תנועת מרכז חדשה, שצוברת תאוצה בשבועות האחרונים בפוליטיקה האמריקנית, עשויה לשנות את המירוץ של בחירות 2024. התנועה שנקראת No Labels (ללא תוויות) כוללת חברים בולטים משתי המפלגות בארה"ב ומכריזה כי מטרתה לייצג את הרוב השפוי – כך מדווח אריאל כהנא בישראל היום.
מדובר בתנועה שהקים כבר לפני כעשור ג'ו ליברמן, הסנאטור היהודי האורתודוקסי הראשון בהיסטוריה של ארצות הברית. הוא היה מועמד המפלגה הדמוקרטית לתפקיד סגן נשיא ארצות הברית בשנת 2000, כעמיתו למרוץ של אל גור. התמודד על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות בשנת 2004, וכשל מיד בתחילת המירוץ. ליברמן הוא גם היהודי הראשון (ועד כה – היחיד) שהיה מועמד מטעם אחת משתי המפלגות הגדולות למשרת סגן הנשיא.
התנועה טוענת כי היא מייצגת את הרוב השפוי של האמריקאים, שאינם מרוצים מהנשיא המכהן ג'ו ביידן ולא מהנשיא לשעבר דונלד טראמפ. השניים יתמודדו ככל הנראה זה מול זה גם בבחירות הקרובות, אך No Labels רוצה לשנות את המפה הפוליטית.
מסורתית, רק מועמדים מטעם שתי המפלגות הגדולות בארה"ב, הדמוקרטים והרפובליקנים, מצליחים להציב מועמדים שיזכו בכלל לתמיכה גורפת ומשמעותית בבחירות לנשיאות. האם הפעם זה ישתנה?
ג'ו ליברמן, שפרש מהמפלגה הדמוקרטית בשל נטייתה שמאלה, תמך תקופה קצרה במועמדים רפובליקניים וסיים את דרכו כמועמד עצמאי, הקים את תנועה "ללא תוויות – No Labels", שבחודשים האחרונים הצטרפו אליה עוד אישים מוכרים בפוליטיקה האמריקנית. בחודשים האחרונים פעלו חבריה לרשום אותה כמפלגה שיהיה אפשרי להצביע לה ב-50 המדינות של ארה"ב. והשלב החדש הוא הצגת מועמד לנשיאות.
ליברמן אמר בראיון לרשת פוקס, כי בוועידת התנועה שתיערך באפריל בעיר דאלאס, יבחר מועמד מטעמה לנשיאות ארה"ב. "זה דבר שלא ראינו מעולם בהיסטוריה האחרונה. ועידה דו-מפלגתית שתבחר מועמד לנשיאות. בפתקים שלנו נציע אחדות דו-מפלגתית".
הוא סייג ואמר כי "התוכנית שלנו היא לרוץ רק אם אנחנו חושבים שיש לנו סיכוי לנצח באופן ריאלי", ואולם נראה כי הוא חושב שסיכוי כזה כבר קיים. "זה עתה סיימנו סקר של 10,000 מצביעים בשמונה מדינות שיהיו מרכזיות בבחירות. אנחנו מציעים בסקר בחירה של טראמפ, ביידן ומועמד שלישי מטעמנו. 63 אחוז אומרים שהם פתוחים לבחירה שלישית מתונה. אנחנו חושבים שיש הזדמנות אמיתית לבחירה שלישית", אמר הסנטור לשעבר.
אריאל כהנא מציין כי התנועה של ליברמן זוכה להתקפות מדמוקרטים ורפובליקנים כאחד, וזאת בשל החשש בשתי המפלגות, שהקולות שילכו ל"בלי תוויות", יהיו על חשבונם, ויעבירו את הניצחון לצד השני.




















