שיחות הגרעין בין ארצות הברית לאיראן שהתקיימו אתמול (שלישי) בז'נבה, שבשווייץ, הסתיימו לאחר כשלוש וחצי שעות מבלי שהניבו פריצת דרך. בתום המו"מ הודיעה וושינגטון כי נתנה לטהרן פרק זמן של שבועיים להגיש מסמך כתוב שיגשר על הפערים בין הצדדים.
סגן הנשיא האמריקאי ג'יי די ואנס אמר כי "ברור שהנשיא קבע קווים אדומים שהאיראנים אינם מוכנים עדיין להכיר בהם ולטפל בהם". ואנס הוסיף כי האפשרות של פעולה צבאית נותרה על השולחן.
השיחות בז'נבה התקיימו בבית שגריר עומאן על שפת אגם ז'נבה, ובהן השתתפו מהצד האמריקאי שליחו המיוחד של טראמפ סטיב וויטקוף וחתנו ג'ראד קושנר. מהצד האיראני, השתתף שר החוץ האיראני עבאס ערקצ'י, הוא אמר כי הפעם השיחות היו מהותיות יותר מהסבב הקודם, וכי "הדרך החלה" – אך הבהיר שהסכם מהיר אינו בטוח.
סגן הנשיא האמריקאי הבהיר אתמול בריאיון: "האינטרס העיקרי שלנו כאן הוא שאנחנו לא רוצים שאיראן תשיג נשק גרעיני. אנחנו לא רוצים הפצת נשק גרעיני".
"אנחנו מאוד רוצים, כפי שאמר הנשיא טראמפ, לפתור את זה באמצעות שיחה ומשא ומתן דיפלומטי, אבל לנשיא יש את כל האפשרויות על השולחן."
הדרישות האמריקאיות והעמדה האיראנית
הדרישה המרכזית של ממשל טראמפ היא שאיראן תפסיק לחלוטין את העשרת האורניום – תנאי שטהרן מסרבת לקבל. בנוסף, ישראל לוחצת על וושינגטון לכלול בכל הסכם גם הגבלה על תוכנית הטילים הבליסטיים האיראנית והפסקת מימון הטרור באזור; איראן מצהירה כי נושא הטילים יידון רק עם שכנותיה האזוריות.
מצד איראן נשמעו בשבועות האחרונים איתותים שונים: לפי גורמים מעורבים, טהרן הציעה להעביר את מלאי האורניום המועשר שלה לחו"ל – ככל הנראה לרוסיה – ואף שקלה הקפאת ההעשרה לתקופה של עד שלוש שנים. עם זאת, מומחים מציינים כי הצעות אלה אינן משנות הרבה בפועל, לאחר שתקיפות ישראל וארצות הברית ביוני השמידו חלקים ניכרים מהתשתית הגרעינית האיראנית.
איומים וכוח צבאי
במקביל לשיחות, איראן ביצעה אתמול תרגיל צבאי במיצר הורמוז, ופרסמה צילומים של שיגור טילי שיוט מרכבות ומכלי שיט. המנהיג העליון עלי חמינאי אמר בנאום כי איראן מסוגלת להגיב להתקפה אמריקאית ולהוריד ספינות מלחמה אמריקאיות לקרקעית הים.
מנגד, ארצות הברית פרסה כוח ימי מאסיבי בסמוך לחופי איראן, ובהם שתי נושאות מטוסים – ה-USS Abraham Lincoln וה-USS Gerald R. Ford שהחלה אתמול לנוע לאזור.
הנשיא טראמפ אמר בסוף השבוע כי הוא סבור שאיראן "רוצה לעשות עסקה", אך קבע כי המו"מ אמור להסתיים בתוך חודש. מזכיר המדינה מרקו רוביו נקט טון מפוכח יותר: "אף אחד מעולם לא הצליח לסגור עסקה מוצלחת עם איראן – אבל ננסה".





















שמענו..הכל שטיות והבל רוח