צילום: ששון תירם

לראשונה בהיסטוריה: הכתלים הדרומיים של הר הבית הוארו • צפו

אטרקציה תיירותית חדשה בירושלים העתיקה: באירוע מיוחד שהתקיים הערב נדלקו באחת אלפי נורות לד מיוחדות בכותל הדרומי, בגן הארכאולוגי ירושלים הצמוד אליו ובחומות העיר העתיקה • המבקרים יהנו מחוויה חדשה ומרגשת במקום

כתבות נוספות בנושא:

play-rounded-fill

צילום: החברה לשיקום ולפיתוח הרובע היהודי

לראשונה בהיסטוריה, הכתלים הדרומיים של הר הבית הוארו באור מיוחד, המפנה זרקור לחשיבותו של האתר. זאת, כחלק ממיזם תיירותי חדש בירושלים, שיאפשר לחוות את הגן הארכיאולוגי ירושלים – מתחם הצמוד לרחבת התפילה של הכותל המערבי, כמו שמעולם לא נראה. את הפרויקט מובילות רשות העתיקות והחברה לפיתוח ולשיקום הרובע ובמימון משרד התיירות וקרן וויליאם דוידסון, שתרומתה הנדיבה אפשרה את המיזם.

הערב (ראשון) נחנך המיזם באירוע השקה מיוחד, במעמד שר השיכון, ירושלים ומורשת ח"כ זאב אלקין, שר התיירות יואל רזבוזוב, ראש העיר ירושלים משה ליאון, מנהל רשות העתיקות אלי אסקוזידו ומנהל החברה לפיתוח ולשיקום הרובע הרצל בן ארי.

אלפי נורות הלד שהותקנו במקום נדלקו באחת, והאירו את הכותל הדרומי, ואת שלל האלמנטים ההיסטוריים הנדירים הרבים מעברה המפואר של ירושלים הנמצאים במקום . מעתה, יוכלו המבקרים גם בשעות החשכה להתרשם מהרחוב המרכזי שהוביל אל בית המקדש בתקופת בית שני, ובו נחשפו בחפירות ארכיאולוגיות שדרת חנויות המעידות על המסחר ועל שגרת עולי הרגל. במקום נמצאו אבני מפולת אדירות שנפלו מהכתלים של הר הבית כתוצאה מחורבן בית המקדש על ידי הרומאים – עדות לדרמה שחוותה ירושלים בשנת 70 לספירה.

הפרויקט אף שופך אור על כתובות קדומות בעברית המוארות לראשונה – "וראיתם ושש ליבכם" וכתובת "לבית התקיעה להכ.." זו האחרונה, עשויה, לפי הפרשנות, להעיד על המקום בו תקעו הכוהנים בשופר, כשהכריזו על כניסת ויציאת השבת.

צילום: ששון תירם

תכנית התאורה הוכנה ע"י אמן התאורה אמיר ברנר, ובוצעה על ידי מומחי מנהל השימור של רשות העתיקות, אשר התקינו את מנורות הלד באופן שישתלב בשרידים העתיקים, תוך שמירה עליהם. לדברי אמיר ברנר, "המקום צויד בתאורת לד חדשנית בתפיסה" ירוקה", עם דגש מיוחד על זוויות הארה וטמפרטורת אור משתנה, בהתאם למוצגים המיוחדים המוארים במקום". מעניין לדעת, כי ניתן היה להבחין בכותל המואר גם מרכס ארמון הנציב המרוחק.

שר הבינוי והשיכון, ירושלים ומורשת, זאב אלקין: ״פרויקט התאורה המרשים בגן הארכיאולוגי מצטרף לשורת פרויקטים שיצאו לדרך לשדרוג ופיתוח הרובע היהודי, בהובלת משרד ירושלים ומורשת ובביצוע החברה לפיתוח הרובע היהודי, כמו שחזור בית הכנסת תפארת ישראל, הקמת מעלית הכותל ועוד. משרד ירושלים ומורשת בראשותי מוביל את העשייה הממשלתית לפיתוח ירושלים בכלל ואגן העיר העתיקה בהשקעה כוללת לאורך השנים של מאות מיליוני שקלים. ירושלים המאוחדת, הינה ותישאר בירתה הנצחית של מדינת ישראל ״.

שר התיירות יואל רזבוזוב ומנכ"ל משרד התיירות דני שחר, אמרו כי המשרד שם דגש על פרויקטים תיירותיים באגן העיר העתיקה, וכי הם רואים במיזם תאורת הלילה בגן הארכיאולוגי נדבך יסוד בהרחבת שעות ביקורי תיירים והמבקרים במקום ובעיר העתיקה.

ראש עיריית ירושלים משה ליאון: "אני בטוח כי סיורי הלילה שיתקיימו כאן מעתה, והסיורים הקוליים החדשים שהושקו הערב, יסייעו לחבר עוד ועוד קהלים אל עברה המופלא והמרתק של ירושלים, שהוא בעצם תמצית שורשיו של העם היהודי כולו"

לדברי מנהל רשות העתיקות, אלי אסקוזידו: "התאורה מדגישה את העוצמות של המפעל ההנדסי המזהיר שבוצע במקום הזה בימי בית המקדש השני. כשעומדים מול הכתלים המוארים, אי אפשר שלא להתפעם מכך. הדמיון לוקח אותך אחורה בזמן ואתה מרגיש חלק מחוויית עולי הרגל בעת העתיקה. כל עיני העולם נשואות לכאן, וראוי שהן יוכלו לראות את המונומנט העולמי גם בחשיכה".

בהובלת החברה לפיתוח הרובע היהודי, עוברים מרחב הכותל הדרומי והגן הארכיאולוגי ירושלים מהפכה של ממש. "מרכז דוידסון" החדש, המתהווה בימים אלה, שאף הוא אודות לתרומת קרן דוידסון, ישודרג ויכלול סיור קולי עוצמתי וחווייתי המסופר בעיני דמויות מתקופת בית שני, הפעלות VR. ופרוגרמת פיתוח ושימור עדכנית.

הרצל בן ארי, מנכ"ל החברה לשיקום ולפיתוח הרובע היהודי : "תכניות אלו ועוד מציבים את האתר, כראשון ומרכזי באתרי המבקרים והתיירים בעיר העתיקה כזה שייתן מענה הן לביקורי בודדים, משפחות, קבוצות וארגונים. שעות הפעילות יורחבו ויכללו גם סיורי לילה מודרכים, לצד תכניות לילה עונתיות ואנו צופים עלייה משמעותית של מספרי המבקרים באתר".

דארין מקיבר, נשיא ומנכ"ל קרן וויליאם דוידסון: "אנו בקרן וויליאם דוידסון, ממשיכים עם התרומות פורצות הדרך של המייסד המנוח שלנו לעיר העתיקה, ונרגשים לראות עוד אנשים מתנסים במקום המיוחד הזה בדרכים חדשות"*

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

2 תגובות
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

אוי גלות, גלות, ווי גרויס ביזסטו…..

למה? נשמה יקרה להיפך, עושים אור גדול לקראת הגעתו של המשיח. הכל שאלה של הסתכלות. תחשוב טוב יהיה טוב בעז"ה!

כתבות חדשות באתר

בזמן שמחירי המשלוחים עולים ברשתות השיווק, יש מי ששומרים על המחיר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
סנטקום: גל תקיפות נוסף הושלם; הותקפו מפקדות, מערכי נ"מ ותשתיות בבנדר עבאס
הממשלה אישרה באופן רשמי את כניסת השב"כ למאבק בפשיעה הערבית
"אבוי לעט שנצרך לכתוב כאלו דברים": עמוד ההוראה במכתב נדיר לעצירת המחלה הנוראה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
כמעט אסון בבנימין: כטב"ם ננעל על ישראלים שביצעו מטווח פיראטי
אש ללא הפסקה: גל תקיפות אמריקני שני בתוך יממה באיראן
"אבא שלי שקוף?", שאל הילד הקטן – והנוכחים פרצו בבכי מר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
האולטימטום של גפני עבד: הממשלה אישרה 39 מיליון ש"ח לשכר הגננות החרדיות
צה"ל חיסל שלושה מחבלים חמושים של חיזבאללה בדרום לבנון
ה' באב: ישועות לרוב בקבר האריז"ל בראשות רבי אלימלך בידרמן
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
היסטוריה בכנסת: אושר סופית החוק לפיצול והסדרת סמכויות היועמ"ש
כוננות מעצרים: ממחר בבוקר מבצע האכיפה המשטרתי בדרכים שיפגוש את בני הישיבות

הכתבות המעניינות ביותר

להיכן נעלמו כלי המקדש • הרב אברהם מימון • צפו
להיכן נעלמו כלי המקדש • הרב אברהם מימון • צפו
הרמב”ם היומי • הלכות חמץ ומצה פרק ז׳ • צפו
הרמב”ם היומי • הלכות חמץ ומצה פרק ז׳ • צפו
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם חֲמִישִׁי • כותרות העיתונים – ב' באב ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם חֲמִישִׁי • כותרות העיתונים – ב' באב ה'תשפ"ו
התרגשות בעטרת שלמה: ר' בונים פתח את תקופת 'המסכתא' ב'עטרת שלמה'
20 שנה אחרי מלחמת לבנון השנייה: צה"ל מסכם את הפגיעה במעוז חיזבאללה בבינת ג'בייל
ח"כ מישל בוסקילה ימונה לסגן שר החוץ במקום שרן השכל שהתפטרה
הרמטכ"ל בטקס לחללי המודיעין: "לחימת הצללים היא שמאפשרת לאזרחי ישראל לחיות באור"
והאר עיננו בתורתך: הנהלת "אסותא אופטיק" התקבלה אצל הראשל"צ הגר"ד יוסף שליט"א
וואטסאפ

חדש באתר

להיכן נעלמו כלי המקדש • הרב אברהם מימון • צפו
להיכן נעלמו כלי המקדש • הרב אברהם מימון • צפו
WhatsApp Image 2026-07-16 at 07.32
סנטקום: גל תקיפות נוסף הושלם; הותקפו מפקדות, מערכי נ"מ ותשתיות בבנדר עבאס
הרמב”ם היומי • הלכות חמץ ומצה פרק ז׳ • צפו
הרמב”ם היומי • הלכות חמץ ומצה פרק ז׳ • צפו
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

.
הסרת חרפת המעצרים מעל בני הישיבות; גלריית כנסת מורחבת
בר מצוה לנכד האדמו''ר מביאלא ישרי לב צילום יוסי לוי (11)
שמחת הבר מצוה לנכד האדמו"ר מביאלא ישרי לב
שמחת האירוסיו בבית נאדבורנא באניא- סערדעהלי צילום שימי פ
שמחת האירוסין בבית נאדבורנא באניא - סערדעהלי
י''א חודש עצרת מספד ראש הישיבה בעל הברכת כהן בהיכל ישיבתו במודיעין עילית (17)
במלואת י"א חודש להסתלקותו: עצרת מספד על מרן ראש הישיבה בעל ה'ברכת כהן' זצוק"ל

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם חֲמִישִׁי • כותרות העיתונים – ב' באב ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם חֲמִישִׁי • כותרות העיתונים – ב' באב ה'תשפ"ו

התחברות למשתמש פרימיום

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture