תעסוקה. תעסוקה. תעסוקה. עם כניסתו לתפקיד ראש העיר הבין משה ליאון כי יצירת מקומות תעסוקה איכותיים לתושבי העיר ולבאים בשעריה הוא דבר בעל חשיבות רבה. בעקבות כך, התווה רה"ע לקדם מתווים להגדלת מקומות תעסוקה איכותיים עבור תושבי העיר תוך התאמתם להוות אבן שואבת לאוכלוסיה עובדת איכותית גם מחוץ לעיר ירושלים.
בהתאם, מקודמים בירושלים מגוון אתרי תעסוקה בעלי מאפיינים מעורבים המשלבים שטחי מסחר, תעסוקה ומלונאות. כבר היום פעולות בעיר מעל 660 חברות הייטק המעסיקות מעל 20 אלף עובדים. לא לחינם נבחרה ירושלים בשנים האחרונות מספר פעמים לרשימת האקו סיטימים מובלים בעולם, לרבות אחת מ 10 הערים המובילות בתחומי מדעי החיים.
פארק הר חוצבים
אחד מאתרי התעסוקה המובילים בעיר הינו פארק הר חוצבים המשתרע על פני שטח של מעל 350,000 מ"ר במיקום מרכזי בעיר. הר חוצבים הוא פארק ההייטק המרכזי של ירושלים ואחד הגדולים במדינה. מעל 200 חברות טכנולוגיות קבעו את מקומן במתחם, ומעל 12,000 עובדים מועסקים בפארק שוקק החיים.
בימים אלו מקודמים בעירייה מספר פרויקטים עתידיים לבניית מרכזי תעסוקה חדשים בפארק, הצפויים הלכה למעשה להכפיל בכמעט פי 2 את שטחי המסחר בפארק. הגדלת שטחי המסחר תביא להגדלת היצע המשרות בעוד אלפי משרות חדשות לתושבי ירושלים והסביבה.
את המתחם מפעילה מינהלת משותפת לעיריית ירושלים, הרשות לפיתוח ירושלים ונציגי החברות הפועלות במתחם. לאחרונה פועלת העירייה, בשיתוף הרשות לפיתוח ירושלים, לשדרוג המרחב הציבורי במתחם, בין היתר יקודמו מרחבי ישיבה מזמינים על מנת להגדיל את שיתופי הפעולה בין העובדים והחברות במתחם על ידי עידוד תנועה במרחב ומפגשים בין העובדים במתחם.
בנוסף, הפארק צפוי להיות מקושר ישירות לתחנות של הרכבת הקלה הצפויה לעבור בסמוך. בכך תבוא הקלה משמעותית לכלל העובדים במתחם ביצירת דרכי הגעה נוחים ומהירים לעבודה ובחזרה לבית לכלל שכונות העיר.
מתחם ההוג'יטק בגבעת רם
בשנת 2020 אישרה הוועדה לתכנון ולבנייה בעיריית ירושלים את התכנית להקמת פרויקט "הוג'יטק" בגבעת רם בירושלים. שטח הפרויקט כ-30 דונם, והיקף הבנייה הצפוי בו יעמוד על כ-270 אלף מ"ר.
בימים אלה הולכים ונבנים שלושה בניינים בשטח כולל של כ-127 אלף מ"ר, כאשר בשלב השני שאושר אף הוא לאחרונה בוועדה יוקם מגדל רביעי של 35 קומות עם 140 אלף מ"ר לתעסוקה.
מתחם "הוג'יטק" הינו פרויקט ייחודי וראשון מסוגו בישראל שיאפשר שילוב וממשק ישיר בין המחקר שבקמפוס ספרא באוניברסיטה העברית לבין החברות שיפעלו בפארק החדש. המתחם יחבר בין האקו סיסטם הייחודי הקיים בקמפוס, הכולל את השילוב בין הידע, ההון האנושי והתשתיות הפיזיות האיכותיים לרוח היזמית והיצירתיות של חברות ההיי טק והביוטכנולוגיה שמאפשרות ניצול מקסימלי של סביבת העבודה הקיימת בקמפוס.
עיריית ירושלים, האוניברסיטה העברית והרשות לפיתוח ירושלים מובילות את תכנון הפרויקט וביצוע המכרז בו זכתה חברת 'גב ים', שתקים את הפארק, תשווק את שטחיו להשכרה ותנהל את הפארק לתקופה של 49 שנים עם אופציה ל-49 שנים נוספות.
סיליקון ואדי
בעיריית ירושלים שוקדים במקביל גם על קידום פרויקטים שיעניקו מענה ותוספת חיזוק לתעסוקה במזרח העיר. כחלק מקידום מיזמי תשתיות תחבורה, שדרוג תשתיות ביוב, מים וניקוז, חיזוק המע"רים ושיפור השירותים הניתנים באזור זה לתושבים. מקודמת בימים אלה תוכנית ה"סיליקון ואדי".
בפרויקט שאושר לאחרונה בוועדה המחוזית אושרו תכניות בנייה של כ-200 אלף מ"ר בנוי לייעודי תעסוקה, 8000 מ"ר למסחר ו-16 אלף מ"ר עבור מגורים. תכניות פיתוח נוספות במזרח העיר הכוללות שטחי תעסוקה נרחבים, מקודמות גם בעיסאוויה (90 אלף מ"ר), אום טובא (75 אלף מ"ר) ובא–טור (100 אלף מ"ר).
במסגרת הפעילות במזרח העיר והקמת קמפוס "סיליקון ואדי", הוקם לאחרונה מרכז חדשנות טכנולוגי בשם איסטק – EasTech, שמטרתו לעודד את האוכלוסייה המתגוררת באזור להצטרף לקטר המוביל של הכלכלה הישראלי – ההייטק. לצורך הקמת המרכז הושכר שטח של כ– 1,500 מ"ר ברחוב סאלח אל דין.
המבנה כולל 100 עמדות עבודה אישיות, חדרי ישיבות מתקדמים, חדרי הדרכה ומטבח משותף. מיקומו של הפרויקט על ציר סלאח אל דין המהווה עורק מרכזי בתעסוקה במזרח העיר וממוקם בסמיכות למלונות ומשרדי ממשלה מעניק לפרויקט יתרון של נגישות ויוקרה ומהווה מוקד משיכה לאוכלוסיה ממזרח העיר.
במרכז, לצד הכשרות מקצועיות טכנולוגיות לתושבי מזרח העיר, אמורות לפעול חברות טכנולוגיות ישראליות שצפויות להעסיק את הכישרונות המתאימים מקרב תושבי מזרח העיר. כבר היום פועלות במתחם שמונה חברות הייטק לצד שישה סטארטאפים מקומיים. בין החברות הפועלות במתחם נמנות Ness, נטורל אינטליג'נס, טקליניק וקוואנטום ויז'ן.




















