Arie Leib Abrams/Flash90

הפרשה שמסעירה את המדינה: "מאות ייחקרו בחשד לזיוף תו נכה"

עד כמה רחבה תופעת זיופי תווי נכה ומי צפוי להיחקר בפרשה • מה הוביל לפתיחת החקירה ואלו חשדות נחקרים בפרשה • האם מי שהנפיק תו נכה בגין נכה אמיתי עבור רכב שהנכה לא נוסע בו צפוי גם הוא להיחקר | קצין החקירות בריאיון מקיף לחדשות JDN

כתבות נוספות בנושא:

כך פעלה השיטה: מאכרים ורופא זייפו מסמכים והנפיקו תווים

פרשת זיופי תווי החניה לנכים התפוצצה השבוע כשחוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 עצרו תשעה חשודים מרכזיים. החקירה, שנפתחה בעקבות זינוק חשוד של 400% במספר תווי הנכה בישראל, חשפה רשת מאורגנת שכללה רופא ומתווכים (-מאכרים) שסיפקו תווי חניה מזויפים תמורת תשלום. בראיון מיוחד ל-JDN חושף קצין החקירות הממונה על הפרשה את היקף התופעה, שיטות הפעולה, והצפי למאות חקירות נוספות.

"הופתעתי מהחוצפה והתעוזה. בסוף מדובר בתו נכה – איפה הבושה של האנשים לבוא ולקנות את זה בשביל הנוחות שלהם?" אומר רב פקד עומרי סמבורסקי, קצין החקירות הממונה על הפרשה בלהב 433. "אני כבר שנים רבות במשטרה, וזה ממש הפתיע אותי – אתה רואה את הראיות ואת הצורה שבה סחרו בדברים האלה, כאילו אין בושה ואין גבול לחוצפה".

על תחילת החקירה והסיבות שהובילו לפתיחתה מספר בראיון לחדשות 'JDN' רב פקד עומרי סמבורסקי, קצין חקירות בלהב 433 והממונה על חקירת הפרשה: "לפני כעשרה חודשים נפתחת חקירה בלהב 433 בשיתוף פעולה עם משרד התחבורה בחשד לזיופים בבקשות לתו נכה המוגשות דרך האתר של משרד התחבורה. החקירה נפתחת לאור עלייה של כ-400% בשנתיים האחרונות בכמויות תווי הנכה בישראל".

"במהלך החקירה אנחנו מגלים חבורה של חשודים שאחד מהם הוא רופא במקצועו, שהם למעשה פיתחו מעין מחירון, שבאמצעותו הם מספקים במרמה לאנשים תווי נכה", מספר רב פקד עומרי.

"עם התקדמות החקירה מתברר כי אותם אנשים מספקים במרמה רישיונות לקנאביס רפואי, והכי גרוע מתברר שהם מספקים גם רישיונות נהיגה מזויפים שזה הכי גרוע. זה ממש כמו לתת רישיונות להרוג", אומר קצין החקירות הבכיר.

החקירה נמשכת: מאות צפויים להיחקר

את מי אתם חוקרים, את המאכרים שביצעו את הזיופים בלבד או שכל האנשים שרכשו תווי נכה שלא כדין עלולים להגיע לחקירה בקרוב?

רב פקד עומרי סמבורסקי משיב: "אנחנו חוקרים את המאכרים שביצעו את הזיופים האלה, אבל ממש לא רק אותם, החקירה מתנהלת גם כנגד אנשים שמילאו פונקציות שונות בתהליך הזה וכן כלפי אותם אנשים שעלו כלקוחות ששילמו וקיבלו במרמה את התווים".

כלומר, גם אלו ש"רק" קנו את אותם תווים חשודים למעשה במעשים פליליים.

רב פקד עומרי סמבורסקי: "נכון מאוד. גם הם חשודים במעשים פליליים. בנוסף, אציין שבעתיד הפרקליטות יחד עם משרד התחבורה צפויים לבצע בחינה מחדש של אישורי תו נכה שהונפקו דרך האתר של משרד התחבורה על מנת לוודא שאכן מדובר בתווים שניתנו כדין, ולשלול את אלו שהתקבלו שלא כדין. כמובן שמי שזכאי לתו נכה לא ייפגע ויישאר עם התו שקיבל. העבודה זו תתבצע על מנת לצמצם ולהקטין את תופעת הפשיעה הזו".

