משרד ההגנה של ערב הסעודית הודיע היום (שני) על פתיחת תרגיל צבאי משותף רחב היקף בשם "מגן המפרץ 2026", בהשתתפות מדינות מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ הערביות. התרגיל נועד להעלות את המוכנות של הצבא למלחמה ולחזק את שיתוף הפעולה הצבאי בין המדינות.

על פי ההודעה, התרגיל כולל "חבילה משולבת של הליכים, מבחנים ותרחישים המיועדים למדוד את המוכנות ללחימה ואת יעילות התגובה לאיומים שונים, באופן המחזק את השילוב במערכת ההרתעה הגמישה".
משרד ההגנה הסעודי הדגיש כי התרגיל מהווה "שיתוף פעולה הגנתי משותף המחזק את המוכנות ללחימה להתמודדות עם איומים נוכחיים, מתהווים ועתידיים". במועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ חברות ערב הסעודית, איחוד האמירויות, כווית, בחריין, עומאן וקטאר.

משרד ההגנה של איחוד האמירויות הודיע כי כוחות הצבא האמירתיים משתתפים גם הם ב"תרגיל מגן המפרץ" שהחל בממלכת ערב הסעודית.
משרד ההגנה האמירתי הוסיף כי "תרגיל מגן המפרץ כולל סט של נהלים ותרחישים שנועדו למדוד מוכנות ויעילות בתגובה לאיומים שונים, ובכך לחזק את מערכת ההרתעה הגמישה של מדינות שיתוף הפעולה של המפרץ. תרגיל מגן המפרץ הוא אחד ההיבטים הבולטים של שיתוף פעולה ביטחוני משותף, והוא מגלם את מחויבותן של מדינות שיתוף הפעולה הצבאי המשותף לשיפור ביטחונן ויציבותן, ולביסוס תפיסת הפעולה הצבאית הקולקטיבית כדי להתמודד עם אתגרים נוכחיים ועתידיים".

התרגיל מתקיים על רקע מתיחות אזורית מתמשכת, רק לפני ימים ספורים הודיע משרד ההגנה האמירתי על הסגת כל כחותיו מתימן בעקבות האולטימטום שהציבה סעודיה לכך.
הסגת כוחות הצבא הנתמכים על ידי איחוד האמירויות, התבצעה לאחר שסעודיה תקפה במספר גלי תקיפה משלוחים של נשק וחימושים שאיחוד האמירויות העבירה לידי המיליציות הנתמכות על ידה.
האירועים בתימן החלו להסלים לאחר שכוחות מועצת המעבר הבדלניים הנתמכים על ידי איחוד האמירויות, החלו להשתלט על שטחים שהיו תחת השפעת ושליטת המועצה הנשיאותית של ממשלת תימן הלגיטימית. איחוד האמירויות שביקשה לחזק את אחיזתה בקרן אפריקה, נאלצה לסגת לאחר הפגנת הנחישות של סעודיה. ההערכות הן כי הנסיגה השקטה והמהירה של איחוד האמירויות לא התרחשה בחלל ריק, וכי ככל הנראה, ארה"ב עומדת מאחורי המהלך.























