המשטרה הצבאית יצאה הבוקר למבצע אכיפה כנגד עריקים ומי שלא התייצבו בלשכת הגיוס על פי החוק הקיים. בצה"ל נמנעו עד כה מביצוע מבצעי מעצרים כנגד בני ישיבות בטענה כי סד"כ (-סדרי כוחות) של אנשי המשטרה הצבאית עסוקים בשמירה על מחבלי הנוח'בה במתקני כליאה צבאיים. כעת לאור שינויים במצבת הכליאה נוצרה כמות של אנשי מ.צ. (-משטרה צבאית) שיכולים לעסוק בפעילויות אחרות.
הרמטכ"ל אייל זמיר הנחה לאחרונה את אכ"א (-אגף כוח אדם) בצה"ל להביא בפניו באופן מיידי תכנית להרחבה ומקסום של הוצאת צווי גיוס לחרדים. כמו כן הנחה אייל זמיר את צה"ל להגביר את יכולות הקליטה של צה"ל עבור מועמדים לגיוס חרדים.
מקורות מסרו לחדשות JDN כי מבצע המעצרים לא צפוי להפתיע את המועמדים לגיוס, אנשי מ.צ. לא יפשטו על ישיבות לביצועי מעצרים המוניים ללא הבחנה, כל מי שעלול להיעצר אמור להיות מודע למצבו בהקשר זה מראש.
מדובר במי שלא יצר קשר עם הצבא, לא התייצב בלשכת הגיוס, לא ענה לטלפונים של הצבא וסרב לכל שיתוף פעולה עמם. מי שנמצא על הכוונת קיבל עוד קודם להחלטה לעצור אותו שיחה מנציג של צה"ל, חלקם אף זכו לביקורים של נציגי הצבא ששוחחו עמם. כמובן שכלל הצעירים שנמצאים על הכוונת הם אלו שקיבלו צו 12, צווים הנשלחים למי שלא התייצב בלשכת הגיוס בהתאם לחוק הקיים
בצה"ל טוענים כי מבצע האכיפה אינו מוכוון כלפי חרדים בלבד וכי המעצרים יתבצעו גם כלפי עריקים מהאוכלוסייה הכללית.
בני הישיבות נהגו על פי הוראת רבותיהם גדולי הדור שהורו שלא התייצבו בלשכות הגיוס בתקופה האחרונה לאור הרדיפה הבלתי פוסקת כנגד עולם התורה וההתנכלות לבחורי הישיבות ואברכי הכוללים.
גם בצה"ל לא יודעים עדיין כיצד יסתיים הניסיון שהחל לאכוף את צווי הגיוס וביצוע מעצרים בפועל כנגד בני ישיבות. בראיון שהעניק יו"ר ש"ס אריה דרעי לעיתון הדרך הבהיר כי ברגע שייעצר תלמיד ישיבה אחד הממשלה תקרוס.
בריאיון שעורר הדים אמר יו"ר ש"ס: "ברגע שיהיה מעצר כזה, ולו אחד, של בחור שיושב בישיבה או שהגיעו אליו לבית – זה קו אדום מבחינתנו. אנחנו לא נוכל להמשיך להיות חלק מממשלה כזו. אני אומר את זה הכי ברור – זה לא איום, זו לא הצהרה פוליטית – זו קביעה מהותית. לומדי התורה הם נשמת אפנו".
דרעי הוסיף ואמר: "למרות שהיועצת המשפטית לממשלה, שמטרתה להפיל את שלטון הימין, דוחפת את הצבא והמשטרה בכל הכוח לבצע מעצרים – למרות הכל אנחנו לא נוכל לעבור על זה בשתיקה וברגע שייעשה דבר כזה – לא משנה מה יגידו, לא משנה מי יטען מה – כפי שאמרתי אנחנו נקום ונעזוב. עד אז, כל עוד אנחנו יכולים להשפיע מבפנים ולהשיג פתרון – זה תפקידנו, כך הורו לנו רבותינו, וזה מה שאנחנו עושים, בשקט, באחריות, ובמסירות אמיתית".





















אני לא מאמין מילה אחת מה״נציגים החרדים״, בתירוץ של ״מלחמה״ הם עדיין יושבים שם אחרי שהעבירו כמה תקציבים וחוק הגיוס מאן דכר שמיה… ולכן עד שלא נראה ממשלה קורסת, אני לא מאמין. ואל יגידו תירוצים שהאלטרנטיבה היא יותר גרועה, כי כשהם רוצים יודעים לעבוד טוב כאופוזיציה ולא קורה כלום אם לא יקבלו משכורת מהממשלה