קרדיט: דובר צה"ל

עשרות כלי טיס המריאו באחת לאיראן, איך חיל האוויר היה מוכן?

מאחורי מערך התקיפות והביצועים המרשימים של חיל האוויר בשמי איראן עומדים אנשי האגף הטכני בחיל. שם מכינים את כלי הטיס בשגרה ובלחמה עד למצב של מוכנות מלאה לכל משימה. עוד לפני המתקפה באיראן בוצעו הכנות לקראת רגע האמת | ריאיון מרתק

כתבות נוספות בנושא:

אנשי המערך הטכני בחיל האוויר עסוקים עד מעל לראשם בימים האחרונים בטיפול בכלי הטיס שנמצאים בעומס פעילות חריג סביב השעון. בין טיפול לתדריך מצאו שם חלון זמנים קצר על מנת שנוכל לשמוע מכלי ראשון על עבודת הטכנאים, ההכנות שנעשו לקראת התקיפה באיראן וההשקעה הרבה בכל כלי טיס.

עם ישראל כולו חווה השבוע הארת פנים מיוחדת מבורא עולם כאשר בסייעתא דשמיא הצליחו מטוסי חיל האוויר לבצע מתקפת פתע על בכירי המשטר באיראן, פגעו בתשתיות גרעין והביאו לגריעת יכולות משמעותית במערך שיגורי הטילים הבליסטיים של איראן.

לאחר שעות מפתיחת המערכה הכריזו בצה"ל כי הושג חופש פעולה בשמי טהרן, אט אט התרחבה העליונות האווירית של חיל האוויר למחוזות נוספים במערב איראן וכל העת נעשה מאמץ להרחיב את אזור השליטה האווירית תוך סיכול סוללות טילי קרקע אוויר שמנסות כל העת לפגוע בכלי הטיס הישראלים. כמו כן מתבצע "ציד" אחרי מערכות המכ"ם שנועדו לחשוף את מיקומי כלי הטיס במרחב ומבוצעים סיכולים של חיילים ומפקדים איראניים במערך ההגנה האווירית שלהם.

כדי לשמוע על מאחורי הקלעים של פעילות חיל האוויר, ולהבין כיצד מכינים את כלי הטיס על מנת שיהיו מסוגלים לעמוד במשימות בעלות הטווחים העצומים הנדרשים בימים אלה, שוחחנו עם ח', קצין טכני בטייסת 105, נשוי ואב לכמה ילדים, משרת בחיל האוויר כבר 14 שנים. הוא נכנס לתפקידו הנוכחי בטייסת קצת לפני פתיחת המלחמה,

על תחושותיו בנוגע לחלקו במערכה מספר ח': "אני אגיד שמנקודת מבטי להיות מוציא טכני בתקופה הזאת זה פשוט שליחות, תחושת אחריות עצומה, בטח לביטחון המדינה ולכל עם ישראל".

ח' אחראי על הכשרת הטכנאים בדרג א', מדגיש את החשיבות הקריטית של עבודתו: "מה שאני עושה פה בעצם, ביום יום שלי, אני בעצם אחראי על תהליך הטיפול הטכני בכלים כך שכלי הטיס יהיה זמין ובטוח לכל גיחה ומשימה, בכל יום, בכל שעה ובכל יממה".

שליטה אווירית בשמי איראן – משימות בעלות משמעות אסטרטגית

על המבצע הנוכחי באיראן, הקצין חושף פרטים מעניינים: "כל המשימות של הטייסת היום, ובטח לכל אורך הלחימה, במיוחד במיוחד במערכה הנוכחית, הם ממש בעלי חשיבות אסטרטגית עליונה".

בביטחון הוא מוסיף: "אנחנו משיגים שליטה של עליונות אווירית בשמי איראן, ואנחנו עושים את זה עם כמות כלים משמעותית, כאשר כל הגף הטכני וכל הטייסת והמערכות הטכנולוגיות מעורבים בזה".

המורכבות של הפעילות באיראן מתבטאת בכל פרט: "באמת אנחנו עושים גיחה מאתגרת, שלוקחת המון זמן, ובשביל זה אנחנו פה לעשות את המשימה על הצד הטוב ביותר, ובשביל להבטיח שקט ובטיחות קדימה".

היערכות של שנים

כמו רבים בישראל, גם אנשי האגף הטכני לא בהכרח היו מודעים לרגע האמת בו תופעל הפקודה ועשרות מטוסי הקרב סיוע כלי טיס נוספים ימריאו באחת לתקוף באיראן, כדי להיות מסוגלים לבצע את הפעלת הכוח מהרגע להרגע, בחיל האוויר הקפידו לשמור על רמת דריכות מבצעית ומוכנות טכנית ברמה הגבוה ביותר כלפי כל הכלים בשירות.

ח' מדגיש בשיחה כי המבצע הנוכחי הוא תוצאה של הכנה ממושכת: "אנחנו עושים את המשימות האלה כל הזמן, גם בשגרה וגם באימונים וגם בטח בחירום, אנחנו מתאמנים על זה המון".

הסיבה לאימונים הקפדניים ברורה: "אנחנו מתאמנים על זה המון מהסיבה הפשוטה בשביל שנהיה אפקטיביים בנקודת הקצה, כדי שברגע שיפעילו אותנו – כפי שעשו לאחרונה – אנחנו יכולים להוציא את המשימות האלה לפועל בטווחי זמן קצרים, ולעשות את זה בצורה הטובה ביותר".

"אחזקה חזויה" הטכנולוגיה מאחורי ההצלחה

הקצין מספר על תהליך שמירת הכשירות של כלי הטיס בחיל האוויר: "אנחנו עושים את זה על ידי מנגנוני אחזקה הדוקים, עם תרבות אחזקה שבעצם אמורה לגלות בזמן האמת וקדימה תקלות במטוסים, ובעצם ככה אנחנו עושים מה שנקרא 'אחזקה חזויה'".

לפני משימות קריטיות, ההליכים הופכים מורכבים עוד יותר: "לפני כל משימה חשובה, בטח המשימות של הטיסות הארוכות, אנחנו עושים משימות איכות למטוסים, שזו משימה מאוד מאוד מורכבת, אבל עם גף טכני מצוין ואנשים מצוינים שעושים את העבודה בצורה קפדנית".

טיסה של 1,500 קילומטר – אתגר הטכני מורכב

הקצין מסביר את המורכבות הטכנית של המבצע: "למה זה כל כך חשוב, אחזקה למטוסים? בעצם מטוס שטס טיסה של 1,500 קילומטר חווה משטח פעילות כזה או אחר בעומס ואנחנו צריכים להבטיח את בטיחות כלי הטיס ובטיחות צוות אוויר".

אך מאחורי הבטיחות הטכנית מסתתרת מטרה גדולה יותר: "הבטיחות של הצוות אוויר היא הנקודה בקצה. הבטיחות של המשימה וההשפעה של המשימה בקצה משפיעה בצורה ישירה על הצלה של חיי אדם".

הקצין מסביר את הקשר הישיר בין עבודתו הטכנית לבין הגנה על חיי אדם בחיל האוויר ובעורף הישראלי: "מעבר לצוות אוויר שיושב בקוקפיט שאנחנו עושים הכול עבורו, אבל זה חיי אדם גם של האזרחים שלנו וגם של הלוחמים שלנו".

הוא מפרט את האופן שבו המשימות הטכניות מתורגמות להגנה קונקרטית: "כי הלכה למעשה ביצוע המשימה מתבטא בזה שאנחנו ממריאים מטוס ומיירטים כטב"ם איראני, או רגע לפני שיש מתח טק"ק אנחנו יוצאים וצדים את המשגרים באיראן ובעצם מונעים שיגור לעורף".

העדות החריגה הזו מציגה מבט נדיר על העבודה המורכבת מאחורי הקלעים של המבצע באיראן, כאשר כל בורג ואום בעבודה הטכנית עשויים להשפיע על הצלחת המשימה ועל הגנה על חיי אדם.

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

1 תגובה
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

משעמם ומענין

כתבות חדשות באתר

השבוע החתונה! עוזרים להכניס את גר הצדק מתחת לחופה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
בג"ץ פסק פה אחד: יבוטל האיסור על ביקורי הצלב האדום אצל אסירים ביטחוניים
נציג חדש בוועדה: חבר הכנסת יצחק גולדקנופף נבחר כנציג הכנסת לוועדה לבחירת דיינים.
אבל כבד באשדוד: מרת חנה כהן ע"ה נפטרה אחרי חודשיים של התמודדות עם המחלה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
הסיעות החרדיות מצטרפות: אלימות היא לא דרכה של תורה, אך הפסקת הרדיפה היא חובה
סיכול טרור בדרום: צה"ל חיסל מחבלי חמאס וגא"פ שפעלו נגד כוחותינו ברצועה
המהפכה של קשת טורס בגאורגיה: מה מחכה לכם במלון ה-5 כוכבים החדש בבטומי?
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
גרסאות סותרות במפרץ עומאן: איראן טוענת שפגעה בספינה אמריקאית, בארה"ב מכחישים
שישה טון חומר נפץ במספר דקות: חטיבת יפתח השמידה עשרות תשתיות חיזבאללה
הטעות של ה-S&P 500: למה החיסכון שלכם לחתונות הילדים בסכנה?
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
שרידי גופה ופריטים אישיים אותרו בכפר עזה: נבדק האם מדובר בחלל מהשבעה באוקטובר.
משנים את קו החוף בנתניה: הושלם פרויקט הגנת המצוק והרחבת החופים הגדול בישראל

הכתבות המעניינות ביותר

כינוס 'חומת הבית' לשמירה והגנה מפגעי הטכנולוגיה בחצה"ק סטריקוב
מענה למשבר הדולר: שר האוצר הקים צוות משימה מיוחד לסיוע לענף ההייטק
שדרוג תחבורתי בבית שמש: אושר הסכם "המאיץ" בהיקף של כ-350 מיליון שקלים
במחאה על כבוד התורה ולומדיה: עשרות מוחים הגיעו לביתו של השופט סולברג בגוש עציון
הרמטכ"ל בביקור בזרוע הים: "מוכנים ללחימה מיידית באיראן, אין לנו הפסקת אש בלבנון".
חדשנות בשטח: יכ"ל פתחה בפיילוט לאילוף כלבים למתן התראה מוקדמת מפני רחפני נפץ
הזדמנות קורצת לגנב: הרכב הושאר מונע ללא השגחה, הגנב נעצר במחסום
מאמצי כיבוי נרחבים: הושגה שליטה בציר גלעד, נמשכים המאמצים בבקעת הירדן
תיעוד לילי מהבופור: חיזבאללה משכלל את יכולות ראיית הלילה בדרום לבנון

חדש באתר

IRON SWORDS WAR
בג"ץ פסק פה אחד: יבוטל האיסור על ביקורי הצלב האדום אצל אסירים ביטחוניים
.
נציג חדש בוועדה: חבר הכנסת יצחק גולדקנופף נבחר כנציג הכנסת לוועדה לבחירת דיינים.
WhatsApp Image 2026-06-03 at 22.26
הסיעות החרדיות מצטרפות: אלימות היא לא דרכה של תורה, אך הפסקת הרדיפה היא חובה
IRON SWORDS WAR
סיכול טרור בדרום: צה"ל חיסל מחבלי חמאס וגא"פ שפעלו נגד כוחותינו ברצועה

המיוחדים

WhatsApp Image 2026-06-03 at 07.25
כיצד מתנהלת המשטרה כשפוגעים לה בכבוד? אחד העצורים בריאיון בלעדי אחרי השחרור
IRON SWORDS WAR
פרסום ראשון: גם משרד העבודה נכנע - בשנה הבאה ילדים חרדים לא יקבלו סבסוד
קיפקעס | ההפתעה של משה ארבל והטלטלה בעיר החרדית
קיפקעס | ההפתעה של משה ארבל והטלטלה בעיר החרדית
IMG-20260520-WA0004
בעקבות הנחיית המפכ"ל לעצור עריקים - ארגון 'אמת ליעקב' באיום חסר תקדים | פרסום ראשון

גלריות

שמחת נישואי נכד האדמו''ר מפינס קרלין צילום א.פ
שמחת נישואי נכד האדמו"ר מפינסק קארלין
שמחת בית זוועהיל - נדבורנא לונדון - קנין תורה (2)
שמחת בית זוועהיל - נדבורנא לונדון - קנין תורה
סטריקוב כינוס נגד פגעי הטכנולוגיה (18)
כינוס 'חומת הבית' לשמירה והגנה מפגעי הטכנולוגיה בחצה"ק סטריקוב
חומש סעודה ת''ת כלל חסידי תפארת בנים מונקאטש צילום שוקי לרר (5)
חומש סעודה בת"ת 'תפארת בנים' מונקאטש

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם רְבִיעִי • כותרות העיתונים – י"ח בסיון ה’תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם רְבִיעִי • כותרות העיתונים – י"ח בסיון ה’תשפ"ו

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture