יצירה: צ'אט GPT

מחדל שערורייתי: אלפי משפחות חרדיות לא קיבלו את זכאותן בגלל משרד העבודה

דוח מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור לשנת 2025 חושף התנהלות שערורייתית ומטרידה ביותר מצד גורמי המקצוע במשרד העבודה כלפי הציבור החרדי. למרות שהיו זכאים לסבסוד - נעשה ניסיון למנוע זאת מאלפי ילדים חרדים | כל הפרטים

כתבות נוספות בנושא:

בימים בהם בג"ץ הורה למשרד העבודה לשלול באופן גורף מילדים חרדים (להורים בגיל גיוס) את זכותם לקבל סבסוד במעונות היום והצהרונים, מתברר כי עוד לפני הפסיקה הנוכחית היה מי שלקח את פסיקת בג"ץ הקודמת כמה צעדים רחוק מדי.

נכון לשנת 2025 בג"ץ הורה למדינה לבטל את הגדרת "לימודים תורניים" כתבחין המזכה בסבסוד מעונות יום וצהרונים. וזאת בכדי למנוע מילדים לאברכים חרדים ומאמותיהם ליהנות מסבסוד מעונות היום והצהרונים. על אף שמדובר בפגיעה בלתי חוקית ובלתי מוסרית לכאורה בילדים רכים ובנשים שלא פשעו ולא חטאו גם לפי דעת הבג"ץ, השופטים היו נחושים בדעתם להכאיב לציבור החרדי והובילו את המהלך בכל הכוח.

אלא שכעת מתברר שגם חרדים שאינם בגיל גיוס או שלצד לימודם בכולל עבדו לפרסתם, והיו זכאים לסבסוד, לא זכו במקרים רבים למענה מצד משרד העבודה.

מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור מתניהו אנגלמן פרסם אתמול (ג') את דוח נציבות תלונות הציבור לשנת 2025, ובו נתונים מדאיגים על תפקוד גופי הממשלה – ובראשם האגף לעידוד תעסוקת הורים במשרד העבודה, שספג השנה ביקורת חריפה במיוחד.

ניתוח פשוט של נתוני דו"ח המבקר מצביע על כך שמשרד העבודה מנע מאלפי משפחות חרדיות שהיו זכאיות לסבסוד מעונות מלקבל את זכותן על פי חוק. עד שאנשי נציבות שירות המדינה התערבו, אלפי משפחות חרדיות סבלו לחינם!

זה דו"ח חמור ביותר. הוא עוסק בשנה שאחרי פסיקת בג"ץ בנושא, שהגבילה את הענקת הסבסוד לילדים חרדים, והוא מעלה חשש כבד שהיו גורמים עם עודף מוטיבציה לפגוע בחרדים, או לחלופין "פחד" טהרני מכך שאולי "חלילה" בטעות יעניקו סבסוד למי שלא זכאי כיוון שהוא חרדי.

שיא בתלונות – "כשל מהותי"

בשנת 2025 התקבלו בנציבות 30,366 תלונות – עלייה של 41% לעומת שנת 2024. מתוכן, 56% מהתלונות שהוכרעו נמצאו מוצדקות, שיעור שלא נרשם מאז הקמת הנציבות. בסך הכל זכו המתלוננים ואחרים שהושפעו מהחלטות הנציבות לתשלומים כוללים של כ-12 מיליון שקל.

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בהתייחסות לנתוני הדוח החמור: "מדובר בכשל מהותי".

play-rounded-fill
קרדיט: משרד מבקר המדינה

האגף לעידוד תעסוקת הורים של משרד העבודה – מוקד המשבר

הבולט מכל הוא הזינוק החד בתלונות על האגף לעידוד תעסוקת הורים: מ-824 תלונות ב-2024 ל-6,931 תלונות ב-2025 – עלייה של 740%. תשעה מתוך עשרה תלונות שהוכרעו נגד האגף (91%) נמצאו מוצדקות. בנושא אי-זמינות המוקד – שיעור התלונות המוצדקות עמד על 100%.

שיעור התלונות המוצדקות לפי דוח המבקר

הבעיה המרכזית: מבחני התמיכה לשנת הלימודים התשפ"ה פורסמו רק בנובמבר 2024 – כארבעה חודשים לאחר פתיחת שנת הלימודים. כתוצאה מכך, אלפי הורים המתינו חודשים ארוכים לקביעת דרגת הסבסוד שלהם, ומצאו מנגד מוקד שסגור, לא זמין, ומנוהל באמצעות מערכות מחשוב מיושנות.

בפברואר 2025 שלח מבקר המדינה מכתב חריף לשר העבודה, ובמאי 2025 הגדיר את זמני ההמתנה – שנעו בין 54 דקות לשעתיים – כ"בלתי סבירים בכל קנה מידה". "מספר הבקשות שטרם טופלו וכמות התלונות שהתקבלו מצביעים על כשל מהותי ביכולת המוקד לממש את ייעודו", ציין אנגלמן.

האם הייתה התנכלות מכוונת נגד החרדים?

ניתוח הנתונים הגיאוגרפיים והחברתיים שפורטו בדו"ח מצביעים על תמונה ברורה: רוב המתלוננים מגיעים מערים חרדיות מובהקות! הנתונים מצביעים על פגיעה קשה דווקא בציבור החרדי כאשר מעל 90% מהתלונות שהוגשו על ידי ההורים נמצאו מוצדקות.

בני ברק מובילה ברשימת כמות המתלוננים ל-10,000 תושבים (54.64), ואחריה מודיעין עילית (42.08), ביתר עילית (37.75) ובית שמש (35.17) – ישובים חרדיים בעיקרם. בהמשך הרשימה ניתן למצוא גם את הערים ירושלים ואשדוד בהם יש לציבור החרדי נציגות בולטת וחשובה של תושבים.

הערים המובילות בתלונות על משרד העבודה הן חרדיות. מעל 90% מהתלונות היו מוצדקות

ליקויים חוזרים ונשנים

סוג התלונות מעלה שאלות קשות בנוגע להתנהלות גורמי המקצוע במשרד העבודה. הנציבות תיעדה שורה של ליקויים מערכתיים שחזרו על עצמם: קביעת דרגות שכר לימוד שונות לאחים מאותה משפחה; דרישות בירוקרטיות שגויות; ביטול דרגות למפרע ללא הנמקה; וחוסר שקיפות בהחלטות ועדות הקבלה למעונות.

מה נעשה?

משרד העבודה קיבל תוספת תקציבית של 4 מיליון שקל לשנת 2025, הוסיף מוקדנים, הטמיע בוט קולי שחסך כ-20-30% מהפניות ופתח ערוץ תקשורת ישיר בוואטסאפ. בנוסף, המשרד מפתח מערכת מחשוב חדשה עם רכיב בינה מלאכותית לקיצור זמני הטיפול – שהשלמתה צפויה סביב יוני 2026.

למרות הפעולות שאמורות היו להביא לשיפור בשירות, הנציבות ציינה כי גם ברבעון האחרון של 2025 המשיכו להתקבל מאות תלונות על אי-זמינות המוקד ועיכובים בקביעת הדרגות.

חשוב לציין כי מי שבפועל לא ביצע כראוי את תפקידו היא חברת כוח אדם חיצונית שפעלה עבור ומטעם משרד העבודה. אולם בכל מקרה האחריות המלאה והישירה לביצועים הגרועים והחמורים, מוטלת על משרד העבודה עצמו. בטח לאחר שמבקר המדינה פנה אליו שוב ושוב בנושא.

גורמים המעורים בנושא, מעלים טענה והסיבה לכמות הפניות הגבוהה של בני הציבור החרדי לנציב תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה בנושא סבסוד המעונות, נובע אולי ממודעות יתר של החרדים לאפשרות להסתייע בנציבות לשם קבלת סיוע ומענה מול משרדי הממשלה, וכמו כן, ייתכן והדבר נובע מהכמות הגדולה יחסית של הורים בני המגזר החרדי הנעזרים בשירותי מעונות היום של משרד העבודה.

תגובות לדוח החמור

פנינו למשרד העבודה לקבל את תגובתם לטענות הקשות העולות מדו"ח המבקר, אולם עד כה לא התקבלה תגובה מטעמם. לכשתתקבל נפרסם אותה במלואה.

בינתיים נביא כאן את תגובת משרד העבודה כפי שהובאה בדוח המבקר: בתגובה מסר משרד העבודה כי בשנת הלימודים התשפ"ה ניצבו לפניו חסמים ניכרים בנוגע למתן שירות מהיר ומיטבי לפונים, ובכלל זה פרסום מבחני התמיכה רק בסוף נובמבר 2024; הצורך להמתין להכרעת בג"ץ בעתירות שהוגשו; העובדה שמערכות המחשוב של המשרד הן ישנות ולא מתקדמות; וכן עומס חריג של בקשות לבחינה שהוגשו בתוך פרק זמן קצר. כן מסר משרד העבודה כי נושא שיפור השירות להורים הזכאים לסבסוד המשרד זוכה לטיפול מיוחד, והוא אחד הנושאים המשמעותיים הנמצאים על סדר היום של הנהלת המשרד ומנכ"ל המשרד. במסגרת זו בוצעה בשנת הלימודים התשפ״ה רפורמה משמעותית בנושא הסבסוד, שעיקרה מעבר לקבלת נתוני שכר ישירות מהמוסד לביטוח לאומי (הביטוח הלאומי), כדי לחסוך למבקשי הסבסוד את הטרחה המיותרת של הגשת תלושי שכר ומסמכי שכר ולהקל עליהם את הנטל הבירוקרטי. נוסף על כך, עודכנו הסכומים המוענקים בדרגות השונות לאחר יותר מעשר שנים שהדבר לא נעשה, ועקב כך הורים שלא יכלו עד כה לקבל סבסוד יכולים כעת להצטרף למעגל הזכאים; השירות במוקד תוגבר מתחילת שנת הלימודים, וזמן ההמתנה הממוצע היה לראשונה 30 – 40 דקות; והמוקד צויד בבוט קולי, דבר שחסך 20% – 30% מהפניות, קיצר את זמני ההמתנה ואיפשר להורים לקבל מידע לגבי בקשתם.

משרד העבודה עדכן את נציבות תלונות הציבור כי עם פתיחת המערכת להגשת בקשות לסבסוד התברר שמספר הבקשות זינק בחדות לעומת השנים הקודמות, אולם ההספק של המוקד בנוגע למתן מענה לא עלה בהתאם. לכן כדי לקצר באופן מיידי את זמני הטיפול בבקשות ולטפל בבקשות שהצטברו החליט משרד העבודה על סגירת המענה הטלפוני במוקד עד 6.2.25 והסבת המוקדנים לטיפול בקביעת דרגות. בעקבות התערבות הנציבות נמסרה הודעה על כך להורים באמצעות מסרונים ופרסום בעמוד הראשי באתר המרשתת (האינטרנט) של משרד העבודה.

הגופים עם תלונות הרב ביותר

מעבר למשרד העבודה, הגופים עם מספר התלונות הגבוה ביותר היו משרד התחבורה (2,298 תלונות; 26% מוצדקות), המוסד לביטוח לאומי (1,581; 7%), רשות המיסים (1,119; 10%) ורשות האוכלוסין וההגירה (994; 47%). הגידול בתלונות על רשות המיסים ועל ביטוח לאומי נובע בחלקו מפגיעות הנגרמות ממלחמת חרבות ברזל ומבצע עם כלביא.

אנגלמן הדגיש בהודעתו כי "חובה על כלל גורמי הממשלה לבחון את התלונות שהגיעו לנציבות, להפיק את הלקחים הנדרשים ולשפר את השירות לציבור".

תגובת ארגון "אמת ליעקב בישראל" לממצאי דו"ח מבקר המדינה לשנת 2025:

"ממצאי דו"ח מבקר המדינה אינם הפתעה עבורנו, אלא חותמת רשמית ומרעישה למה שזעקנו והתרענו עליו בזמן אמת: התעללות בירוקרטית מכוונת, מרושעת ואכזרית נגד משפחות והורים מהציבור החרדי."

ארגון "אמת ליעקב בישראל", שליווה מקרוב מאות הורים נרדפים בתוך התופת הבירוקרטית הזו, קובע היום כי הנתונים הבלתי נתפסים – זינוק של 740% בתלונות ו-91% של תלונות מוצדקות – מוכיחים כי לא בכשל טכני מדובר, אלא במערכת שפיתחה "עודף מוטיבציה" אנטי-חרדי ופעלה בשיטתיות כדי למנוע מילדים רכים את פת לחמם.

נלחמנו בבתי המשפט ובמשרדי הממשלה – ונמשיך להילחם:

• הארכת תקופת הזכאות: ארגון "אמת ליעקב בישראל" לא עמד מן הצד. הגשנו לא פחות מ-4 עתירות משפטיות דחופות לבג"צ, אשר הובילו במישרין להארכת תקופת הזכאות והצילו אלפי משפחות מקריסה כלכלית מיידית.

• פנייה למבקר המדינה: זיהינו את היישובים החרדיים (בני ברק, מודיעין עילית, ביתר עילית ובית שמש) קורסים תחת עומס הפניות והשרירותיות, והצפנו את משרד המבקר בתלונות מפורטות על קביעת דרגות שונות לאחים, ביטול דרגות למפרע ללא נימוק, ומוקד טלפוני מנותק במכוון.

במגבלות הכוח של הארגון עשינו הכל כדי לשמש שכפ"ץ להורים, אך כעת, משהאמת יצאה לאור באופן רשמי ע"י נציב תלונות הציבור, אין בכוונתנו לעבור לסדר היום.

התירוצים של משרד העבודה על "מערכות מחשוב מיושנות" או "חברות כוח אדם חיצוניות" אינם פוטרים את האחראים הישירים מאחריות אישית וציבורית. הארגון בוחן בימים אלו הגשת הליכים משפטיים אישיים ותקדימיים נגד מנהלי המוקד, עובדיהם וראשי האגף, שהפכו את תפקידם הציבורי לכלי ניגוח והתעללות בהורים חרדים.

לא נשקוט ולא נעצור עד שיוסרו כל החסמים, וכל משפחה חרדית תקבל את זכויותיה על פי חוק בכבוד ובשוויון מלא!

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

8 תגובות
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

גם בלוד – כל תושבי שכונת גני איילון, הפורומים מלאים בתלונות כאילו!
כל הרשימה היא אזורים חרדים מובהקים!
חייבים תלונה אזרחית. אפליה לא חוקית

אנטישמיות לשמה!

כי כמעט רק חרדים עונים על הקריטריונים של קבלת הנחה במעונות לפי שכר לנפש.

מי שלא חרדי כמעט לא מקבל את ההטבות האלה לכן ברור שרוב התלונות של חרדים

ברור, גם החרדים משלמים הכי הרבה מיסים! כמה לחם, גבינה , ממתקים בגדים וכו' וכו' קונה משפחה חילונית עם 2 כלבים וילד? לעומת משפחה חרדית עם 6-12 ילדים שיהיו בריאים? כמה דירות קונה משפחה חילונית? כל 2 משפחות שמתחתנות אולי אחת! חרדים עבור כל ילד!
אז מי משלם כאן הכי הרבה מיסים במדינה -?

הגיע הזמן להסדיר את מעמד החרדים במדינה. לא עוד רק נותנים אלא גם מקבלים.

חחחח, בדיחה טובה

הגיע הזמן שחרדים יבינו שאסור לקחת חלק במדינה הזו שהיא נגדכם במלוא מובן המילה איפה הכבוד העצמי תלמדו לחיות כמו יהודים אמיתיים בלי חסדי הגויים והיהודים המשומדים

כתבות חדשות באתר

בזמן שמחירי המשלוחים עולים ברשתות השיווק, יש מי ששומרים על המחיר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
ח"כ אורי מקלב נגד בג"ץ: "בפסיקותיהם אין אנו מתחשבים"
הצבעה דרמטית בקונגרס: רוב הדמוקרטים צפויים לתמוך בעצירת הסיוע לישראל
"אבא שלי שקוף?", שאל הילד הקטן – והנוכחים פרצו בבכי מר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
חילוץ מגובה בבת ים: פועל עגורן חולץ מגובה 150 מטרים
לקחי המלחמה: האיחוד האירופי ואוקראינה יקימו מערך ייצור כטב"מים
ה' באב: ישועות לרוב בקבר האריז"ל בראשות רבי אלימלך בידרמן
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
מסתערבי מג"ב עצרו מבוקש טרור בשכם בפעילות משותפת עם השב"כ
איראן מגבירה את הדיכוי: זינוק חד בהוצאות להורג של אסירים פוליטיים
מודיעין עילית: הסתיימו ימי השבעה – שמונה יתומים שבו לבית ריק
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
מהלומה בים השחור: ספינת ביטחון רוסית הושמדה ליד מעונו של פוטין
"חיפש עבודה": נתפס כבאי שהודה בהצתת היער המלכותי בצרפת

הכתבות המעניינות ביותר

רשות המסים פתחה את מערכת התביעות לעסקים בגין מבצע "שאגת הארי"
בשורה לאשדוד: שלוחה של רשות הספנות לרשיונות משיט נפתח באשדוד
סוף לבירוקרטיה: משרד התחבורה מאפשר לעובדים זרים לשלם אגרות באופן מקוון
''הכלכלה היא החוסן הלאומי'': נשיא המדינה סייר במפעלי תעשייה בצפון
אנגליה: טייס השתעמם בטיסת ניסוי וכתב בשמיים שהוא משועמם
מענה למצוקת כוח האדם: נאנובל הישראלית המציאה קוטף רובוט אוטונומי
המסך נחסם בחצות: בריטניה בצעד להגבלת הרשתות החברתיות לבני נוער
על רקע המחלוקת עם סמוטריץ': אופיר סופר הודיע על פרישה מהפוליטיקה
פינויי חירום ו-128 שריפות: קנדה נאבקת בגל אש חסר תקדים
וואטסאפ

חדש באתר

.
ח"כ אורי מקלב נגד בג"ץ: "בפסיקותיהם אין אנו מתחשבים"
.
רשות המסים פתחה את מערכת התביעות לעסקים בגין מבצע "שאגת הארי"
United_States_Capitol_-_west_front_640x332
הצבעה דרמטית בקונגרס: רוב הדמוקרטים צפויים לתמוך בעצירת הסיוע לישראל
IMG-20260715-WA0849
חילוץ מגובה בבת ים: פועל עגורן חולץ מגובה 150 מטרים

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

.
הסרת חרפת המעצרים מעל בני הישיבות; גלריית כנסת מורחבת
בר מצוה לנכד האדמו''ר מביאלא ישרי לב צילום יוסי לוי (11)
שמחת הבר מצוה לנכד האדמו"ר מביאלא ישרי לב
שמחת האירוסיו בבית נאדבורנא באניא- סערדעהלי צילום שימי פ
שמחת האירוסין בבית נאדבורנא באניא - סערדעהלי
י''א חודש עצרת מספד ראש הישיבה בעל הברכת כהן בהיכל ישיבתו במודיעין עילית (17)
במלואת י"א חודש להסתלקותו: עצרת מספד על מרן ראש הישיבה בעל ה'ברכת כהן' זצוק"ל

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם רְבִיעִי • כותרות העיתונים – א' באב ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם רְבִיעִי • כותרות העיתונים – א' באב ה'תשפ"ו

התחברות למשתמש פרימיום

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture