ממשלת ישראל אישרה את הצעתו של שר העלייה והקליטה, אופיר סופר היום (ראשון) החלטה חסרת תקדים להסרת חסמים לתעסוקת עולים חדשים. ההחלטה מתייחסת להסרת חסמי רישוי ועידוד העסקת עולים במטרה לעודד העסקת עולים וכך גם לעודד עלייה לישראל. ההחלטה צפויה להשפיע על עשרות אלפי עולים בכל שנה, הרווח לקופת המדינה כתוצאה מקיצור הליכי הבירוקרטיה יהיה לפחות 1.5 מיליארד ₪ ב10 שנים והיא צפויה לעודד יותר עולים ממדינות מתקדמות לעלות לישראל.
לישראל עולים מידי שנה כ- 10,000 עולים העובדים בתחומים שדורשים רישוי, חרף העובדה שרבים מעולים אלו מגיעים ממדינות מתקדמות ובעלי עיסוק מקצועיים ביותר, הם נדרשים להליכי רישוי מסובכים שלוקחים זמן רב. החלטת הממשלה צפויה לקצר דרמטית את משכי זמן הרישוי ולפתח את המשק הישראלי.
ההחלטות המשמעותיות התקבלו נוכח גילויי האנטישמיות בעולם בפרט עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", הצפי לעלייה משמעותית ממדינות המערב אשר תכלול עולים משכילים רבים וכן בעלי מקצועות הדורשים הכרה ברישוי. אלה מגבירים את הצורך בייעול הליכי רישוי בכדי לאפשר את השתלבותם המהירה של העולים בשוק העבודה. מלבד האינטרס הלאומי שבקליטת יהודים באופן מכבד אשר יאפשר להם לעסוק במשלח ידם, וכדי שאלה יוכלו לממש את חופש העיסוק, לקליטה יעילה של גלי עלייה משמעותיים ישנו קשר חיובי לפריון העבודה במשק, כפי שהציגו מספר מחקרים כלכליים שבחנו את הנושא.
בהמשך להחלטות ממשלה קודמות ולהחלטת ממשלה מס' 932 של שר העלייה והקליטה, אופיר סופר בדבר הסרת חסמים בירוקרטיים ורגולטוריים בהליכי הרישוי, וכן על מנת לסייע לעולים במיצוי הפוטנציאל המקצועי שלהם תוך קידום השתלבותם במקצועות הנדרשים בשוק העבודה בישראל.
עיקרי החלטת הממשלה
1. הליך רישוי מוקדם: כלל משרדי הממשלה יאפשרו לפותחי תיקי עלייה להגיש בקשות לרישוי מקצועות כבר בחו”ל ולקבל אישור עקרוני המותנה בעלייתם לישראל. הליך זה יפעל החל מ-1 באוקטובר 2024.
2. תיקוני חקיקה: קבינט העלייה והקליטה, בראשות שר העלייה, יקדם תיקוני חקיקה בשיתוף עם שר המשפטים, כדי להקל על קבלת רישיונות במקצועות הדורשים רישוי.
3. קיצור זמן ההכרה בהשכלה: משרד העלייה והקליטה יוסמך להכיר בהשכלה האקדמית של עולים, מה שיקצר את ההליך משמעותית. הליך זה יחל ב-1 בינואר 2025.
4. מרכז רישוי אחוד: יוקם מרכז ממשלתי שירכז את כל המידע על הליכי הרישוי והדרישות לקבלת רישיונות במקצועות השונים, כולל פורטל ואפליקציה בשפות שונות. המרכז יוקם עד ה-1 בינואר 2025.
עמותת לובי המיליון, הפועלת לקידום זכויות וצרכים של דוברי רוסית בישראל, מסרה כי היא "מברכת על החלטת הממשלה החדשה שמטרתה להסיר חסמים בתעסוקת עולים חדשים. ההחלטה, אשר מאפשרת תהליך רישוי מקצועות מראש ואישור זמני לעולים חדשים, מהווה צעד חשוב בשילוב העולים בשוק העבודה וחיזוק הכלכלה הישראלית".
"עם זאת", ממשיכה עמותת לובי המיליון, "ברצוננו להבין למה הדבר לא חל על כל העולים כלל? החלטת הממשלה מתמקדת בעידוד עלייה ממדינות המערב, אך עולים ממדינות בריה"מ לשעבר, המונים כ-110,000 שהגיעו ונמצאים בישראל מאז פרוץ המלחמה בין רוסיה לאוקראינה בפברואר 2021, נתקלים אף הם בחסמים משמעותיים בתהליכי הרישוי המקצועי. מדובר באנשים בעלי השכלה וניסיון מקצועי שיכולים לתרום מידית לשוק העבודה הישראלי".
"אנו קוראים ללשכת השר לשקול את הרחבת ההקלות גם לעולים אלה, על מנת לאפשר להם להשתלב בתעסוקה במהירות ובקלות. עולים ממדינות בריה"מ לשעבר זקוקים גם הם לרישיונות מקצועיים ולתמיכה בתהליכי ההכרה בהשכלתם, והקלות אלו ישפיעו באופן ישיר וחיובי על יכולתם להתפרנס בכבוד ועל תרומתם לכלכלה הישראלית. אנו מחויבים להבטיח כי כל העולים, ללא קשר למוצאם, יקבלו את ההזדמנויות הראויות להשתלב בחברה הישראלית ולהביא לידי ביטוי את יכולותיהם המקצועיות, בלי הבדל דת, גזע וארץ מוצא", נכתב לסיום.




