Arie Leib Abrams/Flash90

התקמבנת על תו נכה של הסבתא או הדודה האם תחקר?

האם תחקרו גם שימוש לא חוקי בתווי נכה חוקיים?

רב פקד עומרי סמבורסקי: "כמובן שלא אומר שזה תקין. זה לא תקין. אבל זה לא נחקר במסגרת הפרשה. אנחנו חוקרים אנשים שזייפו וכך קיבלו למעשה תו נכה במרמה. התווים שבידם אמנם מקוריים אבל המסמכים שהוגשו זויפו".

אתה יכול לחשוף איך בדיוק עבדה השיטה של הזיופים?

מטבע הדברים רב פקד עומרי סמבורסקי אינו מעוניין לחשוף את כל ממצאי החקירה שנמצאת עדיין בשלביה הראשונים כחקירה גלויה, אולם בכל זאת הוא מעניק לנו הצצה לתעשיית הזיופים: "הם לוקחים טופס רפואי תקין, ובו חוות דעת על אדם עם לקות רפואית מסוימת, משנים את השם בטופס ומגישים את זה על שם אדם אחר".

"יש להם דפוס עבודה, יש בידיהם חוות דעת רפואית אחת תקינה, הם לוקחים אותה ומשנים את השם וכך הם משיגים תווי נכה לאנשים שלא זכאים לכך", מספר הקצין.

למה זה כל כך חמור, ובמי זה פוגע?

מעבר לעצם עבירת הזיוף והשגת דבר במרמה ושלא כדין, חשוב לקצין החקירות בלהב 433 להבהיר את משמעות הצעד שאותו ביצעו ככל הנראה לא מעט אנשים. יש מספר זכויות / הטבות המוקנות למי שמחזיק בידיו תו נכה. ראשונה כמובן היא הזכות לחנות בחניית נכים, ובתנאים מסוימים אף במקומות בהם נאסרה החניה. נקל לשער כי בהינתן כמות מוגבלת של חניות נכים ברחבי הארץ כי כל אותם אנשים שהשיגו תווי נכה במרמה פוגעים באוכלוסיית הנכים האמיתית.

בנוסף, בעל תו נכה זכאי לפטור מתשלום חניה במקום ציבורי בתנאים מסוימים וכן פטור מתשלום על חניה במקומות המסומנים בכחול לבן. גם כאן מדובר בנזק אגבי מצטבר של מאות מיליונים שקלים לקופת המדינה שמופסדת בגלל אותם זיופים, כספים שבסופו של דבר הם כספים של הציבור שלא יקבל אותם. מלבד זאת תו נכה מקנה זכות לנסיעה בנתיב תחבורה ציבורית, גם כאן אותם תווים שהושגו במרמה עלולים ליצור עומסי תנועה ולהפריע למעבר אוטובוסים של התחבורה ציבורית המשרתים את כלל הציבור.

נתיב תחבורה ציבורית. צילום: Avshalom Sassoni/Flash90

החקירה מייחסת לחשודים את ההפסדים של המדינה מסיפור הזיופים של התווים?

רב פקד עומרי סמבורסקי: "החקירה אינה מייחסת לחשודים את הנזק הפוטנציאלי לו הם גרמו, אם כי נחקרים גם חשדות להעלמות מס בהקשר של הנפקת התווים".

במהלך שיחתנו מדגיש רב פקד עומרי כי אין מדובר בזיוף התווים עצמם כי אם הגשת טפסים מזויפים למשרד התחבורה באמצעות מערכת ההזדהות הלאומית. נקודה נוספת שחשוב להדגיש, הפרשה מתמקדת בחקירה של אישורי תו נכה דרך משרד התחבורה בלבד ואינה עוסקת בתווים שהונפקו על ידי ביטוח לאומי או משרד הביטחון שם לא נרשם זינוק עצום כפי שאירע בתווי הנכה שמנפיק משרד התחבורה.

זיוף קבלות לקבלת החזרים בגין 'סל לידה'

יש אנשים שמזייפים קבלות כדי לרכוש מוצרים שאינם כלולים בזכאות של סל לידה אותו מעניקים קופות החולים ליולדות. האם גם כאן יש חשד לפלילים?

