לראשונה מזה כשנתיים, קיים אתמול (שני) הרמטכ"ל אייל זמיר הערכת מצב אסטרטגית, מודיעינית ומבצעית בבסיס גלילות, בהשתתפות חברי פורום מטכ"ל ופורום המטה המבצעי של צה"ל.
הערכת המצב נפתחה וסוכמה על ידי הרמטכ"ל, במהלכה העבירו סקירות רח"ט מחקר, רח"ט מבצעים ורח"ט אסטרטגית, תוך מיקוד באתגרים הרב-זירתיים במערכה כוללת ומתמשכת.
בהערכת המצב הוצגה תמונת המצב המודיעינית, המבצעית והאסטרטגית בכלל הזירות – מהגבולות הקרובים ועד לעומק המזרח התיכון, כולל הסתכלות מערכתית מטהרן ועד עזה. הרמטכ"ל והמפקדים סקרו את המעצבים האזוריים, המהלכים המבצעיים המתוכננים והציגו ניתוח מערכתי של האתגרים הצפויים.
הרמטכ"ל הדגיש כי על צה"ל להיות ערוך להמשך מערכה רחבה וכוללת תוך ניהוג מציאות מורכבת ומלאת אתגרים אשר מחייבת פעולה רב-זירתית.
הרמטכ"ל: "צה"ל נדרש לפעול באופן התקפי במספר זירות לצד ההגנה החיונית בזירות ובגבולות. נמשיך את שימור העליונות האווירית והמשך המאמץ המודיעיני".

בדבריו התייחס זמיר לקושי בהכרעת החמאס בעזה ואמר כי "המערכה ברצועת עזה היא מהמורכבות ביותר שצה"ל ידע. יש לנו הישגים גדולים מאוד, פיקוד הדרום ממשיך להוביל עם חטיבות סדיר ומילואים שפועלות יום יום בהתקפה ובהגנה. אנחנו משלמים מחירים כבדים בלחימה – רק היום ראינו זאת. נמשיך ונפעל כדי להשיג את המטרות שלנו – השבת החטופים ומיטוט החמאס".
על חזית הצפון מול לבנון וסוריה אמר: "אנחנו פועלים באופן רב-זירתי. נמשיך להחליש ולמנוע יכולות אסטרטגיות מסוריה וחיזבאללה ולשמר את חופש הפעולה שלנו. אנחנו פועלים באיו"ש וממשיכים להילחם בטרור באופן עקבי ומתמשך".
הרמטכ"ל התייחס גם לעימות מול איראן ושלוחיה באזור: "איראן והציר לנגד עיננו – המערכה מול איראן לא תמה".
"לצד כל זה, אנחנו לא שוכחים את המשאב היקר ביותר שלנו – האנשים. תרבות ארגונית, צבא וחברה וערכים הם אתגרים גדולים שעלינו להמשיך ולהעמיק בהם. שנת 2026 תהיה שנת מוכנות, עיצוב, מיצוי הישגים, חזרה לכשירות וליסודות וניצול הזדמנויות מבצעיות".
הערכת המצב התקיימה בפורום רחב שכלל את ראשי כלל המערכות על מנת לאפשר העלאת עמדות ודעות שונות ומגוונות בנוגע לאתגרים העומדים על הפרק, מדובר באנשים שלא נפגשו כבר תקופה ארוכה בעקבות המלחמה וכעת יכלו להשלים פערים. המפקדים של פיקוד דרום לא נכחו במקום פיזית והשתתפו בו מרחוק באמצעים טכנולוגיים. במהלך הדיון זמיר אמר למפקדים כי יש לקחת בצניעות ובספקנות את הערכות ההישגים בזירות השונות.
כהמשך להערכת המצב שהתקיימה צפויות להתקיים הערכות מצב המשכיות במטכ"ל בנושאי כוח אד, בניין כוח, נורמות וערכים בצבא. הרמטכ"ל קבע כי "אורך נשימה" ו"לכידות פנימית" יהיו הערכים המשפיעים בעיקריים על המשך פעילות הצבא.
שינוי תפיסות בצה"ל
בהערכת המצב הוצגו עקרונות תפיסתיים שהשתנו בצה"ל בעקבות המלחמה. בין היתר הוצגו השינויים הבאים:
- הגנה באמצעות התקפה.
- מרחבי אבטחה בכל גבול. צה"ל עומד לפני היישובים.
- לא מתעלמים מכוונות ויכולות.
- הזירות אינן דומות – לא בהישג הנדרש, לא בשיטה ולא בתמונת הסיום הרצויה מבחינתנו.
- הדבר משפיע גם על משך המערכה בכל זיקה.
- "עם כלביא" היא נקודת שיא במערכה.
- חיזוק תהליכי המעבר משגרה לחירום וחיזוק היכולות והכשירות לתגובה למתקפה בהפתעה.
בהיבט המודיעיני הוצגו הנקודות הבאות:
- השתנות חסרת תקדים. אויבים חדשים בכל הזירות, הן ברמה הפרסונלית והן ברמה הארגונית.
- שימור היתרון המודיעיני של ישראל מצריך יותר תשומות, יותר יצירתיות וכלים חדשים.
- המזרח התיכון: מערכת שיצאה מאיזון, אין ואקום.
- נסקרו כלל הזירות תוך ניתוח המצב הנוכחי ומתן הערכת מצב קדימה.
הרמטכ"ל הודיע כי תוקם מחלקת הדרכה תחת המכללות הצבאיות שתהיה אחראית על קידום והפקת לקחים מהמלחמה ותהליכי הלמידה הצבאיים ככלל. מפקדת העומק תעבור שינוי, היא תהפוך למפקדה מטכ"לית אסטרטגית בדגש על מעגל שני – ניהול, אסטרטגיה ופיקוד על מערכות ומבצעי עומק מטכ"ליים.




















