צילום: יונתן סינדל/פלאש 90

חרף התנגדויות היועמ"שית: הוועדה המיוחדת אישרה את "חוק בן גביר"

הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק לתיקון פקודת המשטרה בראשות ח"כ כץ אשרה לקריאה ראשונה את הצעת החוק לתיקון פקודת המשטרה • בן גביר: "לא אתפשר על כך שהמפכ"ל והמשטרה כפופים למרות השר והממשלה, ללא זה אין משילות"

כתבות נוספות בנושא:

הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק לתיקון פקודת המשטרה בראשות ח"כ אופיר כץ, אשרה לקריאה ראשונה את הצעת החוק לתיקון פקודת המשטרה, חוק המכונה "חוק בן גביר". ח"כ איתמר בן גביר מסר: "לא אתפשר על כך שהמפכ"ל והמשטרה כפופים למרות השר והממשלה. ללא זה אין משילות". היועמ"ש לוועדה, עו"ד מירי פרנקל שור אמרה: "ההליך שהתקיים כאן יש בו כדי לעמוד להכנה לקריאה ראשונה כהליך תקין ומעמיק". המשנה ליועמ"ש הממשלה:" שומרים לעצמנו את הזכות להוסיף הערות לקראת קריאה שנייה ושלישית"

במהלך הדיון טענו חלק מחברי הכנסת ונציגי עמותות וארגוני מגזר שלישי נגד הצעת החוק ומהירות העברתה וציינו כי יש מקום לבצע שיוניים אך לא במהירות שהיא מתקיימת. חלקם הזהירו כי המשטרה תהפוך לפוליטית כתוצאה מהתערבות השר. חלק ממהלך הדיון הפך סוער כאשר חלק מחברי הכנסת הוצאו מהדיון. בהנחיית היועמ"ש לוועדה, עו"ד מירי פרנקל – שור, התקיימו שלוש הצבעות על סעיפי הצעת החוק. חברי הכנסת המתנגדים הגישו רביזיה על סעיפי ההצבעות לאחר שאלה נדחו, עברה הצעת החוק לקריאה ראשונה במליאה.

הצעת החוק קובעת כי מפכ"ל המשטרה יהיה נתון למרות הממשלה וכפוף לשר ולצד כפיפותו הוא הדרג הפיקודי העליון במשטרת ישראל, בדומה לרמטכ"ל בחוק יסוד: הצבא. עוד מוצע, לעגן את סמכותו של השר לבט"פ להתוות את מדיניות המשטרה בין היתר: סדרי עדיפויות, תכניות עבודה, הנחיות כלליות, הוראות המשטרה לפי הפקודה ומימוש סמכויותיו בכל הנוגע לתקציב המשטרה. השר יקיים פיקוח ובקרה על פעילות המשטרה ועל רמת מוכנותה. בתחום החקירות השר יהיה רשאי להתוות מדיניות כללית, לרבות קביעה של סדרי עדיפויות, ולאחר ששמע את עמדת היועמ"ש לממשלה והתייעצות עם המפכ"ל וצוותו.

בנוסף, מדיניות השר לא תגרע מחובתה של המשטרה לעניין פתיחתם, ניהולם או סגירתם. השר יוסמך להתוות מדיניות ולקבוע עקרונות כלליים בנוגע למשך זמן הטיפול בתיקים. המפכ"ל יפקח על המשטרה, על סדרי ניהולה ועל הפעלתה, ויהיה אחראי להשגחה על כל ההוצאות הכרוכות בה, בהתאם להתוויית המדיניות ולעקרונות הכלליים של השר. עוד מוצע כי פקודות המשטרה יפורסמו, אלא אם כן המפכ"ל, באישור היועמ"ש לממשלה, סבר כי אין לפרסם פקודה מסוימת.

ח"כ איתמר בן גביר יוזם ההצעה אמר בדיון: "הבטחתי ואמרתי שאני בא בלב פתוח ונפש חפצה. ישבתי בדיונים שמעתי את ההערות ואת הייעוץ המשפטי של הכנסת. אני חושב שיש כאן איזון נכון בין הדברים היה חשוב לחברי הוועדה שאף אחד לא יחשוב שיש כאן מפכ"ל על. הדרג הפיקודי העליון במשטרה הוא המפכ"ל. אבל אני לא אתפשר לכך שהוא כפוף למרות השר והממשלה. ללא זה אין משילות". הוא הוסיף: "זה נכון לעניין זמן הטיפול בתיקים והסחבת. זה נכון לאפשר לשר לקבוע עקרונות כלליים למשך זמן טיפול בתיקים. ועניין אחרון ציפיתי לקבל שבחים מהאופוזיציה – והוא מהלך שקיפות ועדכון הפקודה בכך שהדברים יפורסמו לציבור. והדגש האחרון הוא שאף סמכות שהיתה נתונה לשר לא תשתנה".

המשנה ליועמ"ש הכנסת ויועמ"ש לוועדה, עו"ד מירי פרנקל – שור, התייחסה לטענות האם ההצעה יכולה להגיע במהלך חקיקה פרטית והאם הליך החקיקה המתקיים בוועדה הוא ראוי : "היו חברי כנסת וממשלה טענו כי ראוי שיגיע לוועדה במסגרת חקיקה ממשלתית. יש טענות ששוללים שחברי הכנסת יכולים לבצע עבודה ראויה שכזו אל מול הליך של חקיקה ממשלתית. אני אומרת לחברי הכנסת, הצעת חוק פרטית היא האמצעי הכי מרכזי והכמעט יחידי של חבר כנסת לקדם את תפישת עולמו לשמה הוא נבחר. לכן האמירה הזו פוגעת בכנסת ובחברי הכנסת. עצמאות הכנסת מחייבת שהסמכות הזאת תינתן לחברי הכנסת במסגרת העצמאות הפרלמנטרית שלהם. הרבה הצעות פרטיות בעבר היו מקיפים ונרחבים. אני מבקשת לתת את הכבוד הראוי להצעות חוק ולתיקון הצעות חוק פרטיות. לגבי הטענה להליך החקיקה שהתקיים בוועדה".

עו"ד פרנקל – שור ציטטה מפסק הדין של שופט בית המשפט העליון, נעם סולברג. ביניהם: "הדיון הפרלמנטרי הוא נשמת אפו של בית המחוקקים ביחס לחברי הכנסת בהבעת עמדותיו ועקרון הייצוגיות". וציינה כי "התקיימו שלושה דיונים ממושכים והיום זה הרביעי. קיימתי דיונים מעבר לכך עם מציע החוק ונציגי הממשלה. סברתי שנתנו מענה לכל השאלות והסוגיות שעלו ואני מצרה שלא התכנסנו לנוסח. במהלך הדיונים הוצגו באריכות עמדות ודעות גורמים רבים מגוונים ושונים. "הוועדה נתנה דגש והביאה בחשבון את כל הוועדות הקודמות שעסקו ביחסי שר ומנכ"ל. לא בכדי ציינתי שישנה חשיבות להכנה ההצעה לקריאה הראשונה וסוגיות הדרושות ליבון. תהליך זה נעשה ביתר שאת". "לעמדתי ההליך שהתקיים כאן יש בו כדי לעמוד להכנה לקריאה ראשונה כהליך תקין ומעמיק עדיין יש שאלות לליבון שימשכו בהכנה לקריאה שנייה ושלישית", סיכמה את דבריה.

המשנה ליועמ"ש לממשלה – פלילי, עו"ד עמית מררי טענה בדיון: "ההצעה שמונחת היום, היא הצעה שלא מאזנת כראוי בין עצמאות המשטרה סמכויות השר ולכן אנו חוזרים ומפרטים את הבעיות העיקריות שנובעות מההצעה. אנו תומכים במתווה וועדת צדוק והוא מקנה סמכות לשר לקבוע מדיניות כללית, החלטות אסטרטגיות וכלליות ואין חולק על כך. הצענו נוסח שמבטא לדעתנו את האיזונים הנכונים ואנחנו שומרים לעצמנו את הזכות להוסיף הערות לקראת קריאה שנייה ושלישית". תנ"צ אליעזר כהנא, עוזר ליועמ"ש למשטרה:" הנוסח הזה שמוצע משנה את האיזון לטעמנו. אנחנו לא בטוחים ויודעים מה ההסדר בין השר למפכ"ל וחסרים האיזונים בין סמכויות השר למפכ"ל לדעתנו. לא נדע מה לעשות מחר בבוקר".

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

כתבות חדשות באתר

מבצע ענק ב-FLY CARD: מצטרפים עכשיו, ומקבלים טיסה במתנה!
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
טראמפ שוקל להרחיב את הלחימה באיראן; אלה התכניות שנשקלו בדיונים
סנטקום: גל תקיפות נוסף הושלם; הותקפו מפקדות, מערכי נ"מ ותשתיות בבנדר עבאס
"אבא שלי שקוף?", שאל הילד הקטן – והנוכחים פרצו בבכי מר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
הממשלה אישרה באופן רשמי את כניסת השב"כ למאבק בפשיעה הערבית
כמעט אסון בבנימין: כטב"ם ננעל על ישראלים שביצעו מטווח פיראטי
מודיעין עילית: הסתיימו ימי השבעה – שמונה יתומים שבו לבית ריק
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
אש ללא הפסקה: גל תקיפות אמריקני שני בתוך יממה באיראן
האולטימטום של גפני עבד: הממשלה אישרה 39 מיליון ש"ח לשכר הגננות החרדיות
בזמן שמחירי המשלוחים עולים ברשתות השיווק, יש מי ששומרים על המחיר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
צה"ל חיסל שלושה מחבלים חמושים של חיזבאללה בדרום לבנון
היסטוריה בכנסת: אושר סופית החוק לפיצול והסדרת סמכויות היועמ"ש

הכתבות המעניינות ביותר

בהשקעה של כ-2 מיליארד שקל: נבחר זוכה במכרז להארכת כביש 6
הגר"י אזרחי: ייתכן שנגיע למצב של "מסירות נפש", צריך להתכונן לכך
להיכן נעלמו כלי המקדש • הרב אברהם מימון • צפו
להיכן נעלמו כלי המקדש • הרב אברהם מימון • צפו
הרמב”ם היומי • הלכות חמץ ומצה פרק ז׳ • צפו
הרמב”ם היומי • הלכות חמץ ומצה פרק ז׳ • צפו
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם חֲמִישִׁי • כותרות העיתונים – ב' באב ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם חֲמִישִׁי • כותרות העיתונים – ב' באב ה'תשפ"ו
התרגשות בעטרת שלמה: ר' בונים פתח את תקופת 'המסכתא' ב'עטרת שלמה'
כוננות מעצרים: ממחר בבוקר מבצע האכיפה המשטרתי בדרכים שיפגוש את בני הישיבות
20 שנה אחרי מלחמת לבנון השנייה: צה"ל מסכם את הפגיעה במעוז חיזבאללה בבינת ג'בייל
וואטסאפ

חדש באתר

WhatsApp Image 2026-07-16 at 08.09
בהשקעה של כ-2 מיליארד שקל: נבחר זוכה במכרז להארכת כביש 6
505778257_122137974740723345_2568809105226100789_n (1)
טראמפ שוקל להרחיב את הלחימה באיראן; אלה התכניות שנשקלו בדיונים
IMG_1904
הגר"י אזרחי: ייתכן שנגיע למצב של "מסירות נפש", צריך להתכונן לכך
להיכן נעלמו כלי המקדש • הרב אברהם מימון • צפו
להיכן נעלמו כלי המקדש • הרב אברהם מימון • צפו

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

.
הסרת חרפת המעצרים מעל בני הישיבות; גלריית כנסת מורחבת
בר מצוה לנכד האדמו''ר מביאלא ישרי לב צילום יוסי לוי (11)
שמחת הבר מצוה לנכד האדמו"ר מביאלא ישרי לב
שמחת האירוסיו בבית נאדבורנא באניא- סערדעהלי צילום שימי פ
שמחת האירוסין בבית נאדבורנא באניא - סערדעהלי
י''א חודש עצרת מספד ראש הישיבה בעל הברכת כהן בהיכל ישיבתו במודיעין עילית (17)
במלואת י"א חודש להסתלקותו: עצרת מספד על מרן ראש הישיבה בעל ה'ברכת כהן' זצוק"ל

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם חֲמִישִׁי • כותרות העיתונים – ב' באב ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם חֲמִישִׁי • כותרות העיתונים – ב' באב ה'תשפ"ו

התחברות למשתמש פרימיום

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture