המתיחות סביב מתווה הפסקת האש בעזה גוברת, ובמערכת הביטחון בישראל מתריעים כי הממשל האמריקני נחוש להתקדם לשלב ב' של ההסכם – עוד לפני השבת שלושת החטופים האחרונים עדיין מוחזקים ברצועה. לפי הערכות בישראל, וושינגטון מבקשת להתחיל במהלך רחב לשיקום הרצועה, חלוקת מזון ישירה לאוכלוסייה והכנסת כוח רב־לאומי לשטח.
גורמים בכירים במערכת הביטחון ובצה"ל מביעים דאגה רבה מהגישה האמריקנית. לדבריהם, הלחץ שמפעילה וושינגטון "אגרסיבי" ומתעלם מהמציאות הביטחונית בשטח ומהתנאים שישראל הציבה כבלתי מתפשרים למעבר לשלב הבא:
-
החזרת כל החטופים
-
מיטוט שלטון חמאס
-
פירוז הרצועה מנשק
גורם ביטחוני המלווה את התהליך האמריקני־ישראלי במפקדת "המנגנון" בקריית גת, שבה עובדים אלפי אנשי צוות, אומר: "האמריקנים מבינים שהפתרון שהניחו לא פוגש את המציאות, אבל מתעקשים לעבור לשלב ב'. הם מתעסקים בטקטיקה – אנחנו מתעקשים על אסטרטגיה ארוכת טווח."
לפי הערכות מודיעיניות שמוצגות כעת לדרג המדיני, חמאס מנצל את הסטטוס־קוו ואת ואקום המשילות ברצועה:
-
משקם תאי שליטה
-
גובה מיסים מסוחרים
-
מגייס פעילים חדשים
-
מקיים מחדש עמדות ותשתיות טרור במרחבים נתונים לשליטתו
במערכת הביטחון מזהירים כי הארגון גם מצליח להשתלט על חלק מהסיוע ההומניטרי "בצורה מתוחכמת", דבר שמאפשר לו להעמיק שליטה אזרחית וביטחונית.
למרות ההצהרות האמריקניות על הצורך בהכנסת כוח בינלאומי לרצועה, גורמי ביטחון בישראל מציינים כי אין אף מדינה שמוכנה לשלוח חיילים לעזה:
-
רתיעה מחשש לאבדות בנפש
-
חוסר יציבות ביטחונית
-
חשש מהסתבכות ישירה מול חמאס
-
התנגדות ישראלית מוצהרת לכניסת כוחות מקטאר וטורקיה
גורם ביטחוני בכיר מסכם:"האמריקנים מכוונים לעתיד – אבל השטח מראה תמונה אחרת. חמאס מתעצם, וכרגע אין מסגרת בינלאומית שתוכל להחליף אותו.
ישראל מצויה בנקודת מתח בין הציפיות האמריקניות לבין תנאי הביטחון שהיא מגדירה כחיוניים. הפסקת האש שברירית, החטופים עדיין בעזה, וחמאס מחזק את אחיזתו בשטח – בזמן שהאמריקנים מבקשים להניע תהליך מדיני שלא מוכן עדיין למציאות בשטח. במערכת הביטחון מזהירים: אם השלב הבא יתקדם ללא שינוי תנאי הקרקע – זה עשוי לעלות לישראל ביוקר אסטרטגי בעתיד.





















חייבים להתעקש על חיסול טוטאלי של חמאס ופירוז הרצועה ! גם במחיר של התנגשות עם טראמפ. אין פה פשרות.