בתום יממה של התפרעויות בעיר העתיקה: מפקד מחוז ירושלים, ניצב דורון תורג'מן, התייחס הערב (ראשון) לתקיפת האוטובוסים בשער האריות ולמהומות בהר הבית ואמר: "אנחנו חווים רמדאן מורכב ומאתגר. היו לא מעט אירועים שטופלו נקודתית, ולצערי קיצוניים פורעי חוק שהם חלק קטן מציבור קטן שרוצה ליהנות מהחג – פועלים להסלמה. אנחנו ערוכים לאיומים השונים שהם ללא ספק רבים ומאתגרים. כל איום של מסיתים מחזק את המסלימים".
תורג'מן פירט את הפעילויות שהמשטרה ביצעה בתגובה ואמר: "בשער שכם צמצמנו את המסחר, ביצענו מעצרים נקודתיים כדי לאפשר את חווית החג. נעצרו חשודים שהתכוונו להקריב קורבן לפסח. ברור לכולנו שיום שישי הוא יום משמעותי בתפילת הרמדאן – המטרה שלנו הייתה לאפשר את התפילה. ביום שישי האחרון כבר מתפילת השחר החלו מפרי סדר לערום אבנים – זה אחד האירועים המשמעותיים ביותר שהיו לי בשלושים השנים שאני נמצא בירושלים".
בדבריו התייחס מפקד המחוז גם לפריצה של הכחות לתוך מסגד אל-אקצא ואמר: "קיבלנו החלטה לא פשוטה להיכנס פנימה אל הר הבית, אבל כל עוד הם היו נשארים במסגד הפורעים היו ממשיכים לירות זיקוקים וליידות אבנים ולהפריע גם למתפללים. הפעולה בתוך המסגד הייתה מהירה ככל הניתן".
תורג'מן ציין כי, "קרוב ל-500 עצורים נרשמו בהפרות הסדר בשטח ההר, מספר חסר תקדים. המטרה הייתה להרחיק אותם מהמסגד אך ורק על מנת לאפשר את המשך קיומה של התפילה. כל אחד מהם טופל בהתאם, חלקם שוחררו, חלקם נכנסו למעצר מנהלי ולחקירת שב"כ".
הוא התייחס לתקיפת האוטובוסים הבוקר בשער האריות ואמר: "בשלב הזה המאמץ המרכזי הוא בהר הבית ויש כוחות שפרוסים בכל רחבי העיר העתיקה, אבל זה לא קורה בכל נקודת זמן. המתקפה הראשונה הייתה בשעה 7:00. השוטרים עצרו את רעולי הפנים שיידו את האבנים. תוך פחות מ-10 דקות הגיע הכוח למקום. אני מצר על הפצועים אבל קיבלנו החלטה שלא להפסיק את האוטובוסים, והנסיעות המשיכו בצורה מסודרת".
למרות האלימות שנרשמה היום בהר הבית, מאות יהודים עלו היום באישור המשטרה לביקור בהר. "נדרשנו להוציא את מפרי הסדר מהמסגד על מנת לאפשר את כניסת המבקרים היהודים להר הבית", ציין ניצב תורג'מן, "הפורעים גרמו נזק למסגד וחיללו אותו בעצמם. הצלחנו לקיים את ביקורי היהודים כמתוכנן וכפי שנהוג".
הוא הוסיף: "אני קורא למנהיגים, לנבחרי הציבור ולאנשי הדת לגלות אחריות על מנת שכל הדתות יוכלו לחוות את החג בשלום ובביטחון. מחר תתקיים ברכת הכהנים, עומדים בפנינו לא מעט אתגרים, אבל אפשר להעביר את החג כמו שצריך וללא אירועים חריגים. אני לא מתכוון לוותר לאף מפר סדר".
על ההחלטה שלא לשנות מלכתחילה את מסלול הנסיעה של האוטובוסים, אמר תורג'מן: "הכי קל לי לעצור אוטובוסים, אבל בחול המועד אלפי יהודים מגיעים לכותל, אותם שאטלים נסעו על ציר סולטן-סולימן שבו קרו האירועים של זריקת האבנים. נעצרו חשודים והאוטובוסים המשיכו. תמיד אפשר לסטות מהתכנית המקורית אבל אנחנו עיבינו את המערך וקיבלתי את ההחלטה לעשות זאת במקום לעצור את האוטובוסים. אני מצר על הפצועים שנפצעו. שוחחתי איתם ואקבל את ההחלטות בהתאם להערכת מצב בכל פעם מחדש".
הוא התייחס גם למה שצפוי בימים הקרובים ואמר: "בימים הקרובים אני צופה שנידרש לאתגרים בזמן תפילות הערב של חג רמדאן בהר הבית. אנחנו נפעל לאפשר לכל הדתות לקיים את חופש הפולחן שלהם ונקיים הערכת מצב יומית".
טורג'מן לא נמנע מלהתייחס גם למצב הפוליטי ואמר: "אני לא מנותק מהמידע על המתרחש בזירה הפוליטית אבל אני מקבל את ההחלטות מול המפכ"ל ועובד רק מולו. קיבלנו החלטות משמעותיות וביצענו אותם". על כוונתו של חה"כ איתמר בן גביר להקים לשכה בשער שכם אמר טורג'מן: "אני לא מתכוון לענות לאף חבר כנסת – לא לבן גביר ולא לאדם אחר. אני לא מנהל איתו דו-שיח ומצפה מנבחרי הציבור לגלות אחריות".




















