הבנק המרכזי בארה"ב החליט הערב (רביעי) על עלייה דרמטית של 0.75% בריבית בארה"ב. העלייה החדה ביותר זה כ-28 שנים. כך על פי דיווח באתרי הכלכלה הגדולים בארה"ב. העלייה החדה באה לבלום עלייה באינפלציה, ולמנוע האטה בכלכלה ועלייה באבטלה בחודשים הבאים.
כאמור, העלאת הריבית היא הגדולה ביותר שבוצע על ידי הבנק המרכזי בארה"ב מאז 1994, והיא התקבלה לאחר שהנתונים האחרונים הראו התקדמות מועטה במאבק האינפלציה שלו. העלאת הריבית גורמת לצמצום הכסף הנזיל על ידי ייקור ההלוואות. התייקרות כזו מובילה באופן ישיר להפחתת הוצאות, אך עוד לפני שזה קורה, הציפיות להתייקרות הזו – כלומר להעלאות ריבית נוספות, גורמת למשקי הבית לצמצם הוצאות ולחסוך.
הדאגה שמלווה את העלאות הריבית היא שהן יובילו למיתון כלכלי. כבר עתה ניתן לראות כי העלאות הריבית האחרונות והצפי להמשך המגמה מוביל לירידות חדות בשווקי המניות בכל העולם. המדדים המרכזיים בארה"ב עברו שבוע של ירידות וה-S&P למשל סיים את יום שלישי בירידה של 22% ביחס לשיא שלו בינואר. הירידות בשווקים נובעות גם הן מהתייקרות הכסף ובמקביל מהציפייה לפתיחת אלטרנטיבות חדשות להשקעה, כמו פקדונות בנקאיים, שיהפכו למניבים יותר ככל שהריבית תעלה.
עד חודש מרץ הייתה הריבית בארה"ב על שיעור אפסי ובמשך חודשים התעקשו בפד כי האינפלציה בארה"ב נגרמת בגלל בעיות בצד ההיצע ולא בצד הביקוש. כלומר מתקלות בשרשראות האספקה כתוצאה מהקורונה ובהמשך גם בצל המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. לפיכך הוחלט שם שלא להעלות ריבית, צעד שיש לו השלכות ממתנות על פעילות המשק.
נציין כי גם בישראל פורסמו הערב נתוני האינפלציה, והם נמוכים יחסית לעולם. מדד המחירים לצרכן עלה בחודש מאי ב-0.6%, והאינפלציה השנתית נאמדת ב-4.1% בלבד. על אף שמדובר בנתון נמוך ביחס לעולם זו עדיין אינפלציה גבוהה ביותר מ-1% מהיעד של בנק ישראל. בצל המדיניות האגרסיבית של הפד, בשוק מעריכים שבנק ישראל ימשיך להעלות את הריבית גם בהחלטות הבאות שלו. החלטת הריבית הבאה של בנק ישראל תפורסם בתחילת חודש יולי.





















זה מה שיודע לעשות השמאל בכל העולם וגם בישראל ."יוקר המחייה " שמטיב עם העשירים .ודוחף את המעמד הבינוני כלפי מטה לכיוון העוני .