מזכיר המדינה האמריקאי, מרקו רוביו, העביר אתמול (שלישי) מסר תקיף לרוסיה ולאוקראינה, באומרו כי ארצות הברית תחדל מלתווך בין הצדדים אם לא יציגו הצעות קונקרטיות לסיום הלחימה. האולטימטום האמריקאי מגיע על רקע קיפאון מדיני, הסלמה בשדה הקרב, ותסכול גובר בוושינגטון מהתמשכות הסכסוך המדמם.
"סבלנותה של ארצות הברית הולכת ואוזלת," הדגיש רוביו בהצהרתו, המשקפת שינוי בגישה האמריקאית שהתאפיינה עד כה בתמיכה עקבית באוקראינה. דוברת מחלקת המדינה, טמי ברוס, חיזקה את דבריו והבהירה כי מדובר במסר ברור לשני הצדדים: אם לא תושג התקדמות משמעותית, "נחזור בנו מהתיווך".
ברוס הוסיפה כי הנשיא טראמפ בעצמו יקבל את ההחלטה הסופית בנושא, מה שמצביע על החשיבות שמייחס הממשל האמריקאי לפתרון הסכסוך.
ההצהרה החריפה של רוביו באה בעקבות סירובו של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, להצעה אמריקאית להפסקת אש בת 30 יום – הצעה שאוקראינה קיבלה. במקום זאת, פוטין הודיע על הפסקת אש מוגבלת של שלושה ימים בלבד, שתתקיים סביב טקסי הזיכרון במוסקבה לציון 80 שנה לניצחון ברית המועצות במלחמת העולם השנייה.
במקביל, הנשיא טראמפ לא חסך ביקורת גם מנשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, כשהעביר לו מסר תקיף בנוגע ליחסו לסיוע הצבאי האמריקאי. מקורות בוושינגטון מסרו כי הממשל האמריקאי הציע מסגרת הסכם שכוללת, בין היתר, הכרה דה-פקטו בשליטת רוסיה על חצי האי קרים – סעיף שזלנסקי דחה באופן נחרץ.
ההתפתחויות האחרונות משקפות מאבק כוח דיפלומטי מורכב, כאשר ארצות הברית מנסה להפעיל לחץ על שני הצדדים להגיע לפתרון, בזמן ששניהם נותרים איתנים בעמדותיהם. מומחים מעריכים כי האיום האמריקאי לסגת מהתיווך נועד בעיקר להפעיל לחץ על פוטין וזלנסקי כאחד.
לפי גורמים דיפלומטיים, ארצות הברית מודאגת במיוחד מהעלויות הכלכליות והאנושיות המתמשכות של הסכסוך, וכן מהמשמעויות הגיאופוליטיות של הלחימה המתמשכת באירופה.
בינתיים, הלחימה בשטח נמשכת בעצימות גבוהה, כשכוחות רוסיים ממשיכים להפעיל לחץ בחזית המזרחית של אוקראינה, והצבא האוקראיני נאבק לשמור על קווי ההגנה שלו למרות מחסור הולך וגדל בכוח אדם ובתחמושת.
הימים הקרובים צפויים להיות קריטיים בקביעת המשך המעורבות האמריקאית בסכסוך, וכן בעיצוב עתיד המלחמה שגבתה עד כה מאות אלפי קורבנות וגרמה להרס נרחב ברחבי אוקראינה.




