רב פקד עומרי סמבורסקי משיב כי "על פניו מבחינה משפטית, יש כאן לכאורה עבירות של קבלת דבר במרמה, אבל המטרה שלנו ביחידה היא לעצור תופעת פשיעה חוצת מחוזות, משהו שהוא יותר ארצי ועצור אנשים שפוגעים בהיקפים גדולים יותר. כמובן שכל עברה היא לגופה, אבל אנחנו מתעסקים יותר בהיבטים כאלה של החוק".

Yossi Aloni FLASH90

כמה אנשים נחקרו ונעצרו עד כה בפרשה, וכמה צפויים להיחקר?

"כרגע אנחנו עם תשעה עצורים", משיב רב פקד עומרי סמבורסקי ומוסיף כי "הבוקר יצאנו בגל עיכובים נוסף, בכל יום אנחנו מביאים עוד ועוד חשודים להיחקר בפרשה. יש כאן היקף של עשרות ואפילו מאות מעורבים שנחקור בתקופה הקרובה. מדובר פרשה מאוד גדולה בהיקף גדול".

המספרים מדברים: מ-100 אלף ל-500 אלף תווים

בכמה גדלה כמות האישורים של תווי נכה שגרמו לכם לפתוח בחקירה מקיפה שכזו?

"מדובר בעלייה עצומה של תווי נכה, מכמות של פחות ממאה אלף אישורים הייתה קפיצה של בין ארבע מאות לחמש מאות אלף תווים. אני לא מדבר על בקשות שהוגשו אלא כמות התווים שאושרה סופית וככל הנראה בחלקה נעשתה שלא כדין".

ראינו בפרשות אחרות, דוגמת כלי הנשק הלא חוקיים במגזר הערבי, שהמשטרה הודיעה כי מי שיגיע וימסור נשק לא חוקי למשטרה לא תפתח נגדו חקירה. יש מחשבה במשטרה להעניק גם לחשודים פוטנציאלים בפרשה הזו תקופה בה יוכלו לבוא ולהודות בהשגת תו נכה שלא כדין ללא שיינקטו כנגדם הליכים פליליים?

"אנחנו לא עוסקים בכך. אנחנו עוסקים בהיבט הפלילי. אחרי סיום החקירה יהיה מקום למשרד התחבורה בשיתוף פעולה עם הפרקליטות כאמור, לערוך ניקוי של המרשם של תווי הנכים. זה ייעשה על ידם", אומר רב פקד עומרי סמבורסקי, ומוסיף כי "כל מי ששילם במרמה כדי לקבל תו נכה, רישיון וכדומה, יכול להיות מזומן לחקירה".

מדבריו ניתן להבין, כי המשטרה תחקור את כל מי שעלו כנגדו ראיות כי היה מעורב בהשגת אישור שלא כדין. רק אחרי השלמת החקירה הגופים האזרחיים יחליטו כיצד לנקות את כל אותם אנשים שהשיגו תווי חניה שלא כדין. שם זה אכן יכול להיעשות תוך אמירה שלא ייפתחו הליכים פליליים, אבל טרם ניתן לקבוע כי כך אכן ייעשה.

המטרה של יחידה להב 433 לעצור את התופעה הפסולה של זיוף או קניית רישיונות ואישורים. "כל מי שהיה מעורב בזה עלול להיות מזומן לפה והוא יצטרך לתת הסברים, למה הוא שילם ולמה הוא קיבל דבר במרמה", אומר הקצין.

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

13 תגובות
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

תחשבו על הנכה שמגיע לחפש חניה ואין ולכן נאלץ לחזור על עקבותיו
תחשבו על הנכה שמחפש חצי שעה חניה כי מישהו חונה לו על החנית נכה שלו
(כי מי שהוא לא באמת נכה והוא אפילו לא יודע שנכה לא יכול לחנות על חנית נכה אחר והוא לא מבין מה הנכה סובל בגללו )
וכן גם עם אתה חונה רק לדקה (שבדרך כלל נמשכת להמון זמן ואתה מתנצל ולא מבין מה רוצים ממך ) אתה גורם לנכה שבדיוק מגיע לקבל ציפצופים כי הוא רק מחפש עם יש מישהו באוטו ואת שאתה יוצא ומבין מה הוא רוצה
ואהבת לרעך כמוך
גזל זמן לא ניתן להשיב
חילול ה'

כל מילה!
אנשים נכים צריכים את זה באמת!
מינימום של מחשבה על הזולת—

תופעת הזיופים של התגי נכה החלו בגלל המצב הבלתי אפשרי שנהגים בערים מרכזיות כגון ירושלים ותל אביב לא יכלו כמעט להתנהל בצורה הגיונית מבלי לקבל דוחו"ת שלא נגמרים כמויות הפקחים וכמויות התירוצים שלהם לנתינת דוחו"ת הפכה לבלתי נסבלת מה שגרם לאנשים לנסות אפשרויות לא חוקיות וביודעי ומכירי בעלי תג נכה אשר מקבלים על עצמם שהשימוש יהיה רק שלא על חשבון נכים כגון חניה על מדרכה או כחול לבן וכו'
ודי רק לראות את כמות הכסף שהעיריות מכניסות מקנסות חניה בכדי להבין מי כאן העושק ומי העשוק

וזה סיבה לגנוב

יש שמועה שהנחקרים הם בחורי ישיבה ,אקוה שהחרדים הם לא אלה שישמצו בעבורם כעת ותהיה השעיר לעזעזאל

אם חרדים משקרים צריך לדון אותם ביתר חומרה מכיוון שהם אמורים להיות הכי יראי שמיים!!!!!!!!!!
אסור לשקר ואסור לגנוב!!!
הצער שמגיע לך בעקבות חוסר חניה מכוון אליך במדויק ולא תצליח לפתור אותו באמצעות שקרים, תקבל צער אחר במקום. באמת עדיף צער על חניה ובזבוז זמן.

מזה השטויות האלה אז בנאדם חילוני לפי מה שאת אומרת אם הוא רצח שפשוט ישלם פיצויים למשפחה ולא ישב בכלא כי הוא לא ירא שמיים ולא צריך לדקדק איתו?!?!
ובכלל גם אדם חילוני אמור להיות הכי ירא שמים.. כולנו יהודים ולכולנו אותה המטרה..

יש לנו בני דודים שנקלעו ברכבם לפיגוע קטלני בחול המועד סוכות, ליד בית חגי בסמוך לקרית ארבע. ביתם בת ה3 נהרגה, ובת נוספת שהיתה אז בת שש נפצעה קשה מאד ונשארה משותקת לחלוטין. יש להם כמובן רכב נכה ענק כולל מעלון. אף פעם הם לא ינצלו את חניית הנכה אם הנכה שלהם לא באוטו! אין מצב שיעשו זאת כדי לא לתפוס מקום ממישהו שזקוק לזה באמת!

תהיו בטוחים שרבים מהם הםק ערבים.. בחניה שלנו יש 5 תווי נכים לאנשים שהולכים ורצים, ללא ילדים קטנים אנשים בגילאי 50+ כולם ערבים.. ברור לי שזה שרק ותרמית. עוד לפני שעוברים דירה לוקחים את החניה הקרובה אליהם לבית והופכים אותה ביום לחניית נכה עם מספר

סוף סוף נקבל תו חניה אזורי בירושלים וכל השקרנים יעלמו עם הטענות שלהם שיש תו נכה…

לא מצדיק את הגנבים שגונבים לנכים, אבל "לא עכברא גנב אלא חורא", המדינה והעיריות שגוזלות כמה שיותר כסף לאנשים הם אלו שגורמים למצב, ידעתם שיותר מחצי מהעלות של הרכב שקניתם זה מיסים למדינה?
הייתי בקנדה ואני בהלם מהמחיר שם, זאת מדינה הרבה יותר יקרה מפה אבל מחירי הרכבים הם פחות מחצי מפה..
ולא חסר דוגמאות..

לא הבנתי מה הקטע עם הקבלות והסל לידה, אבל מה הקטע להלשין?

אם לא יחפשו בחורים איך לתת דוחות הציבור לא יצטרך תוו נכה… ודי למבין…

כתבות חדשות באתר

המחלה התגלתה במהלך חתונת הבן: הרב יעקב בן שלמה ז"ל הותיר שבעה יתומים
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
השביל החדש מחוץ ליישוב וההכנות במתחם ההילולה בעגור | תיעוד בלעדי
אחרי פציעת לוחם: צה"ל תקף כ-10 יעדי חיזבאללה בדרום לבנון
פתרון הדיור החרדי: החכמים מזהים את ההזדמנות במערב קריית גת
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
סגירת חשבון: חוסל המחבל שחטף את דניאל פרץ והחזיק בשלושה חטופים שנורו בשוגג
טהרן אבלה: אלפים משתתפים בטקסי הפרידה והלוויה של עלי ח'אמינאי
מרן פוסק הדור בירך: "ברכה רבה מאת הקב"ה"
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
אחרי הלינץ' בחסידים: לוחמי דובדבן עצרו שמונה מחבלים במוחמאס
חייל נעצר בחשד לסחר באמל"ח; בביתו נתפסו קלצ'ניקוב ורובה צלפים
עם ישראל נרתם: מכינים את הבית לחמש יתומותיו של רבי משה שיינפיל זצ"ל
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
"לא אכפת לכם שהילדים שלנו מתים"; דרישה מלפיד: חזור בך מההסתה והתנצל מיד!
לוחם מילואים נפצע קשה בהיתקלות עם מחבל חיזבאללה בדרום לבנון

הכתבות המעניינות ביותר

המשטרה ביטלה את האיסור: הילולת הצדיק רבי יצחק גברא זצ"ל תתקיים כמתוכנן
מעבר לדרמות: הבחירה היומיומית להיות "איתך"
בצפת נערכים למחאה וזעקה נגד הפעלת קווי אוטובוס לפני צאת השבת
השליחות שלנו לעשות מה שמגיע לידנו התוצאות מרחיקות לכת • הרב יחיאל מאיר צוקר • צפו
השליחות שלנו לעשות מה שמגיע לידנו התוצאות מרחיקות לכת • הרב יחיאל מאיר צוקר • צפו
נטילת ידיים לתפילת מנחה וערבית או היוצא מחדר תפילה אחד לאחר • הרב יהודה שטרן
פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
פרשת פנחס • הגה”צ רבי סיני הלברשטאם • צפו
פרשת פנחס • הגה”צ רבי סיני הלברשטאם • צפו
פרשת פנחס • המגיד הירושלמי רבי אשר דרוק • צפו
פרשת פנחס • המגיד הירושלמי רבי אשר דרוק • צפו
השיעור השבועי: פרשת פנחס • הרב נתנאל אביסרור
השיעור השבועי: פרשת פנחס • הרב נתנאל אביסרור
וואטסאפ

חדש באתר

WhatsApp Image 2026-07-03 at 14.54
השביל החדש מחוץ ליישוב וההכנות במתחם ההילולה בעגור | תיעוד בלעדי
2c7804a1-9826-4436-9cfe-d981d8d10896
אחרי פציעת לוחם: צה"ל תקף כ-10 יעדי חיזבאללה בדרום לבנון
WhatsApp Image 2026-07-03 at 12.29
המשטרה ביטלה את האיסור: הילולת הצדיק רבי יצחק גברא זצ"ל תתקיים כמתוכנן
IMG-20260703-WA0068
מעבר לדרמות: הבחירה היומיומית להיות "איתך"

המיוחדים

צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ
קיפקעס | פיצוץ השיחות עם צה"ל ומכה קשה לדרייברים
קיפקעס | פיצוץ השיחות עם צה"ל ומכה קשה לדרייברים

גלריות

מסיבת חומש בת''ת ייטב לב - סאטמאר - בני ברק צילום שוקי לרר (3)
וּתְגַדְלֵם בְּתוֹרָתֶךָ • 'חומש סעודה' בת"ת ייטב לב סאטמאר ב"ב
פדיון הבן לנין הרשלצי''ם צילום דוד ארזני
מִבֶּן חֹדֶשׁ תִּפְדֶּה • מעמד פדיון הבן לנין הראשלצי''ם
איריסון של נינת רבי יעקב מאיר שכטער צילום יחיאל רייכמאן (5)
שמחת האירוסין לנינת הגה"צ רבי יעקב מאיר שכטר
ABR55749_2
תיעוד מסכם: עצרת "זעקת התורה" של חסידי ויז'ניץ

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שִׁשִּׁי • כותרות העיתונים – י"ח בתמוז ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שִׁשִּׁי • כותרות העיתונים – י"ח בתמוז ה'תשפ"ו

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture