יהודי שומר תורה מצווה על שמירת החיים והגוף כאחד מערכי היסוד ביהדות. ההשקעה והמאמצים שתעשה כל משפחה חרדית כדי להאריך את חיי סב המשפחה בימים בודדים, מושג שאין לו אח ורע בעולם, יעידו כאלף עדים על ערך חיי כל פרט בחברה. אסון מירון שגבה את חייהם של 45 מטובי בנינו היה גם יום הדין להתנהלות והתרבות הציבורית שלנו.
מיד לאחר האסון הייתה קריאה ציבורית לעשות בדק בית רוחני-גשמי כדי לברר באלה עוד נושאים הזנחנו את נושא הבטיחות. שנה לאחר האסון הנורא 'חדשות JDN' יוצא בסדרת כתבות לבדוק האם הציבור החרדי הפנים את שינוי התרבות הנדרש בהקפדה על נושאי בטיחות. בפרק הראשון נעסוק בתופעה שהייתה רווחת עד לאסון מירון, תופעה שתחתיה נמחצו מ"ה יהודים זצ"ל.
תופעה חדשה
דחיפות היו בעשורים האחרונים סמל למשהו חשוב בציבור החרדי, בדיחה עממית ידעה לתאר רב צעיר ששואף להגדיל את כמות תלמידיו על ידי דחיפות שעושים סביבו כשנכנס לאירועים. בראיה היסטורית התרבות של דחיפות היא תופעה חדשה יחסית. בכינוסים גדולים שהתקיימו בעבר ניתן לראות גדולי עולם זצוק"ל עומדים נינוחים כשלצידם עומדים תלמידיהם, גם הם נינוחים.
מחיר קשה מדי. צילום: דוד כהן
בתמונות של מרן בעל הבן איש חי הדבר בולט עד שלא ניתן למצוא תמונה אחת של התגודדות סביב גדול הדור זי"ע. תיעוד וידאו שפורסם לפני כעשור ממרן בעל החפץ חיים זי"ע מראה כי גם בכניסה לכנסיה הגדולה של אגודת ישראל, אירוע ששחף אליו סקרנים רבים, דחיפות וצפיפות לא היו חלק מהתפריט.
אולם, בעשורים האחרונים התופעה הייתה נפוצה מאוד סביב גדולי ישראל מכול החוגים – עד אסון מירון. בניגוד לפרקים הבאים בהם נעסוק בליקויי בטיחות שבאחריות הרשויות. הנושא של צפיפות נמצא באחריותנו – הציבור.
המבחן הראשון
המבחן הראשון מאז האסון הנורא בל"ג בעומר אשתקד הגיע בהלוויית מרן שר התורה הגר"ח קנייבסקי זצוק"ל. מה שבלט בעיקר בהלוויית הענק, בשונה באירועים גדולים אחרים בציבור החרדי – זאת הבגרות והאחריות האישית שהפכה לחלק מהתרבות החרדית.
הציבור שהשתתף בהלווייה הוקיע את המעטים שניסו לייחס כבוד לגדול הדור דרך דחיפות וצפיפות – בכל מיקרה כזה היה מי שצעק בגבורה "פיקוח נפש", והדוחפים נאלצו להבין שהציבור לא סובל כבר את תרבותם המסוכנת.
"עמדתי בהתחברות הרחובות הירש וחזון איש", מספר תושב בני ברק על הרגע בו הבין כי חל שינוי אמיתי בציבור החרדי, "הגיע הגאון רבי אושר דויטש שליט"א עם עשרות מתלמידיו מישיבת פונוביז'. בצומת הרחובות היה מעבר צר והיו מספר תלמידים שביקשו לפלס דרך לרב שליט"א. תוך שניות הגביה את קולו אברך שעמד בצד, 'לא לדחוף, פיקוח נפש'. באותו רגע ראית את ראש הישיבה מניף את ידיו לעבר תלמידיו בתנועת 'עצרו' וכולם נעמדו דום".
הגאון רבי אושר דויטש שליט"א עם תלמידיו בהלוויית מרן הגר"ח קנייבסקי זצוק"ל צילום: חדשות JDN
הבגרות הציבורית שלנו, ציבור שספר אבידות קשות, כשטובי בנינו שילמו בחייהם בעיקר בגלל ה"יהיה בסדר" ו"לדמות ההיא חייבים לתת להיכנס", ידע בגאווה להפנים שלא עוד. גדולי האדמו"רים עמדו בקצה ההלוויה ושידרו מסר ברור לציבור מה חשוב ואיך מכבדים את התורה.
צפופים באופן טבעי
בשיחה שקיימנו עם דובר המשטרה למגזר החרדי, שבתאי גרברצ'יק, ניסינו להבין האם מזהים במשטרה שינוי תרבות בכל הקשור לבטיחות באירועים חרדים. "מאז האסון במירון והאסון שהתרחש מיד אחר כך בקרלין הביאו לכך שהציבור החרדי בכללותו מבין שיש לתת חשיבות רבה לנושא הבטיחות. הציבור מבין שסוגיית הבטיחות שנובעת מצפיפות יכולה להיגמר בחיי אדם".
גם גרברצ'יק מציין את הלוויית מרן הגר"ח קנייבסקי כאירוע שלימד על ההבנה בציבור. "הייתה הבנה שכשאנחנו פונים לחדד נושאי בטיחות, למרות שהמשטרה היא מ"השלטון", צריך להתייחס לזה ברצינות".
צפיפות טבעית. צילום: דוד כהן/פלאש 90
"צריך להבין", מוסיף דובר המשטרה לציבור החרדי, "הקהילתיות והמבנה הבסיסי של המגזר החרדי זה צפיפות. בבית הכנסת אנחנו בצפיפות, בשמחות או להבדיל בלוויות אנחנו בצפיפות, בטישים של אדמו"רים יש צפיפות, למשעה בכל מקום כמעט. העניין הוא לא להוריד את הצפיפות, אלא לדאוג שזה יהיה באופן בטיחותי". לדבריו, במשטרה עובדים יחד עם הקהילות לקדם את השילוב בין בטיחות למציאות של צפיפות.
האם אתם רואים עלייה בפניות מהמגזר החרדי לאישורים בטיחותיים מאז האסון במירון?
"בשנה האחרונה אנחנו עדים לעליה בפניות בנושאים של בטיחות. מארגני אירועים מבקשים לדעת כמה אנשים מכיל האולם שהם שכרו ושמים דגש על נושאים בטיחותיים נוספים". גרברצ'יק מספר שעיקר הפניות לבירור ענייני בטיחות נעשות לשוטרים הקהילתיים – שוטרים שמוצבים בשכונות באופן יומיומי ואוכפים את הסדר. לדבריו, לשוטרים אלה יש קשר ישיר עם הגבאים בבתי הכנסת והם נמצאים תמיד באזור כדי לספק חוות דעת מהירה.
יש ליקויי בטיחות שקשור בציבור החרדי ולדעתכם חשוב שנכתוב עליו? שתפו אותנו ונבדוק – [email protected]
לא השתנה כלום, הספיק לראות מה היה בהלווייתו של הרב חיים קנייבסקי ז"ל. מיד איך שהמשטרה יצאה, כולם עלו כל כולם, דחפו את כולם, רק כדי לעבור מול הקבר. כי לראות קבר יש בכך פיקוח נפש, והרי זה דוחה את התורה כולה, ואם מישהו יפצע או יהרג בדרך, זה רק דבר שולי, הרי מהם כבר חיי אדם?
כך נראה ציבור שסגולות וכוונות קודמות למצוות עשה ואל תעשה מהתורה בדורינו.
וכל זאת מבלי לציין את חילול הקברים שנעשה על ידי רבים בניהם גם 'רבנים', שפשוט נעמדו וקפצו או אפילו דילגו על גבי מצבות, כי הרי בשביל לצפות בקבורת המת, 'אפשר וחובה' לפגוע בכבוד המת, אפילו אצל הישמעאלים שחזל כינו פראי אדם, זה לא ככה.
אם ישמעאלים או אפילו חילונים היו עושים זאת על גבי מצבות היו זועקים זעקה מרה על חילול קברים ופגיעה בכבוד המת.
לא מזמן היו חיילים שצולמו עושים כושר ומתיחות על גבי מצבות, וכולם 'הזדעזעו' מזה, אבל שרואים מישהו בחזות חרדית עושה דברים גרועים יותר, לא מזדעזעים, ולא מתחלחלים, וזה תקין לחלוטין.
הציבור שלנו לא מחונך, והוא לא ייתן לאף אחד לחנך אותו, גם לא לקב"ה, מסיבה מאוד פשוטה. זה דור גאוותן שהוא חושב שהוא מבין הכל יותר טוב מכולם, ולכן אינו מוכן גם לקבל ביקורת פנימית.
מה זה רבי חיים ז"ל ???? מה הוא חבר שלך ??? נראה לי שאתה דווקא לא מהציבור שלנו … אני לא מזלזל ח"ו מהביקורת אך קצת כבוד לגדול הדור
אני ראיתי את הסרטון משלב הקבורה והלאה. מי שדחפו שם היו השוטרים שניסו למנוע מאנשים להתקרב, כמובן ללא הצלחה.
כל מילה בסלע.
גם אני צפיתי בסירטון של הקבורה. הייתה שם התנפלות נוראית, אבל עדיין צריך לזכור שמדובר בכמה מאות בלבד שלא מעידים על כל מאות האלפים שבאו להשתתף בהלוויה בלי לדחוף ובלי להסתכן.
ולראות מחללי שבת גלוחי ראש בהלויה של גדול הדור, כאילו באו לשמור עליו, או שאתה המתייונים כמו אנשי התקשורת החרדית של הקורונה או שאתה לא הציבור שלנו,
צפיפות וזלזול בבטיחות:לא נכוןממש לאא
המדינה לא מקצה לזה מספיק משאבים!
ולא כסף!
הם מזלזלים בציבור החרדי! לא מכירים את הצרכים שלו
תפסיקו!
אתם מתייחסים לצפיפות כגזירת קיום
שכחת שאתה משלם מיסים
וזכותך לדרוש
לבנות היכלי תפילה, ורחבות הדלקה וריקודים, למליון איש במירון
ולא כרטיסים וקנסות
ואז לא יהיה שום צפיפות
נכון שיש תרבות דחיפות בציבור החרדי אבל באופן כללי יש תרבות דחיפות בארץ.
תנסו לראות איך נראה "תור" בעליה לאוטובוס בכל מקום בארץ.
עמדתי פעם באוטובוס צפוף בירושלים ועמד שם אמריקאי שניסה לעבור. הוא קרא "סליחה" כמה פעמים בטון כעוס (על שלא מפנים לו את המעבר). מה שהוא לא הבין זה שהוא היה אמור לפלס את דרכו בכוחות עצמו לאחר ה "סליחה" שלו. בארץ אומרים "סליחה" ומתכוונים "סליחה שאני עומד לדחוף אותך!"
דחיפות יש בכל מקום שיש הרבה אנשים וצפיפות גדולה. מספיק שאדם אחד מאבד קצת שיווי משקל. או רוצה להוציא משהו מהתיק לדוגמא וככה מי שלידו נדחק קצת הצדה השני "דוחף " את השלישי וכן הלאה…
אני חושבת שהגזימו עם האשמות כלפי הציבור החרדי.
מה שכן הבעיה זה הצפיפות והעובדה שיש המון אנשים..
כולם שכחו את הפגנת חצי מליון שהיה ללא שוטרים כלל אלא אנשי שלומנו שביצעו את זה בצורה הכי טובה שיש, מתי תפנימו שיש כאן שיטוף פעולה של אנשי תקשורת ואנשי הכנסת עם הרשעים,,,,,