אביר סולטן, פלאש 90

רציתם לתבוע אבל חשבתם שלא כדאי לשכור עו"ד? הפתרון של משרד המשפטים

משרד המשפטים השיק מערכת דיגיטלית לקבלת מידע, יישוב סכסוכים והגשת תביעות בשירות עצמי • בשלב הראשון המערכת תפעל בתחום סכסוכי בנייני מגורים על תשלומי ועד בית, ובהמשך תאפשר גם טיפול בסכסוכים נוספים בבתים משותפים

כתבות נוספות בנושא:

רציתם לתבוע את הדייר שבאופן קבוע לא משלם תשלומי ועד בית אבל העדפתם לא לטרוח עבור כמה מאות שקלים? חשבתם ששכירת עו"ד לא כדאית בתביעה כזו? אף פעם לא הייתם צד להליך בבית משפט, ונראה לכם מסובך להגיש תביעה כזו? כדאי שתדעו – מהיום אתם יכולים לעשות את זה לגמרי בעצמכם! משרד המשפטים השיק לאחרונה גרסה ראשונית של מערכת ODR (Online Dispute Resolution), המערכת המקוונת ליישוב סכסוכים בשירות עצמי, והתחום הראשון בו היא נכנסה לפעולה הוא סכסוכי שכנים – ביחס להליכים השיפוטיים המנוהלים בפני המפקחים על הבתים המשותפים.

המערכת האוטומטית החדשה מנגישה מידע משפטי ופרוצדוראלי רב למי ששוקל להגיש תביעה בנוגע לאי-תשלום דמי ועד בית בבניין המשותף, מסייעת לו להבין האם ההליך המשפטי מתאים לסיטואציה שלו, להכין את המסמכים הנדרשים לקראת ניהול ההליך המשפטי ולבסוף גם לנסח כתב תביעה שעומד בדרישות החוק ולהגיש אותו בלחיצת כפתור. במסגרת זו, כבר הוגשו מספר תביעות שהוכנו באמצעות מחולל התביעות הדיגיטלי של משרד המשפטים, וכתב התביעה הראשון שהוכן במערכת והוגש נמצא בטיפולה של המפקחת על המקרקעין ברחובות.

באמצעות המערכת החדשה, יכול כל אדם שמשמש נציג ועד בית או חברת אחזקה בבניין מגורים, להכין באופן פשוט ונוח כתב תביעה נגד שכן שאינו משלם דמי ועד בית, ולהגישו ללשכת המפקח הרלוונטי, וזאת גם אם אין לו רקע משפטי. המערכת מסייעת למשתמש להבין איזה מסמכים ומידע אליו לאסוף ולברר בטרם הגשת התביעה, מציעה לו לפנות לשכן הסרבן במכתב התראה לפני תביעה, ובהמשך גם יודעת לנסח את המסמך המשפטי ובהתבסס על המידע שהתובע מזין לתוכה באמצעות ממשק ידידותי ופשוט לשימוש.

המערכת עתידה להמשיך ולהתרחב בהדרגה לשימוש בהגשת תביעות נוספות בסכסוכי שכנים בבתים משותפים, ולהשתלב בהדרגה גם בהליכים שנדונים בבתי המשפט, כמו דיונים מהירים בבתי הדין לעבודה, בתביעות קטנות ועוד, ותאפשר בהמשך גם סיוע בהכנת כתב הגנה, פלטפורמה לניהול מו"מ בין הצדדים במטרה להגיע להבנות ולייתר את ההליך המשפטי היקר במידת האפשר ועוד.

פיתוח המערכת האוטומטית החדשה מתבצעת כחלק מתפיסת משרד המשפטים לקדם את הנגישות לצדק ולהנגיש את מערכת המשפט לציבור הרחב, כיעד מרכזי של המשרד בעת הזו ולשנים הקרובות. מחקר מקיף שערכה חטיבת תכנון מדיניות ואסטרטגיה במשרד המשפטים, שכלל מדגם מייצג של האוכלוסייה בישראל, מצא ש-41% מהישראלים נתקלו בבעיה משפטית אחת או יותר בתחום של סכסוכי שכנים ודיור בשנתיים האחרונות, וכי זהו הנושא השני בשכיחותו שמייצר בעיות משפטיות עבור הישראלים (אחרי צרכנות).

עוד נמצא במחקר, כי בשקלול של שכיחות וחומרת הבעיות המשפטיות שישראלים פגשו בשנתיים האחרונות, הבעיות בתחום השכנים והדיור הן הנושא שהכי מטריד את הישראלים כבעיה משפטית יום-יומית שמעסיקה אותם.

יחד עם זאת, מהמחקר עלה כי ב-35% מהמקרים בהם נתקלים ישראלים בבעיות משפטיות בתחום השכנים והדיור, הם בוחרים לזנוח אותה ללא הגעה לפתרון, משלל סיבות – הייעוץ המקצועי ייקר מדי ביחס לעלות הבעיה המשפטית המקורית, חשש כי קבלת המענה המשפטי ייקח הרבה זמן ויצריך השקעה של זמן עבודה רב, חוסר זמינות במידע ברור אודות ההליך הדרוש אשר מייצר אי וודאות שמניעה אנשים מפעולה ועוד.

