לאחרונה אנו עדים לרצף הודעות חריג במקצת בדבר אי עמידה של שמנים הנמכרים תחת הכותרת שמן זית בתקן הנדרש. רבים תהו ממה נובעת הכמות החריגה יחסית של ההודעות בנושא והאם יש מכנה משותף הגורם לכולם. כמו כן, מה הם הסיבות העיקריות בגינן נפסל מוצר מסוים מלהקרא שמן זית – האם מדובר בתוספות אסורות או באיכות השמן עצמו. ‘חדשות JDN’ פנה למשרד הבריאות בכדי לקבל תשובה לכל התמיהות הללו.
משרד הבריאות השיב ל’חדשות JDN’ כי “על רקע המחסור העולמי, קיימת עלייה בזיופים של שמן זית בהשוואה לשנה שעברה. לאור זאת, מרחיב המשרד את הפיקוח והדיגום הן של הייצור המקומי והן של הייבוא ופועל בכל האמצעים שברשותו לצורך שמירה על בריאות הציבור”.
“לאחרונה נמצאו על ידי שירות המזון של משרד הבריאות ארבעה סוגים של שמנים מזויפים וכתוצאה מכך בוצעו הרחבות של ריקולים (החזרה יזומה) ואף צפויים להיות מוטלים עיצומים כספיים על הגורמים הרלוונטיים. הבדיקות אותן מבצע המשרד נעשות לפי ת”י (תקן ישראלי) 191 מבוצעות במעבדה וכן במבחן אורגנולפטי (בחינת הטעם, הריח, הצבע והמראה של המוצר)”, הסבירו במשרד.
לדבריהם, “איתור של שמני זית מזויפים נעשה באמצעות תלונות צרכנים, דיגום בכניסה לארץ, דגימות מדרכי השיווק ועוד. יש לציין כי לא קיים מכנה משותף לריקולים שבוצעו, חלקם בוצעו למוצרים מתוצרת ייצור מקומי וחלקם למוצרים מייבוא. כלל הריקולים מפורסמים באתר המשרד”.
“מעבר לריקולים אותם מפרסם המשרד, ניתן לזהות האם המוצר הוא שמן זית מזויף כאשר הטעם לא תואם למוצר, צבעו חשוד, אין רישום של יצרן/יבואן על המוצר ועוד. ככל וצרכן חושד כי המוצר שקנה הוא שמן זית מזויף הוא יכול לפנות למשרד ותלונתו תיבדק”.
השמנים המיוביאים מתורכיה בוודאות מזוייפים,טעם נורא,מתאימים לנרות שמן לחנוכה בלבד.