יודע אהרן בעצמו שבא דבר גדול לישראל על ידו והיה קושר חבל של ברזל במתניו ומחזיר על כל פתחי ישראל וכל מי שלא היה יודע לקרות קריאת שמע וכן מי שאינו יודע להתפלל היה מלמדו לקרות ק"ש ולהתפלל(תנא דבי אליהו בפרק יג אות ח)
לכל קשר בין אנשים שונים יש "קוד שיח" משותף – סיסמאות, ביטויים או סימנים מוסכמים המשמשים לתקשורת ביניהם. כך יש לחיילים בצבא, לבני זוג, ולקבוצות מגובשות. הקודים הללו מחברים בין האנשים ועוזרים לשמור על הקשר ביניהם בזמנים קשים.
יעקב ויוסף – התחייה דרך קוד משותף
יעקב אבינו יושב שרוי באבל בביתו ולפתע שומע שבניו חוזרים ממצרים. אך מה שהחיה את רוחו היה ראיית העגלות שיוסף שלח לקחת אותו. העגלות היוו "קוד" משותף ביניהם, שהזכיר ליעקב את הפרשה האחרונה שלמדו יחד בתורה לפני שנפרדו. כך חודש החיבור ביניהם.
וַיַּרְא֙ אֶת־הָ֣עֲגָל֔וֹת אֲשֶׁר־שָׁלַ֥ח יוֹסֵ֖ף לָשֵׂ֣את אֹת֑וֹ וַתְּחִ֕י ר֖וּחַ יַעֲקֹ֥ב אֲבִיהֶֽם׃
רוח יעקב חוזרת דווקא כשיעקב רואה את הקוד המשותף ליעקב ובנו יוסף העגלות
רש"י מסביר זאת ע"פ מדרש רבה:
סימן מסר להם במה היה עוסק כשפירש ממנו: בפרשת עגלה ערופה (ראה ב"ר צד , ג); וזהו שאמר: וירא את העגלות אשר שלח יוסף – ולא נאמר 'אשר שלח פרעה'. ותחי רוח יעקב – שרתה עליו שכינה שפירשה ממנו.
יעקב ויוסף הפגישה
כאשר יעקב פוגש את יוסף יוסף נופל על צווארו של עקב ובוכה אבל יעקב לא נפל על צוארי יוסף, ואמרו רבותינו שהיה קורא את שמע.(רש"י ) (בראשית מ"ו, כט). קריאת שמע היה הקוד שיעקב קבע להיות קוד הקשר בין משפחתו ואכן כאשר כל בניו סביבו הוא גם נפרד מהם בשמע ישראל בפרשה הבאה פרשת ויחי.
לקח לימינו
עמנו סובל בתקופה האחרונה מהתקפות אכזריות מאויבים הרוצים למנוע נוכחות יהודית בארצנו. חובתנו היא לשמור על ייחודיות עמנו ולטפח קודים משותפים המאחדים בין כל חלקי העם. אסור שהטרגדיות שאנו חווים יגרמו לפילוג, אלא להפך, עלינו לאמץ קודים חדשים שיחברו בינינו כמו "שמע ישראל". הקוד המשותף לכולנו דתיים וחילונים ימנים ושמאלנים צריך להיות קוד שמחובר להיותו יהודים במדינת היהודים הפסוק שמע ישראל הוא הבסיס לכל זה. כשיהיה לנו קוד משותף ברור נוכל להתגבר על הקשיים לזכות באחדות באומה ובזכות זה להגיע לניצחון.
בזמן צרה בועז תיקן לברך איש את חברו בשם ה' – וַיֹּ֥אמֶר לַקּוֹצְרִ֖ים ה' עִמָּכֶ֑ם וַיֹּ֥אמְרוּ ל֖וֹ יְבָרֶכְךָ֥ ה'. המלבים מסביר שם : "חז"ל אמרו שבועז ובית דינו תקנו שיהיו שואלים שלום חברו בשם" אף אנו כיום בעת צרה כדאי שנתקן לעצמנו קוד משותף הקשור עם שם שמיים . הקודים שלנו כיהודים גם יגרמו לאחדות בין בני ישראל כשכל אחד יברך את חברו בשם ה' או ב"שמע ישראל" כקוד המאחד בין כולנו.
הרב אליעזר שמחה ווייס חבר מועצת הרבנות הראשית לישראל




















