ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים בראשות ח”כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) התכנסה היום (שלישי) לדיון על ענף הבשר בישראל – בחינת עלויות כשרות הבשר והשפעתן על יוקר המחיה. לדברי מלינובסקי, “שוק הבשר בישראל כשר אבל מסריח. אני פותחת תיבת פנדורה של 30 שנה אבל הגיע הזמן לעשות את זה. בשר זה מוצר צריכה בסיסי ואני רוצה להוזיל את סל מחירי הבשר בישראל”.
“יבואני בשר מקבלים איומים שאם הם ידברו אז תעודת הכשרות שלהם תבוטל, זה מקומם מאוד ומעורר דאגה. קיימים 31 יבואני בשר בישראל ו- 600 שוחטים בלבד. מדובר בשוק ריכוזי, יש קבוצה קטנה ועשירה ששולטת בשוק הבשר ודואגת לכך שעלויות הכשרות יישארו גבוהות”, הוסיפה. לפי הנתונים שהוצגו במהלך הדיון בוועדה מדינת ישראל צורכת 180 אלף טון בשר בקר בשנה. 60% מצריכת הבשר בישראל מגיעה מיבוא של בשר טרי או קפוא, 25% במשלוחים חיים ו- 15% בלבד מצריכת הבשר מגיעה מגידול מקומי. עלות הבקר והעוף בישראל יקרה ב- 40% ביחס לממוצע במדינות ה- OECD.
במשרד האוצר טוענים כי הכשרות מייקרת את מחיר הבשר ב- 5 שקלים לק”ג. חיים בורובסקי, מאגף התקציבים במשרד האוצר: “להערכתנו הכשרות על הבשר מייקרת את השוק בסדר גודל של 550 מיליון שקלים בשנה”. בורובסקי מוסיף ואומר: “קיים תמריץ בשוק הבשר לייבא עגלים חיים כדי לבצע את השחיטה כאן בישראל ולחסוך את עלויות השחיטה בחו”ל”.
הרב אברהם בוחבוט, מנהל מחלקת השחיטה ויבוא בשר ברבנות הראשית חשף את מספר השוחטים שמוכרים ע”י הרבנות הראשית: “לפי הרשימות שלנו יש כ- 600 שוחטים שאנחנו מכירים בהם, למיטב ידיעתי הם משתכרים בין 800 דולר ל- 1,100 דולר ליום עבודה דבר שמביא את השכר החודשי שלהם לעלות של כ- 22 אלף דולר בחודש”.
ברבנות הראשית טוענים כי הם אינם מתעסקים בשיבוצים של השוחטים ובשכר שהם מקבלים. ראש אגף הכשרות בפועל ומנהל תחום אכיפה ברבנות הראשית בישראל, הרב רפאל יוחאי: “הרבנות הראשית לא מתערבת בסכומים שמשולמים לשוחטים שנמצאים בחו”ל, העסקה של שוחטים היא בשוק הפרטי והיא לא מפוקחת ע”י הרבנות. רוב הציבור הישראלי סומך על הכשרות של הרבנות הראשית בישראל”.
דרך הסמכת השוחטים נעשית ע”י התמחות באופן פרטי ולאחר מכן בחינה עיונית ובחינה מעשית של הרבנות הראשית. הרב בוחבוט: “40 שוחטים הוכשרו השנה במדינת ישראל. כמחצית מראשי צוותי השחיטה הם בגיל 60 ומעלה. מטרת בית הספר לשחיטה שרוצים להקים היא להעמיד את הדור הבא של השוחטים בישראל”.
במשרד הכלכלה טוענים כי למרות העלויות הגבוהות של הכשרות, מחיר הבשר בישראל דווקא נמצא במגמת בירידה. דני טל, סמנכ”ל יבוא, משרד הכלכלה והתעשייה: “בעבר ק”ג של בשר טחון היה עולה 60 שקלים והיום המחיר הממוצע עומד על 30 שקלים לק”ג. ישנם חסמים בירוקרטיים בשוק הזה, אבל הרגולטורים עושים המון כדי להקל על כניסת הבשר לישראל”.
עו”ד חגית איגרמן, מהמחלקה המשפטית במשרד החקלאות הגיבה לטענות כי הם מכבידים בבירוקרטיה על יבוא הבשר: “אנחנו מאשרים את התהליכים לפני השחיטה ואחרי השחיטה. כאשר בשר מגיע למדינת היעד שלו נעשות בדיקות נוספות. אנחנו נצמדים להנחיות באירופה על פיקוח הבשר בכל הקשור לצער בעלי חיים ולשמירה על בריאות”.
יושבת ראש הוועדה סיכמה את הדיון ואמרה: “חייבים להסדיר את תחום הכשרות של הבשר המיובא. בראש סדרי העדיפויות צריך לפתור את הבעיה של משגיח-מושגח ולהגדיל את כמות השוחטים שהרבנות הראשית מכירה בהם. אני מבקשת לקבל את הנהלים שגובשו להסמכת שוחטים בישראל ואת שמות השוחטים שהרבנות הראשית בישראל מכירה בהם”.
אים היית לומדת קצת הלכות שחיטה לא היית מדברת כך זה נובע מבורות
תלמדי לכבד אחרים.אף אחד לא ביקש ממך לאכול כשר.החזיר כנראה יותר טעים.
הערה אנטישמית ומטופשת. מפלגה נוראה. ליברמן חשוד בדברים לא כשרים ומסריחים. יוליה תומכת בו . למה ?
על זה נאמר, הגמל לא רואה את דבשתו.