מנכ"ל משרד המשפטים, איתמר דוננפלד: הנהלת משרד המשפטים חרתה על דגלה לקדם את הנגישות למשפט, המוגדרת כאחד היעדים המרכזיים של המשרד לשנים הקרובות. בתוך כך, כלל יחידות המשרד פועלות באופן נחוש לייצר פתרונות חדשניים, מתקדמים ואפקטיביים שיתנו מענה מהיר, זול והוגן לבעיות משפטיות המעסיקות את הציבור בישראל. הרשות לרישום והסדר זכויות מקרקעין, אגף תכנון מדיניות ואסטרטגיה ואגף טכנולוגיות דיגיטליות ומידע במשרד המשפטים פעלו באינטנסיביות לפיתוח המערכת הדיגיטלית, אשר תייעל את ההליכים השיפוטיים הנידונים בפני המפקחים על רישום המקרקעין ותשמש מודל לקידום וייעול ההליכים בערכאות השיפוטיות השונות".

מנהל הרשות לרישום והסדר זכויות מקרקעין, עו"ד דוד שני: "מדובר במהלך תקדימי ופורץ דרך המצטרף לסדרת מהליכים חדשניים שקידמה הרשות בשנים האחרונות לטובת הציבור והמשק. אנו נרגשים להוביל מהלך שמטרתו הנגשת השירותים השיפוטיים לציבור בישראל וקיצור משך התנהלותם עד להכרעה במחלוקת והכל לשם עשיית משפט וצדק. מדובר בצעד משמעותי וחשוב ביותר לקידום וייעול עולם המשפט במדינת ישראל. נמשיך לפעול להרחבת השירותים והנושאים המשפטיים הנכללים במערכת הדיגיטלית האמורה".

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

כתבות חדשות באתר

"אבא שלי שקוף?", שאל הילד הקטן – והנוכחים פרצו בבכי מר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
בהוראת גדולי ישראל: חוק יסוד לימוד תורה יצומצם לערך היחיד בלבד
השר ניר ברקת יוצא למאבק משפטי נגד חדשות 12: מקים קרן לסיוע לנפגעי הערוץ
חסר תקדים: "תעזרו ליתומים האלו המתוקים והאהובים" גדולי התורה בסרטון משותף
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
דרמה ביוון: מטוס F-16 עלה באש בנמל התעופה בזמן הנחיתה
צה"ל ושב''כ חיסלו מחבל ממשתתפי טבח ה-7 באוקטובר
בזמן שמחירי המשלוחים עולים ברשתות השיווק, יש מי ששומרים על המחיר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
היחידה לאבטחת אישים עיכבה את יציאת סמוטריץ׳ מבנין עקב זיהוי חשוד
ח'אמנאי מובא לקבורה במשהד; מטוסי קרב איראניים חגים מעל מסע ההלוויה
אחרי אלפי פגישות ו-336 זוגות מאורסים: 'השדכן' מסדר אתכם גם עם נדוניה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
המגפה השקטה: גבר כבן 60 אותר ללא רוח חיים במצב ריקבון בדירתו בגבעתיים
12 כלי רכב נתפסו במבצע אכיפה נגד חובות של מיליוני שקלים בחיפה

הכתבות המעניינות ביותר

רבני העיר בני ברק בקריאה לחיזוק גדרי הצניעות באיזור אולמות השמחה
השקל מתחזק: ירידות בשערי הדולר והאירו על רקע הלחימה באיראן
''כבוד השבת'': גם השבת יתקיימו מחאות נגד חילולי השבת בירושלים
לאחר השמועות: רשות שדות התעופה מבהירה הפעילות בנתב"ג נמשכת כסדרם
אזהרת רחצה: זיהום במי הים בחופים בבת ים
חשש בנתב"ג: צבא ארה''ב שוקל להשיב עשרות מתדלקים לשדה התעופה
הודעה לציבור: חברת "גליקסמן" מודיעה על ריקול של ביצים 
"משנכנס אב ממעטין בשמחה": לייזר ברוק בהכרזת שבת מברכין אב
אלפי ילדות מוכנות לכיתה א': הצלחה למיזם העירוני "גן ספר" בבני ברק
וואטסאפ

חדש באתר

.
בהוראת גדולי ישראל: חוק יסוד לימוד תורה יצומצם לערך היחיד בלבד
.
השר ניר ברקת יוצא למאבק משפטי נגד חדשות 12: מקים קרן לסיוע לנפגעי הערוץ
ISRAEL AIR FORCE
דרמה ביוון: מטוס F-16 עלה באש בנמל התעופה בזמן הנחיתה
.
רבני העיר בני ברק בקריאה לחיזוק גדרי הצניעות באיזור אולמות השמחה

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

מראות הילולת הצדיק מעג'ור צילום ארי קופרשטוק (24)
גלריה מסכמת: אלפים בהילולת הצדיק מעג'ור זצוק"ל
הכתרה של הגאון רבי הלל דייטש לרב שכונת אלעד (10)
הגאון רבי הלל דייטש הוכתר לרב שכונת אלעד החדשה
1O0A5337
שמחת בית מישקולץ: המונים בשמחת נישואי נכדת האדמו"ר ממישקולץ
ממצא היסטורי וסגירת מעגל בקעמפ הראשי של רוסיה -3-001 (66)
ממצא היסטורי וסגירת מעגל בקעמפ הראשי של רוסיה

עיתוני היום

דוכן העיתונים • כל שערי השבועונים על המסך שלכם
דוכן העיתונים • כל שערי השבועונים על המסך שלכם

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture