נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הפתיע את בכירי ממשלו ואת אנשי הסגל בבית הלבן בשעה שהכריז קבל עם ועולם כי ארה"ב תשתלט על רצועת עזה והמקום יהפוך להיות בבעלות אמריקנית. הניו יורק טיימס מדווח הבוקר כי ראש הממשלה בנימין נתניהו שהיה בסוד העניינים לכל אורך הדרך, עודכן רק זמן קצר לפני ההכרזה במסיבת העיתונאים, על כך שהנשיא עומד להכריז על עזה כטריטוריה אמריקנית.
רק מעגל מצומצם של שומרי סוד ידעו על כוונות הנשיא. על פי הדיווחים, מזכיר המדינה מרקו רוביו שמע על הכרזת טראמפ רק בשעה שהוכרזה על ידי הנשיא עצמו בשידור חי, זאת בזמן שרוביו ביקר בגואטמלה.
על פי מקורות ששוחחו עם העיתון האמריקני, טראמפ בחן את הנושא במשך שבועות וההחלטה התגבשה אצלו לאחר שנפגש עם השליח ויטקוף שביקר ברצועת עזה. ויטקוף שצפה במהלך ביקורו בישראל בסרט הזוועות מיום הטבח בעוטף בשמחת תורה, תיאר באוזני הנשיא את ההרס העצום ברצועת עזה, ההבנה כי לא ניתן לגור במקום הרוס כל כך הובילה למסקנה המתבקשת כי יש לפנות את עזה כולה.
עוד דווח כי הממשל האמריקני לא קיים דיונים מקדימים לבחון את ההיתכנות הבסיסית למימוש ההכרזה של הנשיא בפועל. גורמים המעורים בנושא אמרו לניו יורק טיימס כי לא התקיימו דיונים על התכנית במחלקת המדינה או בפנטגון. כמו כן לא הוקמו צוותי עבודה, ולא בוצעו הערכות של עלויות מימוש התכנית או כוח האדם שיידרש ליישומה. "לא היה דבר מעבר לרעיון בראשו של הנשיא", אמר אחד הגורמים.
היערכות צה"ל לפינוי עזה
גורמי שמאל רבים בישראל ובעולם כולו פועלים ללא הרף החל מרגע ההכרזה של הנשיא ריקון הרצועה והעברת העזתים למדינות אחרות, לגרום לתחושה כי התכנית אינה ברת יישום במציאות. גם מדינות ערב מפרסמות הודעות גינוי לרעיון ומבהירות כי לא יהיו שותפות לו.
עם זאת בישראל מברכים על התכנית, שר הביטחון הנחה הבוקר את צה"ל לגבש תכנית לפינוי הרצועה. לדברי כ"ץ: "החמאס השתמש בתושבי עזה כמגינים אנושיים ובנה תשתיות טרור בלב האוכלוסייה, וכעת מחזיק בהם כבני ערובה, סוחט מהם כספים תוך שימוש בסיוע ההומניטרי, ומונע את יציאתם מעזה. הנחיתי את צה"ל להכין תוכנית שתאפשר לכל תושב בעזה שיהיה מעוניין בכך לעזוב לכל מקום בעולם שיסכים לקלוט אותו".
כ"ץ הסביר כי "התוכנית תכלול אפשרויות יציאה במעברי היבשה וכן הסדרים מיוחדים ליציאה דרך הים ומהאוויר".
שר הביטחון הוסיף וטען כי המקום הראשון אליו צריך לפנות את העזתים אלה אותם מדינות אנטישמיות שהאשימו את ישראל בביצוע פשעי מלחמה. לדבריו המדינות הללו שכ"כ דואגות לפלסטינים, צריכות לפתוח את שעריהן כעת ברוחב לב ולקלוט את העזתים אל גבולותיהן: "מדינות כמו ספרד, אירלנד, נורווגיה, ואחרות, שתוו האשמות ועלילות שווא כלפי ישראל בשל פעילותה בעזה, מחויבות לפי כל דין לאפשר לכל תושב עזתי להיכנס לשטחן – וצביעותן תיחשף במקרה ויסרבו לעשות את זה. יש מדינות כמו קנדה, לה תוכנית הגירה מוסדרת, שהביעו בעבר רצון לקלוט תושבים מעזה. יש לאפשר לתושבי עזה להנות מחופש יציאה והגירה כפי שנהוג בכל מקום בעולם".
שר הביטחוןן הוסיף ואמר: "אני מברך על תוכניתו הנועזת של נשיא ארה"ב טראמפ שיכולה לייצר אפשרויות נרחבות ליציאת אוכלוסייה מעזה שתהיה מעוניינת בכך, וגם לסייע להם להיקלט באופן מיטבי בארצות היעד, וכמו כן לאפשר קידום תוכניות שיקום בעזה מפורזת ונטולת איומים בעידן של אחרי החמאס – שייארכו שנים רבות".
עמדות סותרות בקרב אנשי הממשל
אנשי ממשל טראמפ שככל הנראה לא תודרכו בצורה מסודרת על עמדת הממשל בנוגע להצהרת טראמפ על השתלטות על עזה, סותרים בימים האחרונים האחד את דברי רעהו ואת הצהרותיו הנשיא עצמו.
מזכיר המדינה מרקו רוביו אמר היום כי מטרת פינוי עזה היא: "בזמן הביניים שבו נבנה מחדש את הרצועה, האנשים יצטרכו לגור במקום אחר. מה שטראמפ הציע זה שארה"ב תעזור בפינוי הפסולת והבנייה מחדש, כדי שאנשים יוכלו לחזור לגור בעזה".
דוברת הבית הלבן לוויט: "הנשיא הבהיר שהפלסטינים צריכים לעבור באופן זמני מרצועת עזה". הדוברת אף הוסיפה כי "זה ברור לנשיא שארה"ב צריכה להיות מעורבת בבנייה מחדש כדי להבטיח יציבות. זה לא אומר שמשלמי המיסים האמריקנים ישלמו על המאמצים האלו".




















