צפו בגבאי בבית הכנסת שמורה לצאת להצביע בהוראת העסקנים
היום (שלישי) נפתחו הקלפיות בניו יורק במסגרת הבחירות לראשות העיר, שעתידות להסתיים מחר בשעה 04:00 (שעון ישראל). בעוד העיר צועדת לבחירה מכרעת בין מועמדים בעלי תפיסות עולם מנוגדות, מועמדותו של זוהרן ממדאני – חבר האספה המדינתית מטעם המפלגה הדמוקרטית – מעוררת סערה ציבורית וכלכלית.
סקר מדאיג: מיליונים שוקלים לעזוב
על פי סקר שפורסם ב"דיילי מייל", כ-9% מהניו-יורקרים – כ-765,000 איש – הצהירו שייעזבו את העיר "בוודאות" אם ממדאני ייבחר. 25% נוספים, כ-2.1 מיליון תושבים, השיבו כי "ישקלו" לעזוב – מה שמעורר חשש מפני עזיבה פוטנציאלית של כשליש מאוכלוסיית העיר.
בקרב תושבי סטטן איילנד והאוכלוסייה הלבנה, המספרים גבוהים אף יותר: 21% ו-13% בהתאמה, הצהירו כי יעזבו בוודאות. נתון בולט נוסף נוגע לתושבים המרוויחים מעל 250,000 דולר בשנה – קבוצה המהווה מקור מרכזי להכנסות העיר ממסים – ש-7% מהם הודיעו כי יעזבו בוודאות במקרה של ניצחון ממדאני.
המשמעות הכלכלית של תרחיש כזה חמורה: פגיעה בפדיון ממיסים, האטה בפעילות העסקית וחשש מביטולי עסקאות נדל"ן, שכבר מורגשים בשטח, לפי מומחי שוק. ישנם דיווחים על רוכשים עשירים שהקפיאו עסקאות בניו יורק, ועל חברות השוקלות להעביר את פעילותן למדינות עם מיסוי נמוך יותר כמו פלורידה.
פילוג חריג התגלה בקהילת סאטמר החסידית בניו יורק סביב הבחירות לראשות העיר. בעוד חלק ממנהיגי הפלג האהרוני הביעו תמיכה בפוליטיקאי זוהראן ממדאני, הידוע בעמדותיו האנטי-ישראליות, אחרים בקהילה הביעו תמיכה במועמד המרכזי אנדרו קואומו.
לפי דיווחים מקומיים, הרב משה אינדיג, ממנהיגי הפלג האהרוני, נפגש ביום ראשון עם ממדאני והודיע על תמיכתו בו. במקביל, שלושה מנהיגים אחרים של הפלג פרסמו הצהרה התומכת בקואומו, מושל ניו יורק לשעבר, שהוגדר על ידם כ"פרו-ישראלי ומתון".
בהצהרתם נכתב: "סדר היום הצלבני של התנועה הפרוגרסיבית מהווה איום על יכולתנו לחיות כיהודים שומרי תורה. אנו קוראים להצביע לאנדרו קואומו". קואומו מסר בתגובה כי הוא "גאה מאוד בתמיכת מנהיגי הקהילה המוערכים", וציין כי "קולותיהם נושאים משקל רב בעמידה למען משפחה, אמונה ושכל ישר".
ממדאני, מצדו, כתב ברשת ה-X כי הוא "גאה לקבל את תמיכת הרב משה אינדיג ומנהיגי אהרונים", והוסיף כי ימשיך לפעול למען חופש החינוך החרדי. לדבריו, אם ייבחר לראשות העיר, לא יפעל נגד מוסדות הישיבות.
הסיבה לפילוג הפנימי אינה ברורה בשלב זה. עם זאת, יש לציין כי תנועה אחרת בסטמר הודיעה בשבוע שעבר כי לא תנקוט עמדה בבחירות. מוקדם יותר נפגשו מנהיגי סטמר גם עם ראש העיר היוצא אריק אדמס, שתמך לאחרונה בקואומו לאחר שפרש מהמירוץ.
המועמד ממדאני, המזוהה עם הזרם הסוציאל-דמוקרטי הפרוגרסיבי, מוביל מצע בחירות הכולל:
הקפאת שכר דירה
הפיכת התחבורה הציבורית באוטובוסים לחינמית
העלאת מסים על הכנסות של מעל מיליון דולר בשנה
העלאת מס החברות
ממדאני, שכבר ניצח בפריימריז הדמוקרטיים תוך הדחת יריבים בעלי רקע מיינסטרימי, טוען כי הוא מבקש להפוך את העיר לברת השגה עבור משפחות עובדות ומעמד הביניים. תומכיו סבורים כי הצעדים יובילו להוזלת הדיור ויחזקו את הסולידריות החברתית בעיר.
מחלוקת סביב עתיד העיר
הסקרים משקפים גם תחושות עומק נוספות בציבור: 47% מהנשאלים סבורים שממדאני יביא לעלייה בפשיעה, 45% חוששים מהתחזקות האנטישמיות, ו-43% צופים ירידה במספר העסקים בעיר. מנגד, תומכיו מציינים כי העיר תיהפך לנגישה יותר, מוסרית יותר, ושוויונית יותר.
תוצאות הבחירות צפויות להתבהר במהלך הימים הקרובים. ניצחון של ממדאני עשוי לסמן שינוי מהותי בכיוון הכלכלי והחברתי של העיר – אך גם להציב אתגרי ממשל מורכבים, במיוחד לנוכח החששות מהשלכותיו האפשריות של השינוי על עתיד העיר כמרכז כלכלי עולמי.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ התייחס לבחירות שיערכו היום לראשות העיר ניו יורק. ברשת Truth Social שבבעלותו כתב: "כל יהודי שיצביע עבור זוהראן ממדאני, שונא יהודים מוכח ומוצהר, הוא אדם טיפש!!!".





















ממש מפחיד