לפי נתוני הלמ"ס שהתפרסמו היום (חמישי), המשק הישראלי צנח כלפי מטה ברבעון הראשון של השנה האחרונה – עם התכווצות של 1.9%. מדובר באמדן השני שביצעו בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה השנה, כאשר באמדן הראשון הירידה הייתה של 1.6%. עם זאת, לטענת אנשי הלשכה מדובר במגמה צפויה בעקבות עלייה חדשה שהתרחשה ברבעון האחרון של השנה הקודמת.
הירידה היא בתל"ג, התוצר המקומי הגולמי, ירידה שהגיעה כאמור בעקבות עלייה חדה של 15.6% ברבעון האחרון של השנה הקודמת, עלייה שלא נראתה בעשרים שנים האחרונות. הירידה בתל"ג לנפש גדולה אף יותר, כאשר בעקבות הגידול באוכלוסייה התקיימה ירידה ברבעון הראשון של השנה, ב-3.5%. בלמ"ס הסבירו את העלייה החריגה בשנה שעברה שלא התרחשה כעת, מאחר ואז היה מדובר בתקופה של ההתאוששות ממשבר הקורונה.
יבוא הסחורות האזרחיות עלה ב-13.9% ברבעון הראשון של שנת 2022. בנוסף על כך, יבוא היהלומים והיבוא הבטחוני עלו ברבעון הראשון של שנת 2022 כך, שיבוא הסחורות והשירותים למעט יבוא ביטחוני, אוניות, מטוסים ויהלומים עלה ברבעון הראשון של 2022 ב-14.5% בחישוב שנתי. יבוא הסחורות והשירותים עלה ברבעון הראשון של השנה ב-17.9% בחישוב שנתי. עלייה זו מבטאת עלייה של 21.7% ביבוא השירותים (5.0% בחישוב רבעוני). יבוא השירותים למעט תיירות עלה ב-13.6%, ויבוא שירותי התיירות עלה בצורה משמעותית אך עדיין רמתו נמוכה לעומת התקופה שלפני משבר הקורונה.
ההוצאה לצריכה פרטית ירדה ב-1.5% ברבעון הראשון של שנת 2022 בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 18.1% ברבעון הרביעי של שנת 2021. הצריכה הפרטית לנפש ירדה ב 3.1% בחישוב שנתי ברבעון הראשון של שנת 2022 לעומת הרבעון הרביעי של שנת 2021. השינויים בהוצאה לצריכה הפרטית לנפש ברבעון הראשון של 2022 משקפים עלייה של 5.7% בצריכה פרטית שוטפת לנפש (ההוצאות למזון, משקאות וטבק, לשירותים אישיים, לדיור, לדלק וחשמל לאחזקת בית, ולמוצרי תעשייה לצריכה שוטפת).
בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מבהירים שאין להם חשש ממיתון, ויהיה אפשר לדעת לאן פניו של המשק הישראלי רק כשיפורסמו האומדנים לגבי הרבעון השני של השנה. עם זאת, בבנק ישראל צפויים ככל הנראה למתן את עליית הריבית הקרובה, בשילוב הירידה בנתוני התל"ג ונתוני האינפלציה הנמוכים. אך יש להבהיר כי גם אם העלאה תהיה נמוכה, עדיין צפויה להתרחש עלייה כמו שעשו בארה"ב ובאירופה.




















