צילום: חיים גולדברג פלאש 90

אם היו מעירים את נתניהו: היועץ הבכיר עם טענה מרתקת

פרופ' עוזי ארד, יועצו לשעבר של ראש הממשלה בנימין נתניהו, מעריך שאילו היו מעירים את נתניהו בליל ה-6 באוקטובר, ייתכן שהדבר היה משנה את מהלך האירועים למחרת. "אם היו מעירים את נתניהו, סביר להניח שהוא היה אומר 'אני דורש הבהרות מיידיות', ואולי מוסיף: 'אני לא חוזר לישון, אני רוצה להתעדכן כל הזמן, אפילו להשתתף בדיונים בטלפון'", מסביר ארד

כתבות נוספות בנושא:

פרופ' עוזי ארד, יועצו לשעבר של ראש הממשלה בנימין נתניהו, מעריך שאילו היו מעירים את נתניהו בליל ה-6 באוקטובר, ייתכן שהדבר היה משנה את מהלך האירועים למחרת.

"אם היו מעירים את נתניהו, סביר להניח שהוא היה אומר 'אני דורש הבהרות מיידיות', ואולי מוסיף: 'אני לא חוזר לישון, אני רוצה להתעדכן כל הזמן, אפילו להשתתף בדיונים בטלפון'", מסביר ארד. "יכול להיות שהוא שם לב שהחקירה לא מתנהלת על ידי הצוות המתאים. זה היה מטריד אותו והוא היה דורש מהרשויות הנכונות להתערב. אולי הוא היה נוקט בפעולה שתגביר את ההבנה שמדובר בפיגוע שמתגלגל. אם הוא היה מתערב, זה היה יכול להשפיע ולשפר את התגובה ההגנתית".

לקח שנה וחמישה חודשים עד שהצבא והשב"כ פרסמו תחקירים על הטבח ב-7 באוקטובר ועל הסיבות והתהליכים שהובילו לאסון החמור ביותר בתולדות ישראל. ההיבריס, העיוורון, תרבות השאננות והניתוק בין ארגונים שונים הוצגו לציבור ללא ועדת חקירה, מסקנות אישיות, אחריות, פיטורים או צעדים מבצעיים.

ארד בחן היטב את הממצאים בדאגה. "הכשל היה בשתי מערכות: התרעה והרתעה", הוא קובע. "היה גירעון באיסוף מודיעין לגבי כוונות חמאס. הצבא והמודיעין לא ידעו שמשהו קורה, והדריכות החלה רק יום לפני כן, כשהופיעו סימנים ברורים. לסינואר הייתה עליונות מודיעינית. הוא ביצע הונאה והוביל את מדינת ישראל להערכה שגויה, והוא עשה זאת תוך שימוש בזרוע המודיעינית, בכל האמצעים המודיעיניים שלה. למנוע מצב שבו המדינה שלך מופתעת, ובכל זאת סינוואר הפתיע אותנו בצורה האכזרית ביותר".

לדבריו, הכישלון המודיעיני נבע "בעיקר מכך שלא היה לנו מקור נגיש בהנהגת חמאס שיכול לחזק את התפיסה של ראש הממשלה נתניהו. מי שיכול היה לדווח שישב עם סינוואר ובכירי ארגון הטרור ולשמוע לפחות מאחד מהם שהם לא יתקפו כי הם נרתעו או כי לא היה להם דיווח חי כלכלית שהם לא היו ראויים להודות להם בבירור. מודיעין הייתה רק תוכנית וסימני אזהרה, כאשר ראש ממשלה מפתח אסטרטגיה המבוססת על עמדות היריב, הוא צריך להסתמך על מודיעין איכותי, ובפועל לא היה מידע כזה מהשב"כ או ממקורות אחרים".

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

5 תגובות
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

בס"ד
ניסו להפיל את נתניהו. זה לא התחיל ב7 אוקטובר אלא הרבה לפני זה. מערכת הביטחון היו צריכים להעיר אותו. אם היו מעירים אותו והוא היה מגיב בחוסר תגובה ראויה כמו לא להגביר כוננות או דחיית הישיבה למחרת וכולי אז היה כאן טענה. הכל ניסון של שמאלניסטים שונאי ימין וביבי.

מרתק

פוסט שכתבתי בעשירי באוקטובר השחור
חשבתי על הדיבורים סביב "כן התראה/לא התראה". אומר משהו "אפיקורסי" ועשו עצמכם מופתעים: *מדוע בכלל צריך התראה מיוחדת? הרי עצם קיומו של חמאס זו התראה 24/7 בכל 365 ימי השנה* כוננות צריכה להיות פק"ל יומי!!! מצד שני, אם לפי הערכת המודיעין, בתקופה מסוימת חמס "רגוע", "לא מעונין בהסלמה" וכו', האם מורידים את רמת הכוננות? ברור שלא, זה חמאס. לא בלגיה או הולנד. המערכות המודיעיניות / צבאיות חייבות להיות ערוכות ועירניות מעצם מהותן. משהו לא מובן לי בשרשרת התגובה האיטית: גם לא זיהו פריצות גדר, גם "רואה יורה" לא הגיב, גם לא הייתה מערכת גיבוי, גם לא הרימו מזל"ט או מסק"ר או מטוס מאויש סמוך לאירוע? גם לא הנחיתו כוחות מוסקים? מה היה כאן? באמת מה היה כאן? 
שאף אחד מאיתנו לא יאמין לשטויות מימין ומשמאל. המציאות הזו קיימת שנים ובכל המקרים תפסו את החדירות וניטרלו את הסכנה. מה קרה הפעם? מישהו יאמין לשטות כי הצבא "עשה דווקא" לממשלה הזו? הפסיקו לחרטט.

הבעיה לדעתי היא קיבעון מחשבתי שהשתלט על מערכות הביטחון והיטיב לבטא זו האלוף במיל יצחק בריק. אסור לשבת על זרי הדפנה מהעבר וצריך כל הזמן לאתגר מחשבתית את המערכת, ולעשות התאמות (תיקוני ניווט), על פי המציאות נכון להיום. הרי הצבא נתקל לא פעם בגלשנים ורחפנים. הקיבעון המחשבתי מנע הגנה על מערכות "רואה יורה" ממתקפה אווירית. יחד עם זאת צריך תמיד Plan B לגיבוי, משום שאין בנמצא מערכות אל כשל. אם לא מרעננים את המחשבה ולא עושים סימולציות לתרחישים שונים של האויב, אז המוח נסתם כמו באגם מים עומדים וכל דריכה על הקרקעית מעלה "ענן" של בוץ. מי יודע? האם באמת השתלטה על הצבא גישת הקונפורמיזם? האם עוצרים קידום של קצינים שמציגים זווית ראייה שונה ומפריעים ל "שלווה ואחידות המחשבה" במטכ"ל? 

ביביסט עלוב

אין חדש תחת השמש – מי לא העיר את נתניהו ? העוזרים שלו בבלפור – השב"כ ביקש להעיר אותו אבל נתניהו כנראה ביקש שלא יעירו אותו. הוא תמיד נוהג להאשים אחרים בכשלונות שלו

כתבות חדשות באתר

כך תרתמו את שוק ההון כדי לחתן את הילדים, בלי לסכן את הכסף
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
צבא בקונספציה: טענות כלפי המתיישבים שלא תיאמו את הסיור
נתניהו כינס ההתייעצות הביטחונית: "נפעל בעוצמה נגד המחבלים ושולחיהם"
"אבוי לעט שנצרך לכתוב כאלו דברים": עמוד ההוראה במכתב נדיר לעצירת המחלה הנוראה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
תיעוד מטורף: החיילים מסרבים לירות, המחבל חוטף את הנשק • צפו
עדות מהזירה: "הקיפו אותנו מכל עבר; החיילים לא ירו עד שנחטף הנשק"
היום ההילולא: 'נוסחת הפלא' שהותיר האר"י הקדוש לכל מי שזקוק לישועה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
ברוך דיין האמת: בניהו מלט הי"ד הוא הנרצח בפיגוע הירי הקשה בשומרון
הרמטכ"ל הנחה לתגבר כוחות בשומרון; חוסל המחבל שביצע את הפיגוע
מהפכה במגזר: איך למלא משרות דחופות תוך ימים - ובלי להתפשר על האיכות?
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
נתניהו רוצה אותו דבר, אבל הפוך; מארבע יוצא אחד | גלגל חוזר
טראמפ מאיים להחרים כספים של איראן; שר החוץ עראקצ'י נלחץ והגיב

הכתבות המעניינות ביותר

מעלת וקדושת שבת נחמו • הרב יוסף חיים אוהב ציון
עצרות תפילה וזעקה התקיימו בבתי הכנסת; תיעוד מהיכל ישיבת סלבודקה בראשות גדו"י
במוצאי תשעה באב: מאות אברכים ובחורי ישיבות פתחו את "בין הזמנים"
ברוך דיין האמת: רבה הספרדי של מגדל העמק, הגאון רבי אברהם מנחם זצ"ל
מי כה' אלוקינו בכל קוראינו אליו • הרב יחיאל מאיר צוקר • צפו
מי כה' אלוקינו בכל קוראינו אליו • הרב יחיאל מאיר צוקר • צפו
אכילה לפני קריאת שמע ותפילת ערבית • הרב יהודה שטרן
פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
אזהרה: גל מסרונים מזויפים מתחזה לחברת החשמל ומבטיח החזר כספי
היום השני לחיפושים אחר יובל בן ה-4: מאות ממשיכים לסרוק את החוף
וואטסאפ

חדש באתר

Gemini_Generated_Image_rhmskprhmskprhms
מעלת וקדושת שבת נחמו • הרב יוסף חיים אוהב ציון
WhatsApp Image 2026-07-24 at 14.25
עצרות תפילה וזעקה התקיימו בבתי הכנסת; תיעוד מהיכל ישיבת סלבודקה בראשות גדו"י
WhatsApp Image 2026-07-24 at 10.37
במוצאי תשעה באב: מאות אברכים ובחורי ישיבות פתחו את "בין הזמנים"
909a665b-2de8-4bee-9e48-407d15d45881 (1)
צבא בקונספציה: טענות כלפי המתיישבים שלא תיאמו את הסיור

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

WhatsApp Image 2026-07-24 at 09.39
אלפי חסידי גור חגגו את שחרורו של תלמיד הישיבה מהכלא הצבאי | תיעוד מסכם
גאב''ד מאקאווא שליט''א
בְּלֵיל זֶה יִבְכָּיוּן • אדמורי"ם ורבנים מתאבלים על חורבן הבית
IMG-20260723-WA0035
"בְּנֵי צִיּוֹן הַיְקָרִים הַמְסֻלָּאִים בַּפָּז": תשעה באב בהיכל ישיבת "מאור התורה"
.
עשרות אלפים הגיעו לכותל; העדשה תיעדה גם מספר פוליטיקאים

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שִׁשִּׁי • כותרות העיתונים – י' באב ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שִׁשִּׁי • כותרות העיתונים – י' באב ה'תשפ"ו

התחברות למשתמש פרימיום

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture