מפרוץ המלחמה, ובכל רגע נתון, מטוסי ה"צופית" (קינג-אייר B200) וה"חופית" (בוננזה A-36) של טייסת 100 ("הגמל המעופף") ממריאים, נוחתים, וממריאים חזרה למשימותיהם השונות. צוות המטוס, המורכב ממפקד משימה, שני טייסים ושני סיירי אוויר אשר עברו הכשרה מיוחדת ביחידה 9900 של אגף המודיעין, נדרשים לשמור על ריכוז במשך שעות ארוכות ולא להסיט את מבטם מהמטרה.
"אנחנו בעיצומה של תקופה חסרת תקדים עבורנו, בה כל משימה וכל פעילות של הטייסת מתורגמת לכדי אפקטיביות מבצעית בהיבט האווירי ובהיבט לוחמת היבשה", מספר בפתח שיחתנו סא"ל ש׳, מפקד הטייסת. "שעות הטיסה שלנו במלחמה הוכפלו מספר פעמים מהנתון אליו אנחנו מגיעים בימי שגרה. היקף הפעילות שלנו מתקיים בשטח רצועת עזה ובמספר זירות נוספות בעת ובעונה אחת".
שילוב כחול-ירוק
בתקופה שקדמה לשלב התמרון הקרקעי הגיעו מפקדים מזרוע היבשה אל הטייסת והצטרפו אל אנשיה לטיסות על מנת ללמוד את השטח, לייעל את הממשק בין שני החילות ולעדכן את השפה המשותפת. "גם כיום, בהרבה מן הטיסות שלנו עולה מישהו מהאוגדה, החטיבה או הגדוד הלוחם על הקרקע. אנחנו מקבלים יחד תדריך מעמיק שמחבר אותנו למתרחש ברצועה ומאפשר לנו לראות את תמונת הכוחות המתעדכנת בכל רגע נתון", הוא מגלה.
בתוך המטוס מותקנים מכשירי קשר המאפשרים להם לדבר עם כל כלי אווירי וקרקעי, להכווין כטמ"ם, (כלי-טיס מאויש מרחוק), מסוק קרב, טנק ואת כוחות החי"ר. נוסף על כך, על המטוס מותקן מטע"ד (מטען ייעודי) איכותי המקרין חוזי באיכות גבוהה במיוחד. יתרון נוסף הוא מהירותו ביחס לכלי איסוף אחרים. "יכולת זאת מאפשרת לנו לעבור בין הגזרות במהירות, כך לדוגמה אם אנחנו טסים מעל יהודה ושומרון, ומתחיל אירוע מתפרץ בעזה, המעבר יהיה מהיר", מרחיב סא"ל ש'. "יכולת נוספת המהווה מכפיל כוח בלחימה היא היכולת לטוס בכל תנאי מזג-האוויר, במיוחד בימי הלחימה החורפיים שאנו עוברים לאחרונה".
הטייסת ואנשיה מלווים באופן צמוד את כוחות הקרקע. באחת מבין הגיחות הרבות, ליווה מטוס ה"צופית" את חטיבה 646 (חטיבת מילואים של חיל הצנחנים) שפעלו מסביב לבית בו זוהה מחבל. "בשעות הלילה ראינו אותו יוצא מהמבנה, מתחיל לזחול על הרצפה ומנסה לברוח. כוחותינו סגרו עליו כאשר קולות הקשר הפכו ללחישות על מנת לא לגרום למחבל לשמוע אותם. בזכות נקודת המבט הייחודית שלנו מהאוויר הכוונו אותם לאזור המדויק, המחבל נוטרל בהצלחה והמשכנו למשימת BDA (הערכת נזקי לחימה) כדי לוודא כי השטח באמת נקי".
"למנוע את המחבל הבא שיפתיע"
סא"ל (במיל׳) ג׳, מנהל הלחימה בטייסת אשר משרת בה במילואים כבר 20 שנים, מעיד כי תחושת המשמעות בימים אלו מתעצמת ומקבלת חשיבות אחרת: "התייצבנו כאן עם פרוץ המלחמה; כל אנשי המילואים של הטייסת, באוויר ועל הקרקע, נותנים מעצמם את מירב ההשקעה. לצד זה, התמשכות המערכה מחייבת אותנו להישאר מאוזנים בין כל אירועי הקיצון סביבנו – רק ככה נוכל לכל אתגר".
טייסת 100 הנה הגדולה ביותר מבין טייסות חיל-האוויר, ומאיישת את כמות האנשים הגדולה ביותר. "הכוח שלנו הוא האנשים שלנו. צריך להיות סבלני וקשוב לצרכיהם אך מעל לכל לשקף להם את תמונת המצב בכל יום כדי לספק להם ודאות בלחימה". גם בעת שגרה הטייסת אינה במנוחה וממשיכה לבצע את משימותיה."כל שבוע אנחנו מעדכנים את תורות הלחימה, מבינים מה עלינו לשפר ולייעל ומציבים לעצמנו יעדים חדשים כדי להמשיך לשמור על סטנדרט גבוה. אנשי המילואים, המודיעין והגף הטכני עובדים מסביב לשעון ומעלים מטוסים תוך דקות בודדות מרגע נחיתתם. הם מסבים לי גאווה רבה – נמשיך להגן מלמעלה ולדאוג לכוחותינו עד להשגת כלל יעדי המלחמה".





















גיבורים, כמה אתם חשובים.
השמים הם שלכם!