתלי בנט: "לא מופתע".
בנימין נתניהו: "מנהיג אדיר ברמה בין לאומית שעם ישראל יתגעגע אליו דורות וצריכים אותו עוד".
אריה דרעי: "אחד המנהיגים, מחברי כנסת החכמים, אולי הבא בתור אחרי נתניהו".
משה גפני: "תלמיד חכם גדול שמביא את החוכמה לכנסת".
יעקב ליצמן: "איש טוב, איש חסד, משרד הבריאות מאוד התאים לו".
יאיר לפיד: "לא אוהב אותו".
שמחה רוטמן: "משפטן תותח".





















מראיין👍