צילום: ללא

הסוף למחלוקת שקורעת את העם? הושגה פשרה דרמטית על הרפורמה המשפטית

שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער הגיעו להסכמה על פשרה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ועל עקרונות לחקיקת חוק יסוד החקיקה • על דבר המתווה עודכן ראש הממשלה, במחנה הממלכתי הודיעו כי עליהם לבחון את הפשרה המוצעת

כתבות נוספות בנושא:

המחלקות שקרעה את הציבור הישראלי סביב הרפורמה בדרך לפתרון דרמטי? ברקע חוסר ההסכמה בשנתיים האחרונות על בחירת שופטים חדשים לבית המשפט העליון, ובעקבות שיחות שקיימו עם השר לשעבר יזהר שי ותא״ל במיל׳ דדי שמחי, סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין ויו״ר הימין הממלכתי ושר החוץ גדעון סער הגיעו להסכמה על פשרה שתהווה תיקון היסטורי לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ועל עקרונות לחקיקת חוק יסוד החקיקה. המתווה מובא לאחר שיח של כשנה וחצי בין השניים, כך נמסר בהודעה משותפת של שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער.

לפי המתווה החדש, נציגי לשכת עורכי הדין יוחלפו בשני עורכי דין שייבחרו על ידי הכנסת – אחד מהקואליציה ואחד מהאופוזיציה. לבחירת שופט יידרשו 5 קולות, כולל הסכמה של נציג אחד לפחות מכל צד. יצחק עמית ימונה לנשיא העליון הקבוע.

כעת נותר לתהות האם במחנה השמאל קיצוני בראשות שקמה ברסלר ואנשי מחאת קפלן יקבלו את המתווה המוסכם או שמא ימשיכו להדהד את המחאה כנגד "המהפכה המשפטית". בנתיים נודע כי ראש הממשלה עודכן מראש על המתווה ובירך עליו, בכירים במחנה הממלכתי הגיבו: "נלמד את המתווה ונגבש עמדה".

הוועדה לבחירת שופטים, על פי המתווה יעבור ⁠שינוי אבולוציוני. החלפת נציגי לשכת עורכי הדין לצד שמירה על רוב של אנשי המקצוע בוועדה והתבססות על המבנה הקיים: ההרכב יכלול: 2 שרים, 2 ח״כים, 2 עורכי דין ו-3 שופטים.

במקום נציגי לשכת עורכי הדין יכהנו בועדה שני עורכי דין, אחד לפי בחירת הקואליציה והשני לפי בחירת האופוזיציה. עורכי הדין יהיו בעלי ניסיון של לפחות עשר שנים בליטיגציה בבתי המשפט. בתקופת כהונתם כחברי הוועדה הם לא יוכלו להופיע בבתי המשפט. יישמר הרוב המקצועי בוועדה.

play-rounded-fill

צפו בהודעה המשותפת

על פי ההבנות, מינויים יבוצעו רק בהסכמה חוצת מחנות: יידרש רוב של חמישה מקרב חברי הוועדה לבחירה בכלל הערכאות. בערכאות הנמוכות הרוב יהיה חייב לכלול לפחות חבר קואליציה אחד, חבר אופוזיציה אחד ושופט אחד.

נציגי בית המשפט העליון בוועדה לא יוכלו להטיל וטו על בחירת שופטים לבית משפט זה כאשר יתגבש בוועדה רוב לכך: ⁠מינוי שופט לבית המשפט העליון ידרוש תמיכת לפחות חבר קואליציה אחד וחבר אופוזיציה אחד. המשמעות היא שלא תהיה בחירת שופטים ברוב קואליציוני ובד בבד לא תהיה בחירת שופטים ברוב שאינו כולל אף נציג מטעם הקואליציה. בהתחשב בתפקידי בג״צ, לרבות ביקורת שיפוטית על חקיקה, נכון שבסיס ההסכמה לערכאה זו יורכב מנציגי קואליציה ואופוזיציה.

⁠על מנת למנוע שיתוק בהיעדר הסכמות על מינויים לעליון, במקרה בו ישנם שני תקנים פנויים וחלפה שנה ללא מינוי, יופעל ההסדר הבא: נציגי הקואליציה/האופוזיציה יציגו כל אחד 3 מועמדים – מהם יבחר הצד השני (יחד עם נציגי השופטים) אחד.

כמו כן ⁠יעוגן בחוק כי נציגי הכנסת בוועדה יהיו אחד מהקואליציה ואחד מהאופוזיציה. זאת, בניגוד למצב הקיים בו החברות חוצת המחנות אינה מוסדרת ואינה מובטחת. ⁠התיקון יהיה פרוספקטיבי וייכנס לתוקפו החל מהכנסת הבאה.

עקרונות לחוק יסוד: החקיקה:

על פי מתווה ההסכמה, יקודם חוק יסוד החקיקה שיקבע בין היתר את ההסדרים הנוגעים לחוקי יסוד.


⁠חוקי יסוד יעסקו בנושאים מוגדרים בלבד: זהות המדינה כמדינת הלאום של העם היהודי ואופיה הדמוקרטי, זכויות האדם וסדרי המשטר. הליכי החקיקה של חוק יסוד, תיקונו או ביטולו יהיו שונים מחקיקת חוק רגיל ויבטיחו שלא ניתן יהיה לחוקק חוק יסוד במחטף או בשל דרישות קואליציוניות.  ⁠לא תהיה ביקורת שיפוטית על חוקי יסוד, למעט חוקי יסוד הפוגעים בשוויון בבחירות שיוכלו להיפסל ברוב של שלושה רבעים משופטי בית המשפט.  ⁠ביקורת שיפוטית על חקיקה ראשית תיעשה רק ע״י ביהמ״ש העליון, והרוב הדרוש לפסילה יהיה לפחות מחצית מכלל שופטי בית המשפט העליון. הרכב לעניין זה יהיה מתשעה ומעלה.

לגבי זכויות האזרח הפלילי, סיכמו השניים כי יחוקק חוק יסוד שיהפוך לזכויות חוקתיות את זכויות האזרח בהליך הפלילי (חקירה ומשפט).

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

8 תגובות
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

מה עם שיטת הסיניוריטי המטומטת שיש רק כאן? מתי היא תיעקר מהעולם?

אם לא הבנת,
הוועדה החדשה מבטלת את שיטת הסיניוריטי,
דהיינו, שגם המיניים שנעשו עד היום בשיטה הנ"ל התבצעו דרך הוועדה לבחירת שופטים, ומנהג הוועדה לדורותיה היה שיטת הסיניוריטי,
ברגע שכל מינוי מחייב הסכמת כל הצדדים, אז ה"שיטה הקדושה" נעקרה מהעולם, ובא לציון גואל….

אין לאף אחד מאתנו חצי מושג אם המשיח כבר נולד. וברור שהוא כמו כל בן אדם ימות בהגיעו לזקנה או לפני כן.

מה יש לך?, זה אחד מי"ג עיקרים שבכל רגע משיח יכול לגאול אותנו, ואם כך ודאי שהוא נולד.

"בכל דור ודור נולד אחד מזרע יהודה שהוא ראוי להיות משיח לישראל" (פירוש הרע"ב)

מתן ייצוג לשופטים בועדה למנוי שופטים הוא סוג של אפליה בין בני אדם לבין אנשי -על , כאילו שהעובדים בבית המשפט העליון נעלים על בני האדם.
איש לא מעלה בדעתו לתת לשרי הממשלה היוצאת להיות בועדה למינוי שרים של המפלגה הנכנסת.

רק מהבחירות הבאות, יצחק עמית נשיא ל10 שנים, ווטו לאופוזיציה, ביקורת שיפוטית על כל חוק של הממשלה, ואי אפשרות לחוקק חוקי יסוד.

נפלא.

אל דאגה חבריא, כעת שיקמה ברסלר יושב עם הקופירייטרים שלה והם תיכף יסבירו לכולם למה זה דיקטטורה איומה ונוראה, ההמשך יהיה הפגנות קריאה לסרבנות ולמרד אזרחי אלים אך בלתי אלים.

הבלבול של האופוזיציה הוא זמני, יושבים על זה עכשיו טובי המוחות – תיכף כולם ידעו למה זה דיקטטורה, ולמה זה מפלג את העם, ולמה צריך להעיף את ביבי בגלל זה.

התקפלות מפוארת של הממשלה. ממשלת פח. בשביל זה נבחרתם?? העם משווע לרפורמה במערכת המשפט!

כתבות חדשות באתר

אחרי אלפי פגישות ו-336 זוגות מאורסים: 'השדכן' מסדר אתכם גם עם נדוניה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
צה"ל חיסל שני מחבלי חמאס שקידמו מתווי טרור בצפון רצועת עזה
טלטלה בקייב: זלנסקי הודיע על החלפת ראשת הממשלה
מטלטל: "הרופא אמר: 'הכנסנו אותו ל-MRI דחוף, אל תאכילו אותו'. באותו רגע הלב שלנו עצר"
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
אסון בווייטנאם: 15 תיירים הודים נהרגו בהתהפכות סירה טיולית
נקבע תאריך רשמי: הבחירות לכנסת יתקיימו ב-27 באוקטובר 2026
"אבא שלי שקוף?", שאל הילד הקטן – והנוכחים פרצו בבכי מר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
דרמה בצרפת: סוכל פיגוע נגד הקהילה היהודית סמוך לבית כנסת
צה״ל תקף אתר לייצור אמצעי לחימה בעזה
"אבוי לעט שנצרך לכתוב כאלו דברים": עמוד ההוראה במכתב נדיר לעצירת המחלה הנוראה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
הטייפון החזק ביותר: סופת "באבי" מכה בסין וגורם לפינוי מיליוני בני אדם
פחות מ־10,000 דולר ליירוט: המערכת הישראלית שנועדה לעצור מתקפות כטב"מים המוניות

הכתבות המעניינות ביותר

הכוכב במשקל 2,200 ק"ג: כלב הים הפך לאזרח בטסמניה ומעורר דאגה
רפורמה ברדיו: ועדת הכלכלה אישרה הרחבת השידורים והקמת רדיו מסחרי ארצי
מהפכה ברישוי: משרד התחבורה יאפשר נהיגה ברכב כבד עם רישיון רגיל
דרמה בשחקים: נוסע נשאב חלקית מחלון מטוס ריינאייר בטיסה מיוון
ברוך דיין האמת: נפטר הרה"ח ר' זאב רוזנפלד ז"ל, בעל המכולת בבני ברק
המאבק ב"כסף קל": רשות שוק ההון מחייבת את הגופים לבצע אזהרה לפני משיכות פנסיה
בן 10 נפצע באורח קשה מפגיעת רכב בבני ברק
הוגש ערעור לעליון על פסק הדין ששינה את חוקי ההתחדשות העירונית
ברוך דיין האמת: נפטרה מרת שולמית הערץ ע"ה
וואטסאפ

חדש באתר

ANTARCTICA
הכוכב במשקל 2,200 ק"ג: כלב הים הפך לאזרח בטסמניה ומעורר דאגה
.
צה"ל חיסל שני מחבלי חמאס שקידמו מתווי טרור בצפון רצועת עזה
הורדה (13)
טלטלה בקייב: זלנסקי הודיע על החלפת ראשת הממשלה
.
אסון בווייטנאם: 15 תיירים הודים נהרגו בהתהפכות סירה טיולית

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

הגרי''מ ארלנגר שליט''א בהילולת הרמ''ק בצפת (5)
הרה"צ יצחק משה ארלנגר בהילולת הרמ"ק בעיה"ק צפת
מעמד צידה לדרך לתלמידי התתי''ם בבני ברק העולים לישיבות צילום שוקי לרר (1)
מעמד 'צידה לדרך' לתלמידי התתי"ם בבני ברק
לחיים קנין זכות הנגיד ר׳ יודא גאלדבערגער (15)
האדמו"ר מסאטמאר בלחיים בבית הנגיד ר׳ יודא גאלדבערגער
ישיבת קדושת מרדכי נדבורנה עלו לבית מרן הגר''ד לנדו ללבן עניינים שהתקשו צילום שוקי לרר (13)
ישיבת קדושת מרדכי נדבורנה בפילפולא דאוריתא עם מרן הגר"ד לנדו

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם אֶחָד • כותרות העיתונים – כ"ז בתמוז ה’תשפ”ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם אֶחָד • כותרות העיתונים – כ"ז בתמוז ה’תשפ”ו

התחברות למשתמש פרימיום

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture