ראש האופוזיציה ויושב ראש יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, ניצל הערב (שני) את ההזדמנות לתקוף את הממשלה ברמז, במהלך נאומו ב"עצרת הזיכרון" ביד מרדכי. לפיד אף יצא כנגד האירועים בחווארה אחרי פיגועי הטרור המדממים, כאשר הוא מעלה את הנושא באירוע שהתקיים דווקא לזכר השואה. "יהודים לא מבצעים פוגורמים ולא מוחקים כפרים", טען.
המבחן המוסרי שלנו לא מתנהל בתנאי מעבדה ולא בפלאנטה אחרת. הוא מתנהל לא רחוק מיד מרדכי, בעזה של החמאס, בלבנון של החיזבאללה, באיראן של משמרות המהפיכה. כל מי שיש לו בקורת עלינו, צריך לשאול את עצמו שאלה אחת בלבד: מה היית עושה אם מישהו היה בא עם רובה לגן הילדים של ילדך, ומתחיל לירות לכל עבר?", פתח לפיד את נאומו.
"כי המחבלים שביצעו פיגועי טרור בחודשים האחרונים רוצים להרוג יהודים. ילדים או מבוגרים, נשים או גברים, חיילים או אזרחים. מבחינתם אין הבדל, מפני שמבחינתם אנחנו לא באמת בני אדם. אנחנו יהודים, וזו סיבה מספקת כדי לרצות להרוג אותנו. המבחן המוסרי שלנו הוא להמשיך – גם בתנאים האלה – להבחין בין אוייבים וחפים מפשע. להרוג את אוייבינו בלי להסס, אבל לא לשרוף בתים ולא למחוק כפרים כי יהודים לא מבצעים פוגרומים", לדבריו.
ראש האופוזיציה הוסיף לסיום, כי "הדרך להתמודד עם הרוע היא לא להפוך להיות דומה לו. יש הבדל בינינו לבינם, צריך להיות ההבדל בינינו לבינם. לא מפני שאנחנו לא מבינים את הרוע, אלא מפני שאנחנו מבינים אותו טוב יותר מכל עם אחר בהיסטוריה. היום הזה הוא גם היום שבו אנחנו אומרים לעולם: אנחנו לא נעלה עוד על הרכבת. אנחנו נגן על עצמנו מפני הרוע".





















היהודים לא מבצעים פוגרומים. יהודים מגינים על עצמם. מבחינתך המושג יהודי היה נמחק מזמן. מה לעשות לא נעים למחוק אותו אז אתה מעודד התבללות. צבוע.