בשבוע שעבר דיווחנו כאן ב'חדשות JDN', כי שר המשפטים גדעון סער מתכוון להמשיך בתוכנית שלו לפיצול תפקיד היועצת המשפטית לממשלה גם בכנס הקיץ הנוכחי של הכנסת. היום (ראשון) התייחסה לכך לראשונה באופן פומבי היועצת המשפטית לממשלה החדשה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, ולפי דיווח ב'ווינט' היא רמזה לכך שאינה מרוצה מהתוכנית.
"כל אחת מחמשת הסמכויות השונות של היועצת המשפטית לממשלה היא עולם ומלואו, אך כולן שלובות זו בזו. הם נשענים כולם על יסוד אחד ממנו הם שואבים את כוחם – הגנה על שלטון החוק בישראל וקידום האינטרס הציבורי. זה למעשה תפקיד העל של היועץ המשפטי לממשלה, שממנו נגזרים כל יתר התפקידים", רמזה בהרב-מיארה לתוכנית של סער.
היועצת המשפטית לממשלה הודתה כי הכוח שבידה הוא רב – כולל השפעה על התחום הפוליטי. "השפעה חברתית מהותית מצויה לא פחות בנושאים הנסתרים מן העין הציבורית, בהחלטות רבות שמתקבלות מדי יום ביומו, להן השפעה רחבה על איכות חייהם של רבים. לעמדת הייעוץ המשפטי בערכאות השונות יש חשיבות רבה ככלי להגנה על אוכלוסיות שנגישותן לצדק פחותה יותר, ושהייעוץ המשפטי יכול לשמש להן כפה", אמרה.
בשנים האחרונות קיימת מתיחות בין משרד היועמ"ש למשרד מבקר המדינה, מאחר ולעיתים הם חוקרים את אותו אירוע כאשר כל אחד מושך לקצה אחר. בהרב-מיארה טענהכי יש למשרדה העדיפות על פני המבקר, אך במידה ומדובר באירוע מהותי היא מעדכנת את המבקר 'בתוך חצי שנה'. לדבריה, "שדה המשפט מתקשה לעקוב אחר קצב ההתפתחויות בשדה החברתי".
מיארה הוסיפה כי "הגדרה של ערך חברתי מסוים כזכות אדם, במובנה המשפטי-פורמלי, מגיעה לעתים באיחור, ואף שנים ארוכות לאחר זיהוי הצורך החברתי, למרות שמערכת המשפט המדינתית מעניקה לו גיבוי משפטי", אך הודתה שלפעמים עדיף שמשרד המבקר יחקור על פני משרדה: "לעומת זאת, הביקורת של מבקר המדינה צופה את פני העתיד. אחד הכלים החשובים להבטחת הקיום של הנאמנות הציבורית על נדבכיה הוא כלי הביקורת".




















