דו"ח של ההסתדרות שמתפרסם הבוקר (ראשון) מראה כי ישראל רחוקה מלהתאושש ממשבר הקורונה, כאשר עיקר הנפגעים במשבר הם העובדים בשכר נמוך. לפי דיווח ב'דבר' – עדיין חסרות במשק בין 136,000 ל-144,000 משרות כדי לחזור למצב התעסוקה כפי שהיה לפני פרוץ הנגיף בישראל.
הפער של 8,000 המשרות נובע מכך שבביטוח לאומי מדווחים על מחסור של 144,000 משרות ובלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדווחים על מחסור של של כ-136,000 משרות. בכל מקרה מדובר במספרים גבוהים מאוד, ועמית בן צור מההסתדרות אומר כי "אסור לממשלה להסתנוור מנתונים אופטימיים, המשק רחוק מהתאוששות מלאה. כדי להחזיר את המשק לאיזון, אחריות ההנהגה הכלכלית היא לדאוג להשקעות נוספות".
עם זאת קיים פער בין מספרי המשרות החסרות לבין סקר כוח אדם שדווקא מראה על התאוששות מרשימה של המשק ממשבר הקורונה. בעוד שברוב הענפים המאופיינים בשכר גבוה חלה עלייה בשכר הממוצע או עלייה בכמות המועסקים (ובחלקם גם וגם), ענפים המאופיינים בשכר נמוך חוו ברובם האטה בקצב הגידול בשכר לעומת המגמה טרום הקורונה וכן ירידה משמעותית בכמות המועסקים.
כך למשל, בענף שירותי המזון והמשקאות (הכולל גם את תחום המסעדנות) המדווח על קשיים בגיוס עובדים, נרשמה ירידה של 3.3% בשכר הממוצע ו-9.3% בתעסוקה. זאת, בעד שענף שירותי התכנות שהוא אחד מענפי ההיי-טק העיקריים, רשם עליה של 3.1% בשכר הממוצע ו-2.4% בתעסוקה.
עם זאת, בהסתדרות מציינים כי העלייה בשיעור משרות השכיר בתחום ההיי-טק מכלל המשרות (מכ-7.4% טרם המשבר לכ-8.3%) אינה נובעת רק מהגידול במספר העובדים בענף – אלא גם מהירידה הדרמטית של התעסוקה בשאר הענפים (ירידה של כ-155 אלף משרות שכיר לעומת התחזית ערב הקורונה).
לדברי בן צור, "כאשר אין בהירות בנתונים – חלקם מאוד אופטימיים וחלק מאוד פסימיים – המדיניות האחראית יותר מצד הממשלה תהיה להניח שהמשק עוד לא התאושש, ושתפקידה להמשיך להשקיע בו. במציאות שבה המשק עשוי עדיין להיות במשבר – אי אפשר לחזור לתפיסות של צנע תקציבי. כדי להחזיר את המשק לאיזון, האחריות של ההנהגה הכלכלית בישראל מחייבת השקעות נוספות".
בראיון שערכנו עם מנהל אתר עבודות לחרדים, אתר הדרושים של הציבור החרדי, עולה כי אמנם נראה שיש התאוששות קלה בשוק העבודה במשק אך עדיין יש הרבה אנשים שלא חזרו לעבוד מאז הקורונה, למעסיקים שפונים אלינו לפרסום משרה ולחיפוש עובדים לעסק שלהם אנחנו ממליצים להם לחשוב מה הם יכולים לעשות מבחינת השכר שהם מציעים לעובדים ולמה שווה לעובד/ת לעבוד דווקא אצלם, התחרות היום היא קשה והרבה עובדים/ות לוטשים עיניים לעבודה בתחום ההייטק בגלל השכר הגבוה שמוצע.




















