קובי גדעון, לע"מ

כשהמשפיע מבשל טשולנט: הפולמוס שמסעיר את חסידות חב"ד

טור של הרב יוסף יצחק חיטריק נענה בטור נגדי של הרב מנחם ברוד, והפולמוס בתוך חסידות חב"ד יצא לדרך עם עשרות תגובות בעד - ונגד • האם ראוי לאברך חסידי להיות שקוע באוכל או לסייע לאשתו בבישולים, או שהמטבח שייך לאישה?

כתבות נוספות בנושא:

טורו הקבוע של הרב יוסף יצחק חיטריק בשבועון 'כפר חב"ד', המתייחס רבות לענייני הנהגה חסידית, נגע בשבוע שעבר בנושא המעורבות של הגברים במתרחש במטבח, וליתר דיוק: האברכים שמבשלים, גם מנות גורמה.

הרב מנחם ברוד, נענה לאתגר בו מסיים תמיד הרב חיטריק את טורו "ומה דעתכם?", ומגיב בטור משלו: "כשהמשפיע מבשל טשולנט": "הרעיון הבסיסי נכון וחשוב, אך כיום נדרשת חלוקת נטל אחרת. אין לזה שום קשר לרמה החסידית ולמידת ההתעלות הרוחנית", הוא טוען.

הרבב חיטריק כותב בתוך טור ארוך העוסק בהתנערות מאכילה מיותרת ותאוותנית: "חוששני מאוד מתגובות נועזות, מנשות ישראל הקדושות, שמא לא יבינו את שייאמר בשורות הבאות, אך אומר את אשר על ליבי. אכן חייב כל בעל להיות שותף מלא בכל הקשור בצורכי ביתו, ולעזור בכל המצטרך ונדרש. אך קיים גם קו המפריד בין עזרה ושותפות לבין התערבות בנושאים השייכים לעקרת הבית".

"יש הבדל בין חסיד העוזר לאשתו בקניות במכולת וכדומה, כי לא מתאפשר לה הדבר בגין טרדות הבית המונעות ממנה לערוך את הקניות, לבין מי שדרכו בקודש להתעסק ולהתערב בצורכי הבית, לדוגמה המעורבות במטבח ובבישולים, ובהחלטות הגורליות – מה יוגש לארוחת ערב. כך דרכם של גלגולי דברים. הראשון עושה את הפרצה, השני רק ממשיך דרכו, השלישי חושב כי זו הנהגה מתאימה, והרביעי – כבר סובר כי זה יסוד היסודות של תורת והנהגת החסידות".

הרב מנחם ברוד הגיב: "יש בתים שבהם הבעל אינו חוצה את סף המטבח. ברור לכול שזו ממלכתה הבלעדית של עקרת הבית, והכניסה לזרים (היינו גברים) אסורה. יש בעלים שאפילו הכנת חביתה היא מחוץ לתחום בעבורם. ויש בתים שבהם התמונה הפוכה – הבעל הוא המבשל והמכין את סעודות השבת והחג. אני מכיר כמה וכמה כאלה, ובהם משפיעים ידועים, חסידים בלב ונפש, יהודים השקועים במאמרי חסידות ומתפללים באריכות. משפיע ידוע בכפר חב"ד לא היה מתבייש לגלות שהוא מכין את הצ'ולנט בביתו לכבוד שבת קודש, ועם זה הכול הכירוהו כמי שהוויות העולם הן ממנו והלאה. הוא לא ראה בזה סתירה".

"בתווך יש משפחות שבהן אומנם האישה היא המנהלת את המטבח, אבל גם הבעל יודע לחגור סינר ולהושיט יד לעזרה, ואיננו רואה בזה פגיעה בכבודו ובקדושתו. בבית כזה האישה מתייעצת לפעמים עם בעלה על התפריט, והוא אינו עושה פרצוף של מלאך אלא – שומו שמיים! – מחווה דעה. ההבדלים האלה כבר אינם קשורים לחסידישקייט ולמדרגות בעבודת ה'. יש גברים שבעבורם גם טיפול בתינוק שייך לתחומה הבלעדי של האישה, וברור להם ש"היא תקום". וכי זה עושה אותם חסידים גדולים יותר?".

"כנ"ל לגבי ריקון פח האשפה, שטיפת כלים וניקיון הבית. יש בתים שבהם הבעל לעולם לא ירוקן את הפח. לעיתים האישה היא שאינה מסכימה שבעלה יעשה זאת. כך התחנכה, וזו צורת הראייה שאימצה בחייה. האם זה מעיד על היותו של הבית הזה חסידי יותר מבית שבו הבעל אינו רואה שום פחיתות כבוד בריקון הפח?".

הוא מספר: "הייתי עד למקרה שבו נוצרו חיכוכים בין בני זוג טרי בשאלות האלה. האישה והבעל גדלו בבתים שונים לחלוטין בדפוסי חיים אלה, וכאשר האישה העזה לבקש מבעלה לעזור לה בשטיפת הרצפות, הוא נעלב עד עמקי נשמתו וראה בכך פגיעה אנושה במעמדו הרם. למזלו הטוב החליט להתייעץ עם אחד מחשובי רבני אנ"ש. כששמע הרב במה העניין, הזמין את הבעל אליו ביום מסוים ובשעה מסוימת. בבואו לבית הרב מצא האברך את הרב הנכבד עסוק ב…גריפת המים מהרצפה. הרב ביקש ממנו להמתין כמה דקות, ובינתיים האברך הצעיר כבר קיבל את התשובה".

"אם בעבר 'התפקידים המסורתיים' של גברים ונשים היו ברורים וחתוכים למדי, בימינו השותפות בין בני הזוג גדולה הרבה יותר. אולי זה נובע מהעובדה שבימינו כמעט כל הנשים עובדות לפרנסתן, וממילא נדרשת חלוקת נטל אחרת. אין לזה שום קשר לרמה החסידית ולמידת ההתעלות הרוחנית. עובדה היא שיש גברים שלעולם לא יטגנו חביתה ולא ירוקנו את הפח, אבל יושיטו יד בחדווה פעם ופעמיים לעבר מגש הגלידות. אומנם הם לא ידברו על מתכונים, אבל ינהלו שיחה ערה מאוד על מכוניות ועל מצב הבורסה. ולהפך, יש בעל שיתעניין אצל חברו אם יש לו מתכון טוב לצלי לכבוד החג, כי זו משימה שעליו לעשות, אבל כל עולמו הפנימי סובב סביב ענייני חסידות ועבודת ה'".

חילופי הדברים שהובאו בין דפי השבועון הרשמי של חסידות חב"ד, 'כפר חב"ד', עוררו פולמוס בקרב החסידים ורבים הביעו את דעתם – בעד, או נגד.

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

כתבות חדשות באתר

אחרי אלפי פגישות ו-336 זוגות מאורסים: 'השדכן' מסדר אתכם גם עם נדוניה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
נהג אוטובוס נהרג במהלך החלפת גלגל במועצה אזורית נחל שורק
תעלומה באומן: פיר תת-קרקעי מסתורי נחשף במהלך עבודות השיפוץ
פתרון הדיור החרדי: החכמים מזהים את ההזדמנות במערב קריית גת
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
מי מצית את מלחמות הדת בירושלים? מי עומד מאחורי קפה "בסמטה" הפתוח בשבת
ביקורת בממשלה על גובה הריבית: הנגיד משיב: "הממשלה פוגעת בוודאות העסקית במשק"
הישג ענק: לאומית שירותי בריאות דורגה במקום הראשון במידרג קופות החולים
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
סיכול ממוקד מהאוויר: צה"ל תקף רכב ובו ארבעה מחבלים בדרום לבנון
מהפכת אנרגיה ביו"ש: נחתם הצו האסטרטגי לפריסת תשתיות גז טבעי ביו"ש
מרן פוסק הדור בירך: "ברכה רבה מאת הקב"ה"
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
לרגל העצמאות: איכות אוויר חמורה בוושינגטון לאחר מופע זיקוקים המוני
המשלחת הישראלית בוונצואלה מרחיבה את פעילותה לשיקום אזורי האסון

הכתבות המעניינות ביותר

בהתאסף ראשי עם: גדולי ישראל התייצבו לימינו של ראש הישיבה
ביקורת על ההכרה ברצח העם הארמני: פרופ' ענבר מזהיר מ'טעות ילדותית'
הִילּוּלָא קַדִּישָׁא • הרה"ק רבי שלמה מקרלין זי"ע
הִילּוּלָא קַדִּישָׁא • הרה"ק רבי שלמה מקרלין זי"ע
רבני יחידת "כח הצלה" של "איחוד הצלה" התכנסו לדון בסוגיות הלכתיות מורכבות העומדות על הפרק
יד לאחים מתריע: עליית מדרגה של הפעילות המיסיונרית
הילולת הצדיק מעגור: אלפים פקדו את ציון רבי יצחק גברא זיע"א
צעד משמעותי נוסף בהתפתחותו של ׳רובע מערבא׳ החרדי החדש
חריג ברחובות: נחש צפע ענק אותר על כבלי חשמל
טרגדיה בבית שמש: תינוקת כבת 3 חודשים נפטרה בביתה
וואטסאפ

חדש באתר

ישיבת רשב''י הגרמ''צ ברגמן מגבית (29)
בהתאסף ראשי עם: גדולי ישראל התייצבו לימינו של ראש הישיבה
פרופ' ענבר
ביקורת על ההכרה ברצח העם הארמני: פרופ' ענבר מזהיר מ'טעות ילדותית'
הִילּוּלָא קַדִּישָׁא • הרה"ק רבי שלמה מקרלין זי"ע
הִילּוּלָא קַדִּישָׁא • הרה"ק רבי שלמה מקרלין זי"ע
WhatsApp Image 2026-07-06 at 09.10
רבני יחידת "כח הצלה" של "איחוד הצלה" התכנסו לדון בסוגיות הלכתיות מורכבות העומדות על הפרק

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

ישיבת רשב''י הגרמ''צ ברגמן מגבית (29)
בהתאסף ראשי עם: גדולי ישראל התייצבו לימינו של ראש הישיבה
הילולת האדמו''ר מנאראל ע''י בנו האדמו''ר מנאראל צילום יהודה פרקוביץ (5)
הילולת האדמו"ר מנאראל זצוק"ל • גלריה
רבי-נפתלי
עולם הדיינות לבש חג: עשרות רבנים, דיינים ומו"צים בחנוכת המשכן החדש של בית הדין 'נתיבות חיים' בירושלים
מעמד הצדעה היסטורי לרגל שמונה עשורים של גבורה ושליחות במוסקבה-3-001 (92)
מעמד הצדעה היסטורי לרגל שמונה עשורים של גבורה ושליחות במוסקבה

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שֵׁנִי • כותרות העיתונים – כ"א בתמוז ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שֵׁנִי • כותרות העיתונים – כ"א בתמוז ה'תשפ"ו

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture