נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חתם הלילה על צו שמחזיר את המורדים החות'ים לרשימת ארגוני הטרור. זאת לאחר שקודמו בתפקיד הנשיא ג'ו ביידן החליט משום מה להוציא אותם מרשימת ארגוני הטרור של ארה"ב.
"צו זה מניע תהליך שבאמצעותו 'אנסאר אללה', הידוע גם בשם החות'ים, ייחשב כארגון טרור זר, בהתאם לסעיף 219 של ה-INA (8 USC 1189)" נכתב בצו הנשיאותי החדש.
בצו מפורט כי "בתמיכת כוח קודס של משמרות המהפכה האסלאמיות של איראן (IRGC-QF), המחמש ומאמן ארגוני טרור ברחבי העולם, החות'ים ירו על ספינות מלחמה של הצי האמריקני עשרות פעמים מאז 2023, וסיכנו גברים ונשים אמריקאים במדים. מאז השתלטו בכוח על רוב מרכזי האוכלוסייה בתימן מממשלת תימן הלגיטימית בשנים 2014-2015, החות'ים פתחו בהתקפות רבות על תשתיות אזרחיות, כולל התקפות מרובות על שדות תעופה אזרחיים בסעודיה, ההתקפות הקטלניות בינואר 2022 על איחוד האמירויות הערביות, וכן יותר מ-300 טילים וכטב"מים נורו לעבר ישראל מאז אוקטובר 2023. החות'ים עשו זאת כמו כן, תקפו כלי שיט מסחריים שעברו מעבר באב אל-מנדב יותר מ-100 פעמים, הרגו לפחות ארבעה מלחים אזרחיים ואילצו חלק מהתנועה המסחרית הימית של הים האדום לנתב מחדש, דבר שתרם לאינפלציה העולמית".
עוד נכתב בצו כי "פעילותם של החות'ים מאיימת על ביטחונם של אזרחים ואנשי צוות אמריקאים במזרח התיכון, על ביטחונם של השותפים האזוריים הקרובים ביותר שלנו, ועל יציבות הסחר הימי העולמי. מדיניותה של ארצות הברית היא לשתף פעולה עם שותפיה האזוריים כדי לחסל את היכולות והפעולות של אנסאר אללה, לשלול ממנה משאבים, ובכך לסיים את התקפותיה על אנשי ואזרחים אמריקאים, שותפות ארה"ב והספנות הימית בים האדום".
עוד מורה הצו כי "בתוך 30 ימים מיום מתן צו זה, יגיש מזכיר המדינה, לאחר התייעצות עם מנהל המודיעין הלאומי ושר האוצר, דיווח לנשיא, באמצעות המועצה לביטחון לאומי, בדבר ייעודו של אנסאר אללה כארגון טרור זר בהתאם ל-8 USC 1189. תוך 15 ימים לאחר הגשת הדוח הנדרש לפי סעיף קטן (א) של סעיף זה, מזכיר המדינה ינקוט בכל הפעולות המתאימות, בהתאם ל-8 USC 1189, בכל הנוגע לייעודו של אנסאר אללה כארגון טרור.
בהמשך הצו נכתב כי ינקטו צעדים כלכליים ועיצומים כנגד החות'ים וגורמים הקשורים אליהם.
היועץ לביטחון לאומי מייק וולץ הגיב להחלטה וכתב בחשבון ה-X שלו הלילה: "הנשיא טראמפ הפך את ההחלטה הנוראה של ממשל ביידן להסיר את ייעוד החות'ים כארגון טרור זר. החות'ים הם טרוריסטים שבמשך חודשים פתחו בהתקפות נגד הצי האמריקני, הסחר הבין-לאומי וישראל. מספיק!"
אמש הודיעו החות'ים כי החליטו במפתיע לשחרר את הספינה גלקסי לידר אותה חטפו לפני יותר משנה. יחד עם הספינה שוחררו המלחים וצוות הספינה. החות'ים למדו מחמאס וציידו את המשוחררים ב"מתנות" ותעודות. לטענת בכירים בקרב המורדים ההחלטה לשחרר את הספינה התקבלה בעקבות עצירת המלחמה בעזה ובהתאם להתייעצויות שהתקיימו עם ארגון חמאס.
משמעות ההחלטה של טראמפ על החות'ים
משמעות הצעד עליו הורה הנשיא דונלד טראמפ הלילה משמעותית ביותר גם עבור ישראל ומדינות האזור. הכנסתם של המורדים החות'ים לרשימת ארגוני הטרור של ארה"ב, מטילה עליהם סנקציות משמעותיות ומאפשרת התמודדות משפטית יעילה אל מול האיום שהם מטילים על האזור.
על פי הצו החדש, נאסר על הפעילים החות'ים להיכנס לארה"ב, נאסר להעביר להם כל תמיכה, ומי שעושה זאת חושף את עצמו לעיצומים של ארה"ב. בנוסף, הצו יאפשר מעתה לנפגעי הטרור החות'י לתבוע אותם בבתי משפט אמריקניים על נזקים שגרמו לו ולדרוש מהם פיצויים.
כאמור, מזכיר המדינה מרקו רוביו נדרש להגיש לנשיא דו"ח מקיף בנושא בתוך 30 יום. ולאחר מכן הצו צפוי להיות מיושם תוך 15 יום. הסנקציות צפויות להקשות על האו"ם להמשיך ולהעביר סיוע הומניטרי בכמויות אדירות לחות'ים כפי שהוא עושה כיום.
שר המידע והתרבות התימני (של השלטון המרכזי בתימן), מואמר אל-אריאני, הגיב בברכה על קבלת ההחלטה: "הכרזה זו תאפשר לקהילה הבינלאומית לנקוט צעדים מכריעים להרתעת החות'ים, לייבש את מקורות המימון שלהם ולאלץ אותם להניח את נשקם".





















מעניין שהצו ניתן שנייה אחרי שהם שיחררו את בני הערובה מהלחץ שלהם מטראמפ.