על פי דיווח בעיתון הלבנוני “אל־אח’בר”, ההסכם שהוצג כהסכם הפסקת אש כולל סעיפים כלליים בלבד, שחלקם טרם הובהרו, מה שמקשה על יישומו בפועל. עוד צוין בדיווח כי מפקד כוחות ה־SDF, מזלום עבדי, לא נראה חותם בפועל על ההסכם – חרף תמונה שפורסמה ובה נטען כי חתם עליו.
שלושה שחקנים בזירה אחת
בצפון־מזרח סוריה פועלים כעת שלושה גורמים מרכזיים: הכוחות הכורדיים (SDF), צבא סוריה הכפוף לאל־ג’ולאני, וארגון דאעש, שלפי הערכות מנסה בשבועות האחרונים לשוב ולבסס פעילות באזור. מדובר בחבל ארץ בעל חשיבות אסטרטגית, הכולל שדות נפט ומקורות מים מרכזיים.
מאז 2017 שלטו הכורדים באזור לאחר שכבשו אותו מידי דאעש. בימים האחרונים הצהיר אל־ג’ולאני כי צבאו השתלט מחדש על השטח, אך דיווחים מהאזור מציגים תמונה מורכבת יותר.
על פי מקורות לבנוניים, סעיפי ההסכם כוללים העברת אזורים בעלי רוב ערבי, בהם דיר א־זור וא־רקה, לשליטת השלטון בדמשק, פירוק הכוחות הכורדיים ושילוב אנשיהם באופן פרטני במסגרת משרד ההגנה החדש. עם זאת, נטען כי ה־SDF עדיין שומר על נוכחות משמעותית בא־רקה, חופש תנועה בדיר א־זור ושליטה במעברי הגבול עם עיראק.
מחלוקת סביב בתי הכלא של דאעש
סוגיית בתי הכלא, שבהם מוחזקים מחבלי דאעש, הפכה לנקודת מחלוקת נוספת. הכוחות הכורדיים טענו כי תקיפות של צבא אל־ג’ולאני על אזורים סמוכים גרמו לבריחת אסירים המשתייכים לארגון המדינה האסלאמית. מנגד, הממשל הסורי הכחיש את הטענות וטען כי ה־SDF עצמו שחרר אסירים כדי שישתתפו בלחימה נגד הצבא.
פנייה אמריקאית ולחץ פוליטי
במקביל, הנהגת ה־SDF פנתה לארצות הברית וטענה כי לאחר שנים של שותפות עם וושינגטון במאבק בדאעש, הממשל האמריקאי שותק נוכח התקיפות נגדם. הסנאטור האמריקאי לינדזי גראהם התייחס לטענות וכתב ברשת X כי ניסה לגלות הוגנות כלפי הממשלה החדשה בדמשק, אך לדבריו אין לכך היענות. גראהם הזהיר כי אם ברצון סוריה לשמר יחסים תקינים עם ארצות הברית – עליה לעצור את ההסלמה ולשנות כיוון.
נכון לעכשיו, חרף ההכרזות הרשמיות על הפסקת אש, הקרבות נמשכים והעתיד הביטחוני בצפון־מזרח סוריה נותר לוט בערפל.




















