הסנקציות האמריקניות על הרפובליקה האסלאמית בטהרן יוצרות קשיים לא מבוטלים עבור צבא איראן ומשמרות המהפכה במדינה. העיצומים שהטילה ארה"ב על טהרן על רקע תכנית הגרעין שלה הביאו לקושי משמעותי של קניית חימושים והעדר יכולת של רכישת טכנולוגיות מתקדמות עבור הצבא האיראני.
אלא שכעת מתברר כי באחד התחומים הבעייתיים ביותר עבור האיראנים, חיל האוויר, הושגה פריצת דרך של ממש. לאחר עבודה מאומצת הצליחו מהנדסים איראנים לשחזר חלקים עבור מטוסי ה-F-14 Tomcat שנמצא בשירות חיל האוויר האיראני יותר מחמישים שנה. כך דווח במגזין National Interest.
מטוס הקרב שהיה נחשב למתקדם מסוגו בשנות החמישים במאה הקודמת נרכש על ידי איראן מחברת גרומן האמריקנית לפני נפילת השאה ושימשו את איראן גם אחרי ההפיכה ועליית משטר האייתוללות במלחמת איראן עיראק. המטוסים נחשבו באותם ימים למתקדמים ביותר כאשר מערכות שהותקנו עליהם מאפשרות להם לשמש גם כמטוסי תקיפה וגם במטוסי יירוט. במהלך מלחמת איראן עיראק רשמו טייסי הצי האיראני הישג מרשים עם הפלה של לפחות 160 מטוסים עיראקים.
אלא שבשנים האחרונות מספר כלי הטיס בטייסת הכשירים לפעולה ירד באופן משמעותי בעקבות הסנקציות האוסרות על מכירת חלפים וטכנולוגיות עבור המטוסים המזדקנים. כך במשך שנים הצליחה ארה"ב להחליש את חיל האוויר האיראני באמצעות סנקציות.
מתברר כי במשך שנים השקיעו האיראנים בחקר ובהנדסה לאחור של המטוסים ובאמצעות למידה כזו הצליחו לייצר לבד את הרכיבים והחלפים הדרושים לתחזוקת הצי. כך הפכו מטוסי הקרב המיושנים למתקדמים ומותאמים לאתגרי התקופה.
לסיום יש לציין כי חרף המאמצים האיראנים לשמור על כשירות מטוסי הקרב המתקדמים שרכשה מארה"ב לפני יותר מ-50 שנה, לא דווח אף לא על כלי טיס אחד שהתרומם לאוויר בזמן המתקפה הישראלית על טהרן לפני כחודשיים. כנראה שחרף כל ההשקעה עדיין יש לאיראני מורא ופחד מעימות ישיר מול טייסי חיל האוויר הישראלי. "תיפול עליהם אימתה ופחד".





















סנקציות דמיקולו. יש להם 1000 דרכים עוקפות.
עושים מאמריקה צחוק
להיפך. הכתבה לא רצינית. יש עשרות אלפי חלקים למטוס קרב. לא סביר שיצליחו להנדס לאחור במקרה הזה. לכן, המטוס לא רלבנטי מול חיל אוויר מודרני
גם אתה וגם הכותב לא נראים לי מבינים ב מבנאות מטוסים 60 שנה מעייפים את מעטפת אלומיניום ונוצרים סדקים הגרמים להתפרקות המטוס מרעידות וכמובן ממאך קריטי שעוברים חלקי מנוע בזמן פעולה כך שהמאמר הוא בבלט.
כמה "מתקדם" יכול להיות מטוס בן 50 שנה?
קלי קלות להיות חיל אוויר חזק ואימתני כשלא צריך להמריא מול אף אחד ולבחון את עצמך
אם חיל האוויר האירני כל כך טוב למה הוא לא יירט את המטוסים הישראליים התוקפים?
אירן-מתי מחריבים את השטן הזה ?
רק חבל שאנחנו הפסקנו את פיתוח המטוסים שלנו ונכנענו לסנקציות האמריקניות. אולי יש בכל זאת משהו שאנחנו יכולים ללמוד מאירן..
אז יש להם 4 מטוסים שמישים. זה לא הורג דאעש אחד בשנה.
ראשית, נא תקנו את הטעות – התכנון הראשוני של המטוס היה ב-1970, כך שבוודאי המטוס לא "נחשב למתקדם מסוגו בשנות החמישים".
באשר למטוס עצמו ביחס להיום –
כפי שציין יוסי בתגובות, יש מצב של "התעייפות מתכת", משמע סדקים שנוצרים במעטפת המטוס מרוב שעות טיסה והתיישנות החומר. כל צופה נלהב של התכנית 'אסונות בתעופה' בערוץ 'נשיונל ג'אוגרפיק' יודע במה המדובר ולא אחת מדווחות תאונות מטוס הנובעות מבעיה זו.
לא זו אף זו, מטוס האף 14 סופק לאיראן בתקופת השאה, בשנות השבעים של המאה הקודמת. המשמעות היא שמבחינת מערכות אלקטרוניות המותקנות במטוס, מדובר במערכות מיושנות ביותר, בעלות זמן תגובה ארוך. הרדאר מאוד מיושן ואין למטוס אמצעי מיחשוב (המחשב האישי הומצא רק בשנות השמונים).
כך שמדובר לכל היותר בגרוטאות מעופפות, ובכל המקרה לא במטוסים שיכולים לאיים על מטוסי חיל האוויר הישראלי.
מקסימום, הם יכולים ליירט פייפר.
יפה,
למרות שהגיוני שהם התאימו שם כמה דברים לרוח הזמן.
למה הם לא קונים מטוסים סינים/ רוסים.
זה לא מתבקש?
הם אכן מנסים לרכוש מטוסים רוסיים. לאחרונה אף פורסם ששני מטוסי סוחוי 35 שאיראן רכשה הגיעו לאיראן. צריך לזכור שיש אמברגו על איראן וקשה למדינות למכור לאיראן ציוד. בנוסף, לרוסיה קשה למכור מטוסים מתקדמים לאיראן, בעיקר לאור הצורך להחזיק אותם ברוסיה, לאחר אובדן מטוסים במלחמה מול אוקראינה.
מה גם שהרוסים אוהבים לסחוט אותם בתמורה.