חמושים פלסטינים מגדודי חללי אל אקצא במצעד צבאי במחנה הפליטים בלאטה. צילום: נאסר אישתיה/פלאש90

ירי שבשגרה: פיגוע רודף פיגוע – זינוק מדאיג ומסוכן בפיגועי ירי ביהודה ושומרון

עשרות פיגועי ירי בוצעו בתקופה האחרונה ביו"ש, ואין אפילו נתון מוסכם כמה – אך כל נתונים מציגים תמונת מצב מדאיגה מאוד • הפתרון של מערכת הביטחון: שחרור אסירי פת"ח – ח"כ סטרוק ל'JDN': "להשליך מכל המדרגות"

כתבות נוספות בנושא:

פיגועי ירי היו בשנים האחרונות אירוע יחסית נדיר, כך שגם ירי כושל מרכב חולף שלא גרם אפילו לנזק היה זוכר לסיקור, בכל זאת נשק חם הוא לא דבר של מה בכך, אבל לאחרונה נראה שהוא הפך לכן דבר של מה בכך.

ביום שלישי השבוע כוח של משרד הביטחון שעבד על טרקטור בקן התפר סמוך לכפר ג'למה, דיווח כי נורו לעברו יריות. כרגיל לא היו נפגעים, אז זה לא עניין אף אחד. גדודי חללי אל-אקצא בג'נין פרסמו לאחר התקרית תיעוד של הירי לעבר הטרקטור.

בלילה, כשסגן מפקד סיירת חטיבת הנח"ל רס"ן בר פלח הי"ד, נרצח בפיגוע ירי (בצה"ל מעדיפים לקרוא לזה היתקלות עם מחבלים, נו שוין) לא רחוק משם, סמוך למעבר ג'למה שצפונית לג'נין, זה בהחלט עניין, העציב וקומם רבים על הטרור המשתולל.

עוד במהלך הלילה ביצעו ערבים שני פיגועי ירי בגזרת שכם. בתיעודי שהתפרסמו ברשתות הערביות נראה ערבי כשהוא פותח באש מנשק ארוך סמוך לכיכר חטמ"ר שומרון, וכן פורסם תיעוד מירי שבוצע לכיוון בסיס צה"ל בהר גריזים.

הנתונים הסותרים

לפי מרכז המידע הפלסטיני 'מעטי', בחודש אוגוסט בוצעו 73 פיגועי ירי לעבר כוחות צה"ל והמתיישבים היהודים (המקור לא משהו, אבל הנתון זועק). לפי אותו מרכז מידע, בוצעו 832 פעולות טרור ביהודה ושומרון ובירושלים המזרחית במהלך חודש אוגוסט, בהן נפצעו 28 ישראלים.

מנגד, ב'וואלה' נטען כי מתחילת השנה הלועזית היו כמאה פיגועי ירי, בהם לרוב נעשה שימוש ברובים אך גם באקדחים, ומהנתונים עולה כי 80% מהפיגועים בצפון השומרון. גורם צבאי ציין כי סוכלו למעלה מ-200 פיגועי ירי.

ראש השב"כ, רונן בר, סיפק השבוע נתון משלו: "ספרנו השנה למעלה מ- 130 אירועי ירי. זאת למול- 98 ב-2021 ו- 19 ב-2020. זהו רק ביטוי אחד להיעדר משילות, להיקף האמל"ח ולהעדר אפקטיביות בעבודת מנגנוני הביטחון".

הטרקטור שנורה בצפון השומרון

כך או כך, רק הנתונים מהימים האחרונים מדברים בעד עצמם. לפי 'הקול היהודי', בי"ג אלול ערבים פתחו באש אל רכבי יהודים בכפר חווארה – יהודי נפצע באורח קל מרסיסי זכוכיות; בי"ב באלול ערבים פתחו באש אל קבוצת יהודים שנכנסו בליווי כוחות צה"ל לקבר יוסף; בח' אלול, ערבים פתחו באש מרובי ציד אל כח צה"ל סמך לנווה צוף – 4 חיילים נפצעו באורח קל; עוד באותו היום מחבלים פתחו באש אל אוטובוס הסעת חיילים סמוך לבקעות בבקעת הירדן – חייל צה"ל נפצע באורח קשה ועוד 6 בהם 5 חיילים נפצעו באורח קל; בה' אלול מחבלים ערבים ביצעו ירי בחברון ככל הנראה לעבר בתי היישוב היהודי – במרדף אחרי המחבלים שנמלטו נתפס רובה M-16 ותחמושת; בג' באלול מחבלים ערבים ירו אל מתפללים יהודים שנכנסו לקבר יוסף ושרפו את רכבם – שנים נפצעו באורח בינוני; בא' באלול מחבלים ערבים פתחו באש אל כח צבאי בציר גלעד סמוך לפנייה למוצב הסלע בין יצהר לחוות גלעד; עוד באותו היום מחבלים ערבים פתחו באש על מוצב צה"ל צפונית לעפרה.

כל הנ"ל הם רק פיגועי ירי בחודש העברי האחרון. לא נכללו שם אירועי ירי כמעט מידי לילה במסגרת פעילות כוחות הביטחון בכפרים ערבים במסגרת מבצע 'שובר גלים', ולא נכללו שם עשרות רבות של פיגועי אבנים, בקבוקי תבערה, מטענים ושאר מרעין בישין. בסך הכל אירועי בשבוע האחרון 81 אירועי טרור מסוגים שונים.

מה מוביל?

לפי גורמי הביטחון, יש כמה שיטות לביצוע פיגוע ירי, הבולטת שבהן היא ירי מרכב נוסע. המחבלים עולים על רכב גנוב או רכב שהורד מזמן מהכביש ולא מופיע ברישום המשטרה ("משטובה"), יורים ונמלטים בציר שנבחר מראש לעיר או לכפר הסמוך. השיטה הבולטת השנייה היא ירי מעמדה נוחה שנבחרה בראש ממרחק. היורה שוכב במארב, יורה לעבר החיילים או הכביש, ונמלט רגלית ולאחר מכן בכלי רכב שהסתיר בקרבת מקום.

המוטיבציה לביצוע פיגועי ירי נובעת מהכסף הרב שחמאס והג'יהאד האסלאמי הזרימו אל ג'נין, שכם, והכפרים מסביב לרכישת אמצעי לחימה ותחמושת, ותגמול לכל פיגוע. היעד העיקרי לגיוס הם צעירים פלסטינים בני 18 עד 25 בממוצע, בעלי עבר פלילי ולרוב מובטלים. לדברי גורמי ביטחון, היקף הפיגועים נובע גם מהקלות הבלתי נסבלת של זמינות הרובים, והיכולת לירות על כלי רכב בגלל חופש התנועה ברחבי יהודה ושומרון.

רס"ן בר פלח ז"ל

"התגברות הירי שאנו רואים בתקופה האחרונה היא תוצאה ישירה של היד הרכה כנגד מיידי האבנים, זורקי בקבוקי תערה ושאר הפיגועים הקלים לכאורה", אומרים הרצל ומירב חג'ג' מפורום 'בוחרים בחיים' שאיבדו את בתם שיר הי"ד בפיגוע בארמון הנציב לפני כ-5 שנים. "אם יתייחסו לפיגועים הללו בחומרה, כולל הריסת בתים, שלילת אישורי עבודה וגירוש, זה ימנע פיגועים חמורים יותר".

"בנוסף" הם אומרים, "כשהמחבלים רואים שכאשר הם מבצעים פיגוע שבו נרצח יהודי, יהודה דימנטמן הי"ד, התוצאה היא פינוי ישיבת חומש ע"י בני גנץ שר הבטחון הישראלי, הם למדים שכדאי להמשיך בפיגועי הירי, וזה פשוט משתלם להם, חייבים להפוך את המשוואה שכל פיגוע גם הקטן ביותר לא יישתלם להם".

הרש"פ – טוב או רע?

לפני שבועיים דווח ב'כאן חדשות' כי גורמי ביטחון ממליצים על חיזוק הרשות הפלסטינית כדי להתמודד עם האלימות. אחת ההמלצות לחיזוק הרשות – שחרור אסירי פת"ח שתקופת מאסרם לקראת סיום. כן, קראתם נכון, הפתרון זה לשחרר מחבלים.

נשק שנתפס ביו"ש. צילום: דובר צה"ל

ח"כ אורית סטרוק אמרה לנו אז בתגובה כי "‏היו ימים (לא כ"כ רחוקים) שנפתלי בנט, איילת שקד, וזאב אלקין, פעלו במשותף בקבינט להשליך מכל המדרגות את המלצות "גורמי הבטחון" האוסלואידים "לחזק את הרש"פ" כדי להילחם בטרור. היום הם צופים בתיאטרון האבסורד הזה כאילו זה לא נוגע להם. נתנו ללפיד את ההגה, ולגנץ את הבטחון, והלכו לעשות לביתם".

מי שפחות התלהב מעמדת מערכת הביטחון, שהוא חלק בולט ממנה, הוא הרמטכ"ל אביב כוכבי. "חלק מהעלייה בטרור נובעת מאוזלת ידם של מנגנוני הביטחון הפלסטיניים, שמובילה לחוסר משילות באזורים מסוימים ביו"ש, ואלו מהווים קרקע פורייה לצמיחת הטרור", האשים כוכבי.

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

1 תגובה
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

טיפשים
כוכבי לא מתלהב פחות
הוא אומר בדיוק אותו דבר
הוא אמר ש״חלק מהעלייה בטרור נובעת מאוזלת ידם של מנגנוני הביטחון הפלסטיניים״
מה משמע מזה? שצריך לחזק אותם
מכין לעצמו את הדרך לפוליטיקה

כתבות חדשות באתר

טרגדיה במודיעין עילית: הרב אלעזר סאלם, נפטר לאחר שנות מחלה והותיר 8 יתומים
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
דרמה במנהטן: סכנת קריסה של מגדל הובילה לפינוי הקונסוליה הישראלית
משגרי טילים בחדרי השינה: לוחמי חטיבה 769 פועלים בדרום לבנון
לראות בעיניים איך עץ הופך לארון קודש מפואר: סיור מאחורי הקלעים של אימפריית הריהוט מהצפון
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
נתניהו לטראמפ: משטר כמו טורקיה לא צריך לקבל מטוסי F-35
מבקר המדינה: איראן פועלת להעמקת השסעים בישראל באמצעות הרשתות
"אבא שלי שקוף?", שאל הילד הקטן – והנוכחים פרצו בבכי מר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
טראמפ על מכירת מטוסי F-35 לצד ארדואן: "זה משהו שנשקול, טורקיה מדינה נאמנה"
רפורמת הנשק מתרחבת: אוכלוסיות נוספות יהיו זכאיות לרישיון
בזמן שמחירי המשלוחים עולים ברשתות השיווק, יש מי ששומרים על המחיר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
במטרה לתקוע מקלות בגלגלים: האופוזיציה הגישה אלפי הסתייגויות על חוק המעצרים
צה"ל ושב"כ חיסלו מפקד נוח'בה ובכיר במודיעין הצבאי של חמאס

הכתבות המעניינות ביותר

מהפכת תברואה באלעד: הפחים הטמונים הראשונים בעיר
פיילוט בתל אביב: עמודי תאורה יהפכו לעמדות טעינה לרכבים חשמליים
אזהרת רחצה: זיהום חריג בנחלי הצפון הכניסה מסוכנת
ערב חיזוק בימי בין המצרים: הגאון  רבי בן ציון מוצפי שליט"א ימסור שיעור בביתר עילית
הילולת הצדיק משטפנשט זיע"א: כ-15 נפגעים טופלו במהלך ההילולא ע"י הצלה
אבל בבית שמש: הרבנית הצדקנית מרת רבקה רחל סאבאוויטש ע"ה
התרעת "יד לאחים": ארגונים מיסיונריים מקימים רשת בתי קפה ברחבי הארץ
לאחר תקופה של שיבושים: עבודות ריבוד יבוצעו ברחוב הרב שך בביתר עילית
אושר לקריאה ראשונה: המל"ל יגבש הערכת מודיעין חלופית לגופי הביטחון
וואטסאפ

חדש באתר

צילום מסך 2026-07-07 193350-compressed
דרמה במנהטן: סכנת קריסה של מגדל הובילה לפינוי הקונסוליה הישראלית
f222e45a-0006-46d7-8e37-aef0b234087f-compressed
משגרי טילים בחדרי השינה: לוחמי חטיבה 769 פועלים בדרום לבנון
WhatsApp Image 2026-07-07 at 17.53
מהפכת תברואה באלעד: הפחים הטמונים הראשונים בעיר
MIDEAST ISRAEL TRAFFIC
פיילוט בתל אביב: עמודי תאורה יהפכו לעמדות טעינה לרכבים חשמליים

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

ישיבת רשב''י הגרמ''צ ברגמן מגבית (29)
בהתאסף ראשי עם: גדולי ישראל התייצבו לימינו של ראש הישיבה
הילולת האדמו''ר מנאראל ע''י בנו האדמו''ר מנאראל צילום יהודה פרקוביץ (5)
הילולת האדמו"ר מנאראל זצוק"ל • גלריה
רבי-נפתלי
עולם הדיינות לבש חג: עשרות רבנים, דיינים ומו"צים בחנוכת המשכן החדש של בית הדין 'נתיבות חיים' בירושלים
מעמד הצדעה היסטורי לרגל שמונה עשורים של גבורה ושליחות במוסקבה-3-001 (92)
מעמד הצדעה היסטורי לרגל שמונה עשורים של גבורה ושליחות במוסקבה

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שְׁלִישִׁי • כותרות העיתונים – כ"ב בתמוז ה’תשפ”ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שְׁלִישִׁי • כותרות העיתונים – כ"ב בתמוז ה’תשפ”ו

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture