ועדת הכנסת החלה לדון היום (שני) בבקשה להפסיק את כהונתו של חבר הכנסת עופר כסיף ממפלגת חד"ש, עליה חתומים 85 חברי כנסת. זאת בשל חתימתו של כסיף על עצומה שתמכה בתביעה שהגישה דרום אפריקה לבית הדין הבין-לאומי בהאג בגין אשמת ישראל לביצוע "רצח עם" בעזה.
אם 18 מחברי ועדת הכנסת יתמכו בבקשה, היא תועבר למליאת הכנסת, שם יידרש רוב של 90 חברי כנסת להכרעתה. יושב ראש הוועדה אופיר כץ אמר בפתח הדיון כי הוא מקווה שהוועדה תשים "סוף לחופש לפעול נגד מדינת ישראל וחייליה", לכאורה בשם חופש הביטוי. היועצת המשפטית לכנסת, עורכת הדין שגית אפיק, אמרה כי לא פסלה את בקשת הדחייה על הסף בשל הרוב הגדול שתמך בה, אך יש לגשת למהלך כזה ברגישות ובזהירות.
"לפנינו עומדים זה מול זה הרצון לשמור על שוק חופשי של דעות – למול הרצון להגן על הדמוקרטיה", אמרה אפיק. "הפסקת חברותו של חבר הכנסת מפרה את זכותו להיבחר ואת היקף חופש הביטוי של הח"כים, כמו גם את זכויות הבחירה של הציבור שבחר בו. לא מצאתי לנכון לדחות את הבקשה על הסף, בין השאר גם בגלל הרוב הגדול, על פניו נראה שלא שמדובר בהתבטאויות ומעשים שלא חוצים את הרף הפלילי".
במהלך הדיון, הציג חבר הכנסת כסיף את טיעוניו: "את עמדותיי הפוליטיות ניתן להגדיר כעמדות של מיעוט כרוני. הן בלתי פופולריות בעליל, הן מקוממות את המרכז והימין ולעיתים גם חלקים בשמאל. אני מקבל את גזירת הגורל הפוליטית הזו להיות בלתי אהוד במגזרים רבים ואף שנוא במעגלים מסוימים".
עוד הוסיף כסיף כי "ההאשמה הכלולה בבקשת ההדחה – שאני תומך במאבק המזויין של חמאס נגד ישראל – היא שקר מובהק ובוטה במיוחד, סילוף פרוע שאין בו אטום של אמת, שקר מכוון שמאחוריו כוונת זדון ברורה: רדיפה פוליטית והשתקה של כל קול ביקורתי בכלל ושל האזרחים הערבים ונציגיהם בכנסת בפרט".
לקראת הדיון שיגרה אפיק מסמך, ובו חומרי רקע לחברי ועדת הכנסת. אפיק הבהירה כי החוק קובע שכדי להביא להפסקת פעילותו של חבר כנסת בעילה של תמיכה במאבק מזוין, נדרשות הצהרות מפורשות ממנו על כך. תמיכה במאבק מזוין, אמרה אפיק, צריכה להיות "שאיפה דומיננטית" מהפרוגרמה הפוליטית של אותו חבר כנסת, ושיפעל פעולה אקטיבית להוצאת המטרות האמורות, מהכוח אל הפועל.
אפיק הדגישה עוד כי על חברי הוועדה לתת דעתם על דבריהם של כסיף, שלה עצמה וגם של היועצת המשפטית לממשלה. גורם בכנסת המעורה בפרטי המקרה ובמקרים קודמים שבהם הוחל בהליך הדחה של חבר כנסת, העריך כי אין במעשיו של כסיף כדי להגיע לגדרים המצוינים בחוק בהקשר להדחה.





















בס״ד.
מן הדיווח דלעיל נראה כי אפקט הבקשה פעל את שלו. על כן, גם אם בקשת ההדחה לא תשיג את הרוב הדרוש, עצם הדיון ישיג את ההשפעה המתאימה. כסיף וחבריו, כמדומני, יסיקו מסקנות.
אם מסקנתם תהיה להמשיך בהההסתות נגד העם היהודי, הרוב הגדול בארץ הזאת יידע להגיב ולהקיא אותם מן הציבוריות הישראלית.
תודה.
נכון מאוד