שר התקשורת ד"ר שלמה קרעי והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הודיעו היום (שישי) על הגבלות חדשות על שידורי כתבים זרים מישראל בזמן הלחימה. החלטה זו מגיעה בעקבות אכיפה מוצלחת ומתואמת שהתקיימה כלפי שידורי אלג'זירה ושידורים אחרים המפרים את הוראות הצנזורה ופוגעים בבטחון המדינה.
אישור מראש חובה
על פי ההודעה המשותפת, כתבים זרים המעוניינים לשדר מישראל בזמן לחימה יחויבו בקבלת אישור מראש ובכתב מהצנזורה הצבאית – הן על עצם השידור והן על מיקומו. שידור ללא אישור מתאים מאזורי לחימה או פגיעות טילים יהווה עבירה פלילית והפרת תקנות הצנזורה.
בהודעה המשותפת נכתב: "לא נאפשר הפקרות תקשורתית בזמן מלחמה. לא ניתן במה לגורמים עוינים הפועלים תחת מסווה עיתונאי ומסכנים את כוחותינו ואת בטחון המדינה".
שר התקשורת ד"ר שלמה קרעי הסביר את ההחלטה: "חופש העיתונות לא גובר על ביטחון אזרחינו וחיילינו. לא נאפשר העברת מידע לאויב תחת תירוץ של 'שידור עיתונאי'. בדומה לכתבים הישראליים, אנחנו מכפיפים גם את הכתבים הזרים בישראל להוראות הצנזורה – לטובת בטחון ישראל".
השר לביטחון לאומי ח"כ איתמר בן גביר אמר: "האנרכיה התקשורתית של התקשורת הזרה נגמרה. לא ניתן לגורמים המשרתים את חמאס, חיזבאללה או איראן, במישרין או בעקיפין, לשדר מתוך שטח מדינת ישראל. כל מי שלא יכבד את כללי הביטחון – יטופל על ידי משטרת ישראל".
ההוראות של לע"מ לתקשורת הזרה
בהמשך להחלטה הממשלתית, הוציא מנהל לשכת העיתונות הממשלתית ניצן חן הודעה מפורטת לכלי התקשורת. על פי ההודעה, שמגיעה "בהמשך לצו שהוציא אמש הצנזור הצבאי באשר לבדיקה מקדימה של פרסום מיקומי נפילות של טילים בליסטיים וכטב"מים" – לע"מ מבהירה כי "כל שידור חי ו/או מוקלט מאזור לחימה או נפילות טילים מצריך אישור מקדים בכתב מהצנזורה באשר למיקום עצמו ואופן התיאור שלו טרם הוצאת השידור".
במקביל, ההודעה מבהירה כי "לאחר קבלת האישור בכתב מהצנזור אין מניעה לשדר בשידור חי או מוקלט והכל בהתאם לאישור כפי שיתקבל מהצנזור".
התגובות להחלטה
ראש האופוזיציה יאיר לפיד הגיב להחלטת שר התקשורת והשר לביטחון לאומי וכתב: "בזמן שהאופוזיציה התגייסה להסביר בעולם את המלחמה באיראן, אחרי שסוף סוף, בפעם הראשונה מזה זמן רב התקשורת הבינלאומית משדרת גם את הצד שלנו, שר התקשורת והשר לבטחון לאומי מתעקשים שוב לבצע סיכול ממוקד והרסני להסברה הישראלית ולמעמדנו הבינלאומי".
"את ההחלטה שלהם להטיל צנזורה גורפת לא ניתן יהיה לאכוף כל עוד לאנשים יש טלפון סלולרי עם מצלמה, והיא סתם מרסקת את האהדה שיש בשבוע האחרון בעולם למלחמה הצודקת שאנחנו מנהלים. אין גבול לחובבנות ולפופוליזם של האנשים האלה".
שר התקשורת שלמה קרעי בתגובה ליאיר לפיד: "בשביל לנגח קצת את הממשלה ולקרוץ לבייס שלו שמאשים אותו בתמיכה בנתניהו, יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד מוכן שכתבים זרים יצלמו מיקומי נפילות ואזורי לחימה ויסכנו את לוחמינו ואת אזרחינו.
אני מציע ליו"ר האופוזיציה להביט במראה לפני שהוא מדבר על חובבנות ופופוליזם".
"בניגוד ללפיד, לנו יש אחריות ולכן לא נאפשר לסכן את בטחון המדינה ולהפר את הוראות הצנזורה בזמן מלחמה. כל הגורמים הנוגעים בדבר, כולל הכתבים הזרים אגב, מבינים את זה ומשתפים פעולה. רק לפיד, כרגיל, בוחר להיות אופוזיציה למדינה"




